Blog

17 Sep
0

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 28.8.2023

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια  είχε στις 28, Αυγούστου 2023, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις και απόψεις μας τόσο επί της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού όσο και της λύσης ΔΔΟ με επίκεντρο το θέμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης των προσφύγων και εκτοπισμένων πίσω στις πατρογονικές μας εστίες.

Είναι γνωστό ότι διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με την εξαγγελθείσα πολιτική του Προέδρου και η διαφωνία μας τέθηκε και συζητήθηκε και στη συνάντηση μαζί του.

Λόγω περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας  η συζήτηση περιορίστηκε  στη μορφή λύσης, τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης, και την επανατοποθέτηση του Κυπριακού και προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις για να αναλύσουμε τις θέσεις μας επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, προσφυγικών προβλημάτων, μεταναστευτικό, άμυνα, παιδεία.

Δυστυχώς τα συμπεράσματα μας από τη συνάντηση, μέσα στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε να συζητήσουμε, επιβεβαιώνουν ότι οι έγνοιες, οι εκτιμήσεις, οι καταγγελίες και οι προειδοποιήσεις του  Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια για διγλωσσία μεταξύ του δημόσιου λόγου και των όσων απαράδεκτων υποχωρήσεων  έγιναν στις συνομιλίες, οι οποίες  έχουν μάλιστα ονομασθεί  συγκλίσεις και κεκτημένο των συνομιλιών, επιβεβαιώθηκαν  πέραν πάσης αμφιβολίας. Η κατάσταση είναι παντελώς αρνητική για τον Κυπριακό Λαό και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

 Ξεκαθάρισε ότι:

  • Η σημερινή γεωγραφική και πληθυσμιακή διχοτόμηση που επέβαλε η Τουρκία με την στρατιωτική εισβολή, κατοχή και τις αποσχιστικές ενέργειες που ακολούθησαν, γίνονται  αποδεκτά από τον Πρόεδρο και αποτελούν  το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης  για το οποίο ακούμε καθημερινά.  Γίνεται προσπάθεια όπως είναι γνωστό, να επιστραφεί ένα ποσοστό κατεχόμενης γης, ( Δες Βαρώσι και Μόρφου)) για να μειωθεί έτσι ο αριθμός των προσφύγων και εκτοπισμένων, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν και θα αποτελούν διαχειρίσιμο αριθμό.
  • Στο κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας που θα παραχωρηθεί  θα λειτουργήσει Τουρκικό Συνιστών, πολιτικά ισότιμο  Κράτος,  το οποίο θα μοιραστεί τη διακυβέρνηση της Νέας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομόσπονδης Κύπρου  που θα δημιουργηθεί, με ότι αυτό θα συνεπάγεται κάτω από την αυστηρή κηδεμονία της επεκτατικής Τουρκίας και της Δόλιας Βρετανικής Διπλωματίας.
  • Οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες, για να  «αναστηθούν»  οι πόλεις και οι Κοινότητες μας με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων εκεί και να ξαναλειτουργήσουν Εκκλησιές και Σχολεία με τον παπά και το δάσκαλο, όπως είναι το σωστό και δίκαιο και όπως το θέλουν και το δικαιούνται οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο.
  • Σε ότι αφορά τις κατεχόμενες περιουσίες, ο Πρόεδρος   είπε ότι διαφωνεί με τον Γκουτέρες ο οποίος αποδίδει  πρώτη επιλογή σε κατεχόμενη περιουσία στον «χρήστη». Πρώτη επιλογή θα επιμείνει, είπε,   να την έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Σε επεξηγηματική επερώτηση αν αυτό θα σημαίνει πως:  όπου οι πρόσφυγες / εκτοπισμένοι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν να επιστρέψουν στην περιουσία τους οι «χρήστες» θα μετακινούνται, απάντησε αυθόρμητα όχι, εφόσον στην περιουσία θα έχει κατασκευασθεί έργο  κοινής ωφελείας. Σε δεύτερη  επερώτηση, αν στην περιουσία δεν έγινε έργο κοινής ωφελείας αλλά μια πολυκατοικία, σπίτι,  κατάστημα,  κ.λ.π τί θα γίνει; Η απάντηση και πάλι ξεκάθαρη: Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί ο «χρήστης» αλλά θα γίνει προσπάθεια να «βολευθεί» και ο νόμιμος  ιδιοκτήτης. Άρα ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα έχει τον πρώτο λόγο,  μόνο Ακαδημαϊκά. Αυτό το γεγονός  καθορίζεται ρητά στις συγκλίσεις Δημήτρη Χριστόφια, όπως θα δούμε παρακάτω, και αναιρεί βάναυσα το Δικαίωμά στην περιουσία μας, έστω και αν αυτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτο.
  • Σύμφωνα με τις συγκλίσεις η διαδικασία επανάκτησης ή  όχι της κατεχόμενης περιουσίας μας, είναι η ακόλουθη : μετά που θα πούμε ΝΑΙ στη λύση ΔΔΟ και οι Τούρκοι θα πάρουν αυτό που ήθελαν, προνοείται  ότι θα μπορεί ο καθένας  μας ατομικά πλέον  να  προσφύγει  σε Επιτροπή, (το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος στη συνάντηση,) να παρουσιάσει το αίτημά του,  να το αιτιολογήσει  και η Επιτροπή θα αποφασίζει για μια από τρείς θεραπείες που είναι συμφωνημένες: επιστροφή της περιουσίας, αποζημίωση, ή  ανταλλαγή. Αντί λοιπόν, σε περίπτωση λύσης,  να παρουσιάσουμε τους τίτλους της περιουσίας μας, τους οποίους μας έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και να μας παραδώσουν την περιουσία:
  • θα πρέπει να προσφύγουμε σε Επιτροπή, αποτελούμενη από ένα  Έλληνα που σίγουρα θα είναι ΝΑΙ-ΝΑΙΚΟΣ, ένα Τούρκο και ένα ξένο, όργανο των Βρετανών,
  •  θα έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι είμαστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης
  • Θα περάσουμε από «κόσκινο»  κατηγοριοποιήσεων που συμφωνήθηκε να δοθούν στις περιουσίες μας και οι οποίες κατηγορίες μηδενίζουν τη δυνατότητα να μας επιστραφεί περιουσία.
  • Επιπρόσθετα  ενημερώνουμε ότι στις συγκλίσεις προνοείται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής παίρνονται πάντα βάση και της συμφωνημένης αρχής   να μην επηρεάζεται αρνητικά η Δικοινοτικότητα και η Διζωνικότητα, οι οποίες  απαιτούν πλειοψηφία Τούρκικου πληθυσμού και πλειοψηφία Τουρκικής ιδιοκτησίας γης στο Τουρκικό Συνιστών Κράτος.
  • Κάποιες μονάδες ή μικρός αριθμός προσφύγων και εκτοπισμένων σκόρπιοι εδώ και εκεί, σίγουρα θα εγκριθούν  και θα πάρουν περιουσία για λόγους σκοπιμότητας. Αυτό όμως δεν αποτελεί «επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων». Αυτοί που θα φανούν «τυχεροί» να χρησιμοποιηθούν στα Τουρκικά παιγνίδια προπαγάνδας,  για να κατοικήσουν εκεί, θα πρέπει να αποκτήσουν και την ιθαγένεια του Τουρκικού Συνιστώτος Κράτους.
  •  Ανάλογες απαράδεκτες υποχωρήσεις έγιναν  και στο μέγα θέμα της Διακυβέρνησης και περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις. Δεν συζητήθηκε  με τον Πρόεδρο λόγω χρόνου.  Γιαυτές θα αναφερθούμε σε άλλο Δημοσίευμα

