Blog

24 Jul
0

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ 23.7.2021

Διαβάσαμε με προσοχή το σύντομο περιεχόμενο της Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις Τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και δηλώνουμε τα ακόλουθα:

 1. Φραστικά και επικοινωνιακά το περιεχόμενο της Δήλωσης,  ως Δήλωσης, ακούγεται  σωστό και πρέπει να ικανοποιεί και ξένους και δικούς οι οποίοι ικανοποιούνται με τα ελάχιστα ώστε, να διατηρείται «κλίμα» μεταξύ των «πλευρών», στη βάση της συμβιβαστικής διπλωματικής δραστηριότητας για λύση του Κυπριακού. Καταδικάζει αρχικά την Τουρκική ενέργεια που εξαγγέλθηκε 20 Ιουλίου και ζητεί «αναστροφή» της, όχι όμως ανάκλησή της. Εκφράζει λύπη αντί καταδίκη, για τη μονομερή ενέργεια την  οποία χαρακτηρίζει  αντίθετη με προηγούμενα Ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 2. Σε ότι αφορά τα Ψηφίσματα του, το ΣΑ στη δήλωσή του τονίζει την ανάγκη για πλήρη σεβασμό και εφαρμογή  τους, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης στη Διοίκηση του ΟΗΕ της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.  Αποφεύγεται επιμελώς το  απευθείας κάλεσμα για εφαρμογή των Ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο.
 3. Διαφωνούμε κάθετα με την επαναλαμβανόμενη δέσμευση της Κύπρου σε λύση ΔΔΟ από το ΣΑ, κάτι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης και εκβιασμού μας να συνθηκολογήσουμε  και να νομιμοποιήσουμε τα κατοχικά δεδομένα.
 4. Διαφωνούμε για   το γεγονός ότι η Κυβέρνηση περιορίστηκε να ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας «Δήλωση» και όχι ΨΗΦΙΣΜΑ.

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν την έγκριση της δήλωσης, με ηχηρές υποσχέσεις και υψηλούς τόνους  είναι εκ του περισσού διότι, όλοι αυτοί έπρεπε να τοποθετηθούν αντικατοχικά, στη συζήτηση εντός του ΣΑ. Διευκολύνθηκαν όμως να μην τοποθετηθούν στο ΣΑ αντικατοχικά, από δύο απραξίες της Κυβέρνησης :

 • Από το γεγονός ότι δεν καταθέσανε προσφυγή για Ψήφισμα με αντικατοχικό περιεχόμενο και,
 • Από το γεγονός ότι δεν ήταν διατεθειμένη έστω και  στη Δήλωση, να διατυπώνεται αντικατοχικό περιεχόμενο..
 •  Με αντικατοχικό περιεχόμενο εννοούμε: Καταδίκη, ανάκληση  και ρητό  κάλεσμα για άμεση εφαρμογή των υφισταμένων Ψηφισμάτων του ΣΑ εντός χρονοδιαγράμματος στην εκπνοή του οποίου να προνοούνται μέτρα/κυρώσεις. 
 • Δυστυχώς  η Κυβέρνηση δέχθηκε να βολέψει τη Βρετανική Διπλωματία με φραστική διατύπωση η οποία να βολεύει τον κατακτητή και τους συνοδοιπόρους του και να περάσει στο εσωτερικό μέτωπο ως θετική εξέλιξη.

Τέλος απλά διερωτούμαστε γιατί στο έγγραφο του ΣΑ που δόθηκε   στα Μέσα ενημέρωσης σημειώνεται ότι το κείμενο δεν αποτελεί επίσημο Έγγραφο;

Ξανακαλούμε την Κυβέρνηση και τα Κόμματα να επανεκτιμήσουν την κατάσταση  και να θέσουν τέρμα στο θέατρο του παραλόγου με το οποίο επιχειρείται να ικανοποιηθεί ο Τούρκος κατακτητής και ο δολοπλόκος αποικιοκράτης με προσέγγιση η οποία θα ξεγελάσει τον Κυπριακό Λαό να εγκρίνει το έκτρωμα που κυοφορείται.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 20 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22 Jul
0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. – ΣΑΚ ΓΙΑ ΤΑ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

(ΣΕΥΑΕΚ= ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ και ΣΑΚ=ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΡΟΥ-Αλληλέγγυοι Ελλαδίτες αδελφοί)

Η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. και το Σωματείο ΣΑΚ εξέδωσαν στις 19-7-2021 την παρακάτω Ανακοίνωση, σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και την συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Καταγγέλουμε την επίσκεψη Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στην Αμμόχωστο ως παράνομη, προκλητική και προσβλητική στη μνήμη των Ηρώων μας και των αθώων θυμάτων της ειδεχθούς τουρκικής εισβολής. Μόνος άθλιος στόχος της η νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήταν και ο μόνιμος στόχος των Τούρκων και των Βρετανών από το 1950.

Καταγγέλουμε τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου που όλα αυτά τα χρόνια δεν αγωνίστηκαν ποτέ έμπρακτα για να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις και παρανομίες, αλλά αντίθετα με την αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού που εφάρμοζαν συνειδητά τις ενθάρρυναν, με αποτέλεσμα την κορύφωσή τους.