Έγνοια του Προέδρου, όπως είπε, είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων  και κατάργηση των Εγγυήσεων. Η δική μας γνώμη είναι ότι και τα δύο να συμβούν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σώζεται με ΔΔΟ.

Συμπερασματικά: Με τις διαπιστώσεις λοιπόν που έχουμε κάμει στη συνάντηση και αφορούν τη μορφή λύσης , τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης διαπιστώνεται ότι  η σημερινή Κυβέρνηση  τα  αποδέχεται ως τετελεσμένα γεγονότα, κάτι το οποίο  καμμιά σχέση δεν έχει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ούτε με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προβάλλονται από τον  Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του Κράτους. Απλά επιβραβεύεται η Τουρκική εισβολή με μετατροπή της  ΝΤΕΦΑΚΤΟ  παράνομης κατάστασης σε ΝΤΕΓΙΟΥΡΕ. Δηλαδή γίνονται αποδεκτά τα κατοχικά δεδομένα ως τετελεσμένα πλέον και επιδιώκεται να νομιμοποιηθούν με λύση ΔΔΟ, υπέρ των Τουρκικών επεχτατικών σχεδιασμών και των ξένων Δυτικών συμφερόντων με τα οποία συμπορεύτηκε η Τουρκία για να μας καταστρέψει.  Άρα, αν πραγματικά, ο Πρόεδρος και οι άλλοι αξιωματούχοι του Κράτους εννοούν αυτά  τα περί Δικαίου που λένε δημόσια,  επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε επανατοποθέτηση του Κυπριακού και να ασκήσουν αντικατοχική πολιτική στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ

Δηλαδή πρέπει τώρα:

  • Να τερματιστεί ο Δικοινοτικός Διάλογος
  • Να καταγγελθεί η βάση των συνομιλιών που είναι τα κατοχικά δεδομένα και τα διχοτομικά παράγωγά τους
  • Να καταγγελθούν οι συγκλίσεις ως μη  γενόμενες
  • Να αντιμετωπισθεί η Τουρκία απευθείας ως κατακτητής και εγκληματίας πολέμου
  • Και να απαιτηθεί από τον ΟΗΕ και άλλα Διεθνή Φόρα, η αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάστηκε στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να παραβιάζεται μέχρι σήμερα, με διαδικασίες που προνοούνται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η  Κυπριακή Δημοκρατία και να λειτουργήσει ως ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, όπως προνοεί το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ..

ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΦΡΑΣΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΔΟ.

Στον Πρόεδρο δόθηκε Υπόμνημα  για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και δεν υπήρχε ο χρόνος να συζητηθούν – Επισυνάπτεται για δημοσίευση.ΑΚ86202328082023,ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ20230902

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 

 326 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
13 Sep
0

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΡΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ-ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια χαιρετίζει την απόφαση του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου να ονομάσουν το Δημοτικό  Πάρκο Στροβόλου, «ΕΡΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ».

Τα εγκαίνια του Πάρκου και η τελετή ονοματοδότησης του Δημοτικού Πάρκου, όπως αποκαλείται, θα γίνουν,

την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ.

(παρά τις οδούς Θήρας και Κρατίνου)

Τα εγκαίνια του Πάρκου θα τελέσει ο Υπουργός Άμυνας

κ. Μιχάλης Γιωργάλλας

Πρόγραμμα

 • Τρισάγιο
 • Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Στροβόλου, κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους 
 • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο
 • Αντιφώνηση από τον κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου, υιό του τιμώμενου, εκ μέρους της οικογένειας
 • Ομιλία από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα
 • Εγκαίνια Πάρκου

Σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου.

Ο Ερμής Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1936. Ως μαθητής εντάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, κυρίως στην περιοχή Κερύνειας. Για τη δράση του συνελήφθη και φυλακίστηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και Πύλας για διάστημα τριών ετών. Το 1974 υπηρετούσε ως Λοχαγός στο 251Τ.Π. Στη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά. Κατόπιν πολύμηνης θεραπείας για την αποκατάσταση των τραυμάτων στα δύο του πόδια, επανήλθε στα καθήκοντά του στην Εθνική Φρουρά, από όπου και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Υποστράτηγου εν αποστρατεία. Ο Ερμής Χριστοδούλου απεβίωσε στις 25 Απριλίου 2020.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής, το Πάρκο θα λάβει το όνομα του αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Καλούμε όλους όσους τιμούν τη μνήμη του μ. Ερμή Χριστοδούλου, ιδιαίτερα τους Κερυνειώτες, οι οποίοι μάλιστα  που φιλοξενούνται στο Δήμο Στροβόλου, να παραστούν στα εγκαίνια την ερχόμενη Κυριακή. Η παρουσία μας θα αποτελεί και έκφραση εκτίμησης στο Δήμο Στροβόλου για την απόφαση να αποδώσει  αυτή την τιμή στον Κερυνειώτη,  Ερμή Χριστοδούλου.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 237 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
03 Sep
0

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1.9.2023 ΚΑΙ

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΣΗ  ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ,

Η πρόσφατη , 1/9/2023, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και τα όσα ανακοινώθηκαν ως κοινές θεωρήσεις της Κυβέρνησης και των Ηγετών των Διζωνικών Κομμάτων πρέπει να αποτελέσουν, καμπανάκι προειδοποίησης  για τον κάθε Κύπριο πατριώτη που έχει έγνοια για το αύριο και το μέλλον των παιδιών μας σε αυτή τη γη.

Το κεντρικό μήνυμα της επίσημης ανακοίνωσης καθώς και των δηλώσεων που έκαμαν ξεχωριστά οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των Διζωνικών Κομμάτων επιβεβαιώνουν, κατά τη γνώμη μας,  ότι η αποικιοκρατία δεν τερματίστηκε το 1960, αλλά ότι απλά, τότε,  η Κύπρος μετεξελίχθηκε από Βρετανική αποικία σε  υπό Βρετανική κηδεμονία   «Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτό, σύμφωνα με τη δική μας αξιολόγηση, εκτίμηση και άποψη:

 • Επιβεβαιώνεται  καθημερινά από την διατήρηση το θυρεού των Βρετανικών Λεόντων πάνω από την είσοδο του Προεδρικού, καθώς και από το γεγονός ότι η Βρετανική Διπλωματία είναι που «σέρνει το χορό» στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. 
 • Επιβεβαιώνεται από την απαράδεκτη εμμονή Κυπριακών Κυβερνήσεων και Ηγεσιών Κομμάτων να επιμένουν στη συνέχιση Δικοινοτικού Διαλόγου για λύση ΔΔΟ στο Κυπριακό. 
 • Αυτό επιβεβαιώθηκε και την 1/9/2023, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου,  7 δεκαετίες μετά την Αγγλό- Τουρκική  συμφωνία  για διχοτόμηση της Κύπρου, 6 δεκαετίες μετά το 1960 και 5 δεκαετίες μετά το 1974, υπό το φως μάλιστα των όσων από τότε βιώσαμε , μάθαμε  και σήμερα γνωρίζουμε.  Η τότε συνωμοσία έχει απλωθεί μπροστά από τον καθένα και όλοι γνωρίζουμε πού μας οδηγεί και γιαυτό μας είναι ακατανόητη η τόση εμμονή να συρόμαστε από τους δικούς μας Ηγέτες  στην μέχρι τέλους, υλοποίηση της συνωμοσίας σε βάρος της χώρας μας και του Λαού μας.

Η πορεία αυτοκτονίας πρέπει να τερματιστεί και για ακόμη μια φορά καλούμε την Ηγεσία να ανασυνταχθεί και το Λαό να παύσει σιωπηλά να «καταπίνει» τη διαφωνία του  και να αρχίσει να την εκφράζει.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 236 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
29 Aug
0

ΚΥΠΡΟΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ,  ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ   και  ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ…!

Ανοικτή επιστολή στις οργανώσεις των Αποδήμων Κυπρίων

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες Απόδημοι,

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, στη Λευκωσία, το τετραήμερο συνέδριο των Επιτροπών σας ανά το Παγκόσμιο. Διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά το ψηλό σας φρόνημα, την αγάπη σας για την πατρίδα και την ετοιμότητα σας  να συνεχίζεται  η  σύνδεση με την Πατρίδα, συντηρώντας και μεταλαμπαδεύοντας στους απογόνους σας, τη γλώσσα, ήθη , έθιμα, ιστορία και πολιτιστική παράδοση. Αποτελείτε  πράγματι τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό με ιδιαίτερη παρουσία και ισχύ στα βασικά Διεθνή Κέντρα αποφάσεων.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες Απόδημοι,

Σας  συγχαίρουμε  και σας ευχαριστούμε  για την ετοιμότητα σας να συνεχίζετε να προσφέρετε  στην Πατρίδα.

Ο Κυπριακός Λαός εκτιμά και βασίζεται σε όλους σας,  στον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου μας και αποκατάσταση των Δικαιωμάτων μας Κρατικών και Ανθρωπίνων.

Επιτρέψετε μας παράλληλα να σημειώσουμε κάποιες  παρατηρήσεις που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και με τις οποίες να σας προβληματίσουμε:

Λυπούμαστε πραγματικά που για ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε το θλιβερό γεγονός  οι απεριόριστες δυνατότητες σας να βοηθήσετε στο Κυπριακό επί της ουσίας του και στη βάση αρχών, να συνεχίζουν να χειραγωγούνται εξαιτίας της πολιτικής  των Κυπριακών Κυβερνήσεων.  Η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού που κάνουν  οι Κυπριακές Κυβερνήσεις και η σχοινοβασία τους μεταξύ αρχών Δικαίου και συνθηκολόγησης με την κατοχή, με τους όρους μάλιστα  του κατακτητή, το θεωρούμε βέβαιο ότι  δεν επιτρέπει την εκ μέρους σας δυναμική προσέγγιση των ξένων Κυβερνήσεων επί της ουσίας του Κυπριακού που είναι,

  • η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ,  με στρατιωτική εισβολή , κατοχή και κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας και,

  •  η ανάγκη, οι ξένοι,  να βοηθήσουν να αποκατασταθεί πλήρως η παραβίαση αυτή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ από την Τουρκία.

Δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι επαναλήφθηκε  και φέτος το ίδιο μοτίβο των προηγούμενων χρόνων. Έχετε «βομβαρδισθεί» τις ημέρες του Συνεδρίου, από τη μια, με τη ρητορική ότι η παρούσα ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ κατάσταση δεν είναι αποδεκτή,   ότι δεν γίνονται δεκτά τετελεσμένα της εισβολής, ότι επιδιώκεται λύση που θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, λύση που θα δικαιώνει όλους μας και  θα απελευθερώνει την Κύπρο. Από την άλλη, προστίθεντο στην πιο πάνω ρητορική και οι «ουρές» ότι η λύση θα είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία  με πολιτική ισότητα δύο Κοινοτήτων-μιας  μειοψηφίας του 18% με την  πλειοψηφία του 82%- και οι  οποίες θα διαμοιράζονται την εξουσία στη Δικοινοτική Ομοσπονδία,  σε δύο  ξεχωριστές Ζώνες:

  • μια ζώνη για τους Έλληνες, Αρμένιους,  Μαρωνίτες και Λατίνους   και

  • μια  ζώνη για τους Τουρκοκύπριους, τους Τούρκους και τους Ευρωπαίους και άλλους έποικους.

Τίποτε δεν ακούσατε για επιστροφή και  επανεγκατάσταση των προσφύγων και εκτοπισμένων μας στα κατεχόμενα σήμερα χωριά και πόλεις μας.

Δύο καθαρά αντιφατικές τοποθετήσεις. Η δεύτερη εξουδετερώνει την πρώτη και ευνοεί τον κατακτητή και τα ξένα συμφέροντα, εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λαού μας. Αυτήν, δυστυχώς την επιλογή  είναι που τιμούν οι Κυβερνήσεις και οι Κομματικές Ηγεσίες, σύμφωνα με τις Βουλές της αποικιοκρατικής Βρετανικής πολιτικής η οποία, δυστυχώς,  δεν τερματίστηκε το 1960 αλλά απλά, ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ και συνεχίζει να κυριαρχεί.

Δεν έφταναν αυτά τα αντιφατικά που ακούσατε εδώ, με ρητορική αντικατοχική, σας έχουν κατευοδώσει για ακόμη μια φορά δεσμεύοντας σας με τα ψηφίσματα που σας έχουν σερβίρει και τα οποία εγκρίνατε, να συνεχίσετε και εσείς στις χώρες που μένετε να διαφωτίζετε για τη βούληση των Ηγετών μας να συνθηκολογήσουν με την κατοχή, ανεξάρτητα αν ο Κυπριακός Λαός αρνείται να συνθηκολογήσει και απαιτεί πραγματική ελευθερία.

Τη βούληση αυτή του Λαού μας  πρέπει να την  έχετε διαπιστώσει την Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 στο κατάμεστο θέατρο Σκαλί στην Αγλαντζιά.  Ο Κυπριακός Λαός εκεί σας κατευόδωσε με το σωστό μήνυμα.  ΚΥΠΡΟΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ, ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ και  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ…!

Η Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και το παραλήρημα του κοινού ήταν ενδεικτικό της Λαϊκής Βούλησης. ΟΧΙ στην κατοχή. ΟΧΙ στους εξευτελιστικούς συμβιβασμούς με τον κατακτητή και τα ξένα συμφέροντα που τον στηρίζουν. ΝΑΙ σε πραγματική ελευθερία και απαλλαγή του τόπου μας από κηδεμονίες κάθε μορφής.

 Η Αδούλωτη Κερύνεια σας  καλεί  αυτό το μήνυμα να κρατήσετε από την εδώ παραμονή σας και όλοι μας μαζί, σιγά-σιγά να συνεχίσουμε την προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό με επανατοποθέτηση και διαχείρισή του στη σωστή του βάση , ως Διεθνές πρόβλημα ξένης στρατιωτικής εισβολής , κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε μια τέτοια βάση θα ανοίξουν οι ορίζοντες για Δικαίωση.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 230 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
14 Aug
0

«ΠΡΟΞΕΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ «ΓΡΑΦΕΙΑ» ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ,  ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Με αφορμή την πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει Προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα για εξυπηρέτηση τάχα των προξενικών αναγκών των Ρώσων που κατοικούν στα κατεχόμενα και μάλιστα τόσων πολλών χιλιάδων, έμαθε και  ο Κυπριακός Λαός για ακόμη ένα έγκλημα που συντελείται στα σκοτεινά παρασκήνια εδώ και χρόνια. Έμαθε λοιπόν ο Κυπριακός Λαός ότι τέτοια Γραφεία έχουν ανοίξει και λειτουργούν στα κατεχόμενα, στα κρυφά,  οι μισές από τις Ευρωπαϊκές χώρες  και η Αμερική. Συνήγοροι σε αυτή τη μεγάλη και σοβαρή παρανομία υπήρξαν οι διαδοχικές Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που επέτρεψαν χωρίς καμμιά διαμαρτυρία το άνοιγμά τους, ερήμην του Λαού, καθώς και οι Ηγεσίες των  Κυπριακών  Κομμάτων, «πάπιες», οι οποίες  ποτέ δεν ήγειραν, δημόσια τουλάχιστον, τέτοιο θέμα.

Κρυμμένοι πίσω από τη μυστική Διπλωματία που είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Αγγλο-Αμαρικανο-Τουρκικής συνωμοσίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού μας, οι άνθρωποι, τους οποίους δυστυχώς εμείς αναδεικνύουμε στις καρέκλες εξουσίας, αθετώντας υποσχέσεις και προεκλογικές διαβεβαιώσεις διακυβέρνησης, επιτρέπουν και διευκολύνουν τη συνωμοσία να εξελίσσεται και να υλοποιείται.

Καλά κύριοι, από πού ως πού να υπάρχουν στα κατεχόμενα χιλιάδες υπήκοοι ξένων χωρών οι οποίοι μάλιστα να χρειάζονται και Προξενική φροντίδα;  Γιατί δεν εγείρατε θέμα όταν πρώτό άρχισαν να έρχονται;;  Γιατί εύλογα να μην συμπεραίνουμε ότι το Κράτος μας είναι υπεύθυνο και γιαυτό το έγκλημα σε βάρος μας,  υπεύθυνο και για τα κύματα  του Ευρωπαϊκού και άλλου εποικισμού;

Τα ξένα «γραφεία» στη Λευκωσία    είναι η μια πτυχή του κακού. Η άλλη πτυχή του μεγάλου κακού για την οποία επικρατεί και πάλι  άκρα του τάφου σιωπή, είναι και το γεγονός ότι με τη συγκατάθεση διαδοχικών Κυπριακών Κυβερνήσεων το παράνομο καθεστώς έχει ανοίξει παρόμοια «γραφεία εμπορικά και εξυπηρέτησης Τουρκοκυπρίων» στις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.  Τα γραφεία αυτά αποτελούν τον προάγγελο επερχόμενων Πρεσβειών οι οποίες θα ανοίξουν είτε με την κατάληξη των συνομιλιών και το ξεπούλημα της Κύπρου με λύση ΔΔΟ με τη δική μας συγκατάθεση, είτε με το ναυάγιο των συνομιλιών και αποτροπή του ξεπουλήματος της Κύπρου, οπότε θα καταγγελθούμε ως αδιάλλακτοι και θα «τιμωρηθούμε» με αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος, ως ξεχωριστού Κράτους.

Το σκηνικό για την αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος, είναι στημένο για να εφαρμοσθεί αφού νομιμοποιηθούν τα κατοχικά δεδομένα, οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και τα εγκλήματα που η Τουρκία υπό τη Διπλωματική ομπρέλα της Δύσης διέπραξε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού μας. 

Η νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της Τουρκικής εισβολής , κατοχής και παραβίασης των Κρατικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας προβλέπεται και επιδιώκεται να γίνει πρώτιστα από εμάς:

 • μέσα από τις Δικοινοτικές συνομιλίες που επιδιώκει  με ζήλο να ξαναρχίσουν η Κυβέρνηση και τα Διζωνικά Κόμματα μας και,
 •  την κατάληξή τους σε λύση  ΔΔΟ.

Καλούμε τον Κυπριακό Λαό να συνειδητοποιήσει ότι πίσω από την πλάτη του συμβαίνουν πράγματα και θαύματα υπερ των Τουρκικών και των Δυτικών συμφερόντων σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων για τα οποία πρέπει να διαμαρτυρόμαστε.  Όλες αυτές οι παράνομες πράξεις  αποτελούν μέρος του υποχθόνιου σχεδίου νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της Άγγλο-Αμερικανό-Τουρκικής  εισβολής του Ιουλίου – Αυγούστου 1974 και της κατοχής από το 1974 μέχρι σήμερα.

Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε την ξενόφερτη και  καθ’ υπόδειξη πολιτική διαχείριση που γίνεται στο Κυπριακό της οποίας παράγωγα είναι όλες οι αρνητικές εξελίξεις που σημειώνουμε, καθώς και όλες οι απαράδεκτες υποχωρήσεις  που έγιναν στα 46 χρόνια Δικοινοτικών συνομιλιών και των οποίων η προκαθορισμένη κατάληξη ήταν και είναι:

 • η αποδοχή και νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων,
 • η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως την γνωρίσαμε με την ίδρυσή της και,
 •  η Τουρκοποίηση ενός μέρους του Κυπριακού εδάφους, ως αρχικό Κρατικό Συνιστών προγεφύρωμα (ΔΔΟ) για την ολοκλήρωση της επανάκτησης ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία.

Όλα αυτά συμβαίνουν  υπό την «ομπρέλα» των Δυτικών στρατηγικών και άλλων συμφερόντων.

Είναι καιρός λοιπόν να ακουστεί και η φωνή διαμαρτυρίας του Λαού και η απαίτηση:

 • για τερματισμό της παρωδίας Δικοινοτικών συνομιλιών για λύση ΔΔΟ,
 • για  επανατοποθέτηση του Κυπριακού ώστε να βαδίσουμε επιτέλους το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και να επιμείνουμε στην πλήρη αποκατάσταση του και,
 • για τελικό στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου που να σημαίνει:
 • αποχώρηση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων χωρίς όρους και περιορισμούς
 • απομάκρυνση όλων των Τούρκων εποίκων χωρίς εκπτώσεις
 • αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας
 • με αποκατάσταση και άσκηση της εξουσίας και των κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο.
 • αποκατάσταση του Δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, με επιστροφή όλων των προσφύγων στα χωριά τα σπίτια και τις περιουσίες τους
 • αναδιοργάνωση , ανασχηματισμό και εκ δημοκρατικοποίηση του δοτού Ζυριχικού Συντάγματος η οποία να προέλθει μέσα από διάλογο με το Λαό.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 1,214 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
14 Aug
0

ΣΥΝΑΥΛΙΑ “ΚYΠΡΟΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ”- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

στο ΣΚΑΛΙ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ, ΩΡΑ 8μμ.

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια με χαρά αποδέχτηκε πρόταση του συναγωνιστή Πόλυ Κυριάκου και συμμετέχει με τη χορωδία μας  σε μεγάλη συναυλία μνήμης, με τίτλο «Κύπρος Νυν και Αεί»  που διοργανώνεται για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνέδριου Κυπρίων Διασποράς. Μια πληθώρα ταλαντούχων καλλιτεχνών θα παρουσιάσει τραγούδια και ποιήματα που γράφτηκαν από σπουδαίους συνθέτες και ποιητές της Ελλάδας και της Κύπρου, έργα τα οποία αγαπήθηκαν σχεδόν μισό αιώνα.

Με τους ερμηνευτές: Μίλτο Πασχαλίδη, Μαρίνα Βερζανλή, Πάρη Παράσχο και Χρυσάνθη Σχίζα.

Με τη συμμετοχή της Χορωδίας  της “Αδούλωτης Κερύνειας” υπό τη διεύθυνση της Ρούλας Τυρίμου.

Απαγγελίες από την Αστέρω Κυπριανού, τον Ανδρέα Τσέλεπο και τον Πόλυ Κυριάκου.

Μουσική επιμέλεια και ενορχηστρώσεις: Φώτης Μουσουλίδης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Πόλυς Κυριάκου.

Η Συναυλία διοργανώνεται υπό την αιγίδα  της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων, της Προεδρίας της Κ.Δ. και  της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Philip Christopher

Χορηγοί επικοινωνίας:

RIK

Φιλελεύθερος

Για εισιτήρια:

– SoldoutTickets – Τηλέφωνο: 70007705

– Kαι από όλα τα καταστήματα Στεφανής

Καλούμε κάθε Κύπριο πατριώτη να παραστεί στη συναυλία και μαζί με τους εκπροσώπους των Κυπρίων Αποδήμων μας να  καταγγείλουμε ότι η Τουρκική κατοχή συνεχίζεται και ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ- ΚΥΠΡΟΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 500 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
09 Aug
0

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ  ΞΕΧΑΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια συγχαίρει  την Πρωτοβουλία μνήμης Ισαάκ και Σολωμού και για τη φετινή αντικατοχική τους εκδήλωση εις μνήμη των τελευταίων Ηρώων μας.

Νέοι της Κύπρου μας, πρόσφυγες και μη, άρπαξαν ήδη τη  σκυτάλη του αγώνα ενάντια στην Τουρκική κατοχή και τα ξένα συμφέροντα τα οποία τη συντηρούν και της προσφέρουν κάθε είδους υποστήριξη. Η εκδήλωση απετέλεσε και φέτος απάντηση σε όλους όσοι παρασύρονται από τους ξενοκίνητους κράχτες της συνθηκολόγησης του Λαού μας. Οι νέοι της Κύπρου μας πιστοί στις παρακαταθήκες της ιστορίας του τόπου μας, έχουν ήδη πάρει τη σκυτάλη του αγώνα και δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος.

Το μέλλον αυτό για τους νέους μας προσδιορίζεται και από το φετινό σύνθημα  της μεγαλειώδους πορείας  μνήμης και τιμής, η οποία διάσχισε την ελεύθερη Κύπρο  από άκρο σε άκρο.  «Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α».  Μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες, δρομείς και κολυμβητές που συνέδραμαν την εκδήλωση σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και αφύπνισαν ψυχές από όπου πέρασαν. Τα μηνύματα ήταν για όλους μας εμψυχωτικά από κάθε σταθμό στη διαδρομή.

Ήταν συγκινητική και καθόλα σημαδιακή  η σύνθεση των πέντε συλλαβών του συνθήματος  που έδωσαν το μήνυμα της ελπίδας για δικαίωση, με «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στον τόπο μας.

ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 297 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
06 Aug
0

Η «ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ» ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ, 5/8/2023

Παρακολουθήσαμε ζωντανή στο ΡΙΚ, την «Αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου και έχουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

 • Συμφωνούμε με  το κάλεσμα τόσο των διοργανωτών όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα που ακούσθηκε φραστικά στην εκδήλωση. Όμως η ενότητα προϋποθέτει και κοινό στόχο στο Κυπριακό, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα στο Κυπριακό περιβάλλον.
 • Λυπούμαστε δε να σημειώσουμε ότι το περιεχόμενο της εκδήλωσης δεν αποτελούσε συνταγή ενότητας.
 • Η εκδήλωση ήταν κατά την άποψή μας ένα «ρεσιτάλ Αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού
 • Η Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού σαλαμοποιεί το Κυπριακό και δυσχεραίνει  τον αντικατοχικό αγώνα μας. Διαχωρίζει τους πρόσφυγες  και  εκτοπισμένους   σε υποστηρικτές της ανάγκης για λύση, συνύπαρξη και ειρήνη, όπως παρουσιάστηκαν να είναι οι διοργανωτές της εκδήλωσης και σε αρνητές της λύσης, συνύπαρξης και ειρήνης τους υπόλοιπους εμάς, όπως αφέθηκε να νοηθεί στην εκδήλωση.
 • Το ρεσιτάλ  Αμμοχωστοποίησης  ξεκινά από την επαναλαμβανόμενη ζωντανή μετάδοση αυτής της εκδήλωσης από το ΡΙΚ, ενώ  άλλες αντικατοχικές εκδηλώσεις όπως π.χ. οι Κερυνειώτικες,  μετά βίας αναφέρονται ειδησεογραφικά.
 • Το περιεχόμενο των ομιλιών ήταν ξεκάθαρα αφιερωμένο στην ανάγκη για διάσωση της Αμμοχώστου και για επιστροφή των Αμμοχωστιανών στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
 • Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία ήταν η επαναλαμβανόμενη ατάκα.  Βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει για  ποιο μέρος της Αμμοχώστου αναφέρονταν ότι πρέπει να σωθεί. Άραγε πρόκειται αποκλειστικά για την περίκλειστη περιοχή, ή οι ομιλητές εννοούσαν για όλη την πόλη της Αμμοχώστου, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι η πόλη της Αμμοχώστου εκτείνεται και εκτός της περίκλειστης περιοχής, εκτός και αν έχουμε λάθος. Είναι καλά αυτό να ξεκαθαρισθεί ως κρίκος ενότητας πρώτιστα μεταξύ των ιδίων των Αμμοχωστιανών.
 • Το βασικό σενάριο της εκδήλωσης ήταν: Διεκδικώντας την επιστροφή τους  οι Βαρωσιώτες της περίκλειστης περιοχής, «μαζί με τους Τουρκοκύπριους θα κτίσουν μια κοινή πατρίδα» και θα ζήσουν σε ειρήνη σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο. Καλά, γιατί όχι μαζί και με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για επιστροφή όλων μας σε μια από άκρη σε άκρη ελεύθερη Κύπρο όπου όλοι μαζί οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου να ζήσουμε ειρηνικά σε μια κοινή πατρίδα;
 • Ξεκάθαρα ο Δήμος Αμμοχώστου υποστήριξε την πολιτική των Δικοινοτικών συνομιλιών  για τελική λύση ΔΔΟ και βιάζεται να εξασφαλίσει η περίκλειστη Αμμόχωστος να αποτελέσει μέρος των εδαφών που αναμένεται να επιστραφούν,  ως λάφυρο  στους θιασώτες της νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων και του ξεπουλήματος της Πατρίδας μας στον Τούρκο κατακτητή και τα Δυτικά ξένα συμφέροντα. Το δήλωσε ξεκάθαρα ο Δήμαρχος ότι αγωνιά να ξανά ξεκινήσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ για να υποχρεωθεί η Τουρκία να επαναφέρει στις συνομιλίες το Χάρτη τον οποίο απέσυρε και στον οποίο η περίκλειστη Αμμόχωστος επιστρέφετο  υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.
 • Αφέθηκε  να νοηθεί ότι εκτός από τους Αμμοχωστιανούς που κάλεσαν και Τουρκοκύπριους στην εκδήλωση, όλοι οι υπόλοιποι, εμείς δηλαδή, δεν θέλουμε ειρήνη ούτε συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους. Αυθαίρετο και κατακριτέο συμπέρασμα.
 • Λύση η οποία δεν θα αποκαθιστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων μας  δεν θα είναι δίκαιη και θα αποτελεί πηγή προστριβών και ανασφάλειας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον όλων μας, συμπεριλαμβανομένων και των  Αμμοχωστιανών  και άλλων  που πιθανό να επιστρέψουν μέσω της σαλαμοποίησης.  Ειρηνική συμβίωση θα υπάρξει μόνο με την αποκατάσταση Δικαιοσύνης για όλους
 • Συμφωνούμε απόλυτα ότι οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες όπως και όλοι εμείς οι υπόλοιποιΔΙΨΟΥΜΕ ( για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση των ομιλητών) να επιστρέψουμε πίσω στα σπίτια μας. Αυτή όμως η δίψα μας δεν μπορεί να σβήσει με τον καθένα από εμάς να τρέχει να προλάβει τον άλλο πέφτοντας στην παγίδα των ξένων συνωμοτών / συνοδοιπόρων των Τούρκων οι οποίοι με τη σαλαμοποίηση του Κυπριακού δημιουργούν συνθήκες διχασμού, οι οποίες τους διευκολύνουν στην ολοκλήρωση της συνωμοσίας σε βάρος της Κύπρου και του Λαού μας.
 • Προτείνουμε λοιπόν όπως: όλα τα Οργανωμένα Σύνολα των κατεχομένων περιοχών Θεσμικά και μη, να ξεκινήσουμε ένα διάλογο πρώτα μεταξύ μας και στη συνέχεια με τα Κόμματα και την Κυβέρνηση με σκοπό τον καθορισμό κοινού στόχου του αντικατοχικού  αγώνα.   Αυτός ο διάλογος να προϋποθέτει ότι θα συζητούμε και θα αξιολογούμε  δεδομένα με καθαρό μυαλό και ελεύθερο προβληματισμό απαλλαγμένοι από  σύνδρομα Κομματικής πειθαρχίας που ταλανίζουν την Κοινωνία μας και δεν επιτρέπουν την ελεύθερη σκέψη.

Είμαστε βέβαιοι ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι η μόνη σωτήρια επιλογή μας και πρέπει να γίνει τώρα προτού αναληφθούν νέες δεσμεύσεις οι οποίες σίγουρα θα υπάρξουν αν η Κυβέρνηση συνεχίσει στη βάση των εξαγγελιών της.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 768 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
05 Aug
0

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.

«Χώμα που περπάτησα γη που νοσταλγώ, χώμα που μ’ ανάστησες Αμμόχωστος, Καρπασία, Μεσαορία, Κυθρέα, Κερύνεια, Μόρφου, Λευκωσία. Ο στίχος του ποιητή αγγίζει και αγκαλιάζει όλους μας, πρόσφυγες και μη και ισχύει για   κάθε γωνιά, κάθε σπιθαμή, της κατεχόμενης γης μας. Γιαυτό και κάθε αντικατοχική εκδήλωση όπως αυτή των Αμμοχωστιανών απόψε πρέπει να έχει ξεκάθαρα αντικατοχικό χαρακτήρα. Λυπούμαστε να σημειώσουμε ότι το κάλεσμα του Τούρκου παράνομου Δημάρχου Αμμοχώστου στην εκδήλωση ήταν αχρείαστη και ευτυχώς που δεν θα παραστεί.  Τυχόν παρουσία του  και μόνον, θα έπληττε  τον αντικατοχικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και θα έδιδε άλλα, κάθε άλλο από αντικατοχικά μηνύματα  και  θα δημιουργούσε  λανθασμένο προηγούμενο «βλαβερό» για τον αγώνα  δικαίωσης, όλων μας.

Συγχαίρομε  τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Αμμοχωστιανούς πολίτες και Παράγοντες που διαμαρτυρήθηκαν και ο Τούρκος εγκάθετος  της κατοχής,  ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τελικά, δεν θα είναι παρόν.

Επίσης επιτρέψετε μας να σημειώσουμε το άκουσμα του τραγουδιού «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιρασθεί στα δυο», στη διαφήμιση της εκδήλωσης.  Λυπούμαστε να σημειώσουμε και σε αυτό το σημείο ότι το τραγούδι αυτό δίδει άλλα μηνύματα από το μήνυμα το αντικατοχικό που θα πρέπει να προβάλλεται σε μια αντικατοχική εκδήλωση.  Η Πατρίδα μας δεν έχει μοιρασθεί στα δυο όπως λέει το τραγούδι. Είναι ημικατεχόμενη. Ούτε έχουμε, ή ο οποιοσδήποτε πολίτης έχει , ή δεν πρέπει να έχει, κατά την άποψή μας, δίλημμα ποιο από τα δύο μέρη να αγαπά, όπως υποβάλλει το τραγούδι.  Η πατρίδα μας μια είναι και έχει κατεχόμενα εδάφη. Την αγαπούμε ολόκληρη και αγωνιζόμαστε για να την ελευθερώσουμε. Εξάλλου δεν είναι αυτό και το μήνυμα που στοχεύει να δώσει η  εκδήλωση των Αμμοχωστιανών;;;

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 435 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
02 Aug
0

ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Ο αγώνας μας θα τελειώσει, όταν ελεύθεροι γυρίσουμε πίσω στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου μας. Μόνο τότε οι ψυχές των νεκρών μας θα λυτρωθούν. Καλό βράδυ, καλή συνέχεια και καλή λευτεριά!»

Με το πιο πάνω  ξεκάθαρο μήνυμα, έκλεισε την αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια  στη Λεμεσό, το βράδυ της Παρασκευής 28, Ιουλίου 2023, η Πρόεδρος του Παραρτήματος  Λεμεσού της Αδούλωτης Κερύνειας, η Ειρήνη Μάντολες.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Παράρτημα της Λεμεσού για την πρωτοβουλία και την όλη  διοργάνωση της εκδήλωσης, όπως και σε όλους τους συντελεστές της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πλατεία Κακογιάννη, στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, μπροστά από το περίπτερο του ΚΟΤ.

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου, τόσο  περαστικών όσο και των πολλών  οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ολόκληρη την εκδήλωση. Υπήρχε  έκθεση φωτογραφίας με τις σχετικές φωτογραφίες και τις περιεκτικές λεζάντες τους που στήθηκε στην πλατεία και η οποία απασχόλησε εκτεταμένα τους περαστικούς, ντόπιους και ξένους τουρίστες. Όσοι παρέμειναν στο χώρο στη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν  από τους υποτίτλους της ταινίας του γνωστού ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη, για το πραξικόπημα και την  εισβολή και όλα όσα άλλα διαδραματίστηκαν  τότε, η οποία προβαλλόταν σε μεγάλη οθόνη. Άκουσαν τραγούδια αντικατοχικά από το μουσικό σχήμα της σχολής Διαμαντίδου και απόλαυσαν ένα πρωτότυπο χορευτικό δρώμενο από τη σχολή  χορού Αντζελίνας και άκουσαν σχετικά ποιήματα τα οποία απαγγέλθηκαν στην εκδήλωση.

Τα μηνύματα της εκδήλωσης δόθηκαν με μεγάλη επιτυχία μέσα από το λόγο της Προέδρου του Παραρτήματος της Αδούλωτης Κερύνειας, της Λεμεσού, όταν καλωσόρισε τους παρόντες ανοίγοντας την εκδήλωση και στη σύνοψη και τις ευχαριστίες στο τέλος της εκδήλωσης, με τα οποία κλείνουμε την αναφορά αυτή.

Το καλωσόρισμα της κ. Ειρήνης Μάντολες

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Συμπληρώθηκαν φέτος 49 χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι του 1974. 49 χρόνια προσμονής και ελπίδας. Όσοι από εσάς ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση αυτή θα είχαν προσέξει ότι δεν υπήρχαν ομιλίες. Η ιδέα της εκδήλωσης αυτής ξεκίνησε με στόχο την διαφώτιση. Με στόχο να θυμίσουμε, να υπενθυμίσουμε και να ενημερώσουμε  τους συμπολίτες μας, τον κόσμο της πόλης που ανέμελα κάνει την βόλτα του στη περιοχή, ότι αυτές τις μέρες πριν από 49 χρόνια η μισή τους πατρίδα βίωσε μια βάρβαρη εισβολή, από την Τουρκία ως συνέπεια ενός προδοτικού πραξικοπήματος, που οργανώθηκε με προσοχή, όχι πολύ μακριά μας, από τη χούντα των Αθηνών και έγινε τόσο κοντά μας. Συνέπειες της οποίας, συνεχίζουμε να βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Με αυτή τη λογική, η εκδήλωση μας έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν τηρούνται πρωτόκολλα σε σχέση με επισήμους και ομιλητές, είναι ανοιχτή σε όλους, και όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ, είτε γιατί το επιδιώξατε, είτε τυχαία, έχετε για εμάς την ίδια σπουδαία αξία.

Το σωματείο μας, η Αδούλωτη Κερύνεια, ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή. Σκοπός του, είναι ο αγώνας μέχρι την επιστροφή στην πατρώα γη. Απόψε εδώ, στη πλατεία του παλιού λιμανιού της πόλης μας θα ακουστούν τραγούδια για να θυμίσουν και να μας αφυπνίσουν… Για αυτό, δεν χωράνε μεγάλα λόγια, θα μοιραστούμε σκέψεις και στίχους.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης και ευχαριστίες από την Ειρήνη Μάντολες

Λένε πως οι ψυχές των νεκρών αν φύγουν άδικα ή ξαφνικά, παραμένουν παγιδευμένες στη γη και ψάχνουν δικαίωση. Οι νεκροί του 1974 σίγουρα δεν έφυγαν ποτέ, κινούνται ανάμεσα μας,  ψιθυρίζουν στη ψυχή μας, τα χωριά και τις πόλεις των κατεχομένων μας, μιλάνε στον ύπνο μας και περιμένουν. Οι ψυχές των νεκρών μας, περιμένουν δικαίωση. Οι νεκροί εκείνου του καλοκαιριού, εκείνου του κακοκαιριού, δεν πρόταξαν το στήθος του στον Τούρκο εισβολέα για να μιλάμε σήμερα για δικαίωμα του «χρήστη». Στάθηκαν εκεί, με τα λιγοστά όπλα που κρατούσαν,  αγέρωχοι,  για  να προστατεύσουν την γη των προγόνων τους, να προστατεύσουν την πατρίδα τους, εμένα και εσένα. Άφησαν πίσω τους γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, αγέννητα παιδιά, μάνες που βάφτηκαν στα μαύρα, που καρφίτσωσαν στο στήθος τις φωτογραφίες των παιδιών τους παράσημο, 49 χρόνια. Άφησαν πίσω τα όνειρα τους και έγιναν ήρωες! Βρίσκονται ανάμεσα μας και κάθε φορά που εμείς λέμε δεν ξεχνάω φωτίζεται η μορφή τους και χαμογελάει η ψυχή τους.

Φίλοι και φίλες, απόψε και κάθε απόψε που θυμόμαστε εκείνο το κακό, κάθε απόψε που τραγουδάμε «καρτερούμε μέρα νύχτα» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου», οι νεκροί εκεινού του καλοκαιριού περνάνε ανάμεσα μας χαμογελάνε με ελπίδα και περιμένουν…

Γι’ αυτό απόψε δεν μαζευτήκαμε εδώ για να κλάψουμε χαμένες πατρίδες, αλλά για να βροντοφωνάξουμε ότι «τούτη η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν»…Τούτη η γης Αμμόχωστος, Μόρφου, Κερύνεια μου, είναι δικιά μας, ανήκει σε αυτούς που την πότισαν με τον ιδρώτα του σε αυτούς που την ευλόγησαν με το αίμα τους. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να θυμίζουμε, να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε έχουμε χρέος στους νεκρούς μας έχουμε χρέος στα παιδιά μας στους γονείς μας. Έχουμε χρέος απέναντι σε τούτο τον τόπο.

 H Τουρκία εφαρμόζει χρόνια τώρα την ίδια πολιτική. Η λήθη είναι αυτή που την βοηθά να επεκταθεί, να δυναμώσει. Δεν θα την αφήσουμε ούτε να επεκταθεί, ούτε να δυναμώσει, θα θυμόμαστε και θα θυμίζουμε. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε μια λύση η οποία θα αποδέχεται τα τετελεσμένα της εισβολής.  Ενωμένοι μακριά από χρώματα που διχάζουν, μακριά από συνθήματα που πληγώνουν. Η εισβολή της Τουρκίας ήταν παράνομη, η προσφυγοποίηση έγκλημα πολέμου, το ίδιο και ο εποικισμός. Οι δολοφονίες αμάχων ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καταδικαστέες. Οι εκτελέσεις αιχμαλώτων, οι βιασμοί γυναικών κάθε ηλικίας  ανεπίτρεπτες! Απαιτούμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν, τη γη των γονιών μας και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο. 

Αγαπητοί φίλοι, ευχαριστούμε θερμά που βρίσκεστε απόψε μαζί μας! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για τη παραχώρηση του χώρου καθώς  επίσης την αρχή Λιμένων και ιδιαίτερα τον διευθυντή της τον φίλο Παναγιώτη Αγαθοκλέους για την θερμή υποστήριξη και βοήθεια στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ, στη Μαρία Διαμαντίδου και Αγγελίνα Φελλά, καθώς επίσης, στη Μελίνα Σχοινή και στον Νικόλα Πεττέλη για τον εξοπλισμό και τη συνεργασία, αλλά και στους ανθρώπους που μας στήριξαν οικονομικά για να φέρουμε εις πέραν την εκδήλωση αυτή.

Ο αγώνας μας θα τελειώσει, όταν ελεύθεροι γυρίσουμε πίσω στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου μας. Μόνο τότε οι ψυχές των νεκρών μας θα λυτρωθούν. Καλό βράδυ, καλή συνέχεια και καλή λευτεριά!

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 401 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