Ο αγώνας της Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. 1) για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως στην περίπτωση του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν που εν τέλει καταποντίστηκε με την καταψήφιση του 76% των Ελλήνων της Κύπρου, 2) για την ανάδειξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των Γενικών Αρχών Δικαίου του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., ως τερατογενή  εκτροπή από τους αναγκαστικούς κανόνες του Γενικού Διεθνούς Δικαίου, 3) για την αποδόμηση των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού που επιχειρήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη σε κάθε διάσκεψη της Γενεύης με σκοπό την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας , της επιβάλλει να κινηθεί σε ένα θεμελιώδη άξονα:

Μηδενική ανοχή επιστροφής σε νέα Πενταμερή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κυπριακό που νομιμοποιεί τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία και συνεχίζει να διαπράττει, εξισώνοντας με την επίσημη σφραγίδα του, το κατεχόμενο έδαφος με το ελεύθερο, δημιουργώντας 2 κράτη ισότιμα και κυρίαρχα στην Κύπρο είτε με την μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή  που νομιμοποιεί το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Προμετωπίδα του αγώνα μας τίθενται τα εξής δεδομένα:

1) Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος κυρίαρχο και ακατάλυτο σε όλη την επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι πέρα των ελεύθερων περιοχών της, απαιτείται και επιβάλλεται απελευθέρωση των κατεχομένων από την Τουρκία.

2) Οποιαδήποτε ενέργεια του Ο.Η.Ε εκτός παραμέτρων του Καταστατικού Χάρτη του, ήτοι εκτός παραμέτρων των Γενικών Αρχών Δικαίου που θωρακίζει την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Αρχών θα είναι άκυρη. Η ακυρότητα ισχύει και για την περίπτωση που θα παραμείνουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και ο κατοχικός στρατός της Τουρκίας ακόμη και η αποχώρηση αυτού με χρονοδιαγράμματα.

3) Αποτρέπουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, τις πολιτικές ηγεσίες και την πολιτική ελίτ, να συνάψουν επαχθείς συμβιβασμούς με την κατοχική και επεκτατική Τουρκία,  είτε με προσφυγές  στο Δικαστήριο της Χάγης, είτε με ύπουλα Μ.Ο.Ε (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), απεμπολώντας έτσι την εθνική μας κυριαρχία π.χ. αποστρατικοποίηση νησιών.

4) Θέτουμε επιτακτικά στις πολιτικές ηγεσίες το ζήτημα της ανάκτησης της αμυντικής μας υπεροχής και την επέκταση της κυριαρχίας μας, επιβάλλοντας στους κυβερνώντες να προβούν στην καθολική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια για όλη την Ελληνική επικράτεια καθώς επίσης και την ανακήρυξη της απανταχού Ελληνικής Α.Ο.Ζ., χαράζοντας κοινά σύνορα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

5) Αγωνιζόμαστε για την απρόσκοπτη εγκαθίδρυση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου, τουτέστιν να τεθεί σε ισχύ διαρκώς και όχι περιστασιακά. Ενόψει αυτού απορρίπτουμε  και καταπολεμούμε το προσχηματικό δόγμα της αποποίησης των ευθυνών εκ μέρους της πολιτικής ελίτ στην Ελλάδα, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται αφού κατ’αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να εφαρμοστεί το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος- Κύπρου.

Τα τετελεσμένα που επιχειρούν οι Τούρκοι στο Αρχιπέλαγος, στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. και στα Βαρώσια δεν θα περάσουν. Θα οργανώσουμε   αντικατοχικές εκδηλώσεις  με σκοπό την δημιουργία κινήματος σε Ελλάδα και Κύπρο, που θα οραματίζεται την εθνικοαπελευθερωτική διάσταση αυτού του εγχειρήματος, όπως την συνέλαβαν και την εφάρμοσαν οι ηρωικές μορφές του Αυξεντίου, του Ευαγόρα, του Μάτση, του Καραολή, του Δημητρίου και αναρίθμητων ένδοξων ηρώων μας. Το γεγονός ότι είμαστε δύο κράτη, Κυπριακή Δημοκρατία και Ελληνική Δημοκρατία, δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να αποκαλούμαστε Έλληνες, να είμαστε ένας λαός και να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωσή μας…

Αυτοί που επιδιώκουν, ξένα και εγχώρια φερέφωνα, να μας αφαιρέσουν αυτό το δικαίωμα, εμείς τους θεωρούμε ρατσιστές εφάμιλλους εκείνων που υποστηρίζουν το απαρτχάιντ και κατατάσσονται στο πλευρό των εχθρών της πατρίδας μας, αυτών που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία, τους θεωρούμε δε σύγχρονους δοσίλογους.

 11 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
21 Jul
0

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τη χθεσινή 20 Ιουλίου, 47 χρόνια μετά τον καταραμένο Ιούλιο του 1974, υπό το φως και της νέας παράνομης  επίσκεψης Ερτογάν στα κατεχόμενα εδάφη μας, δηλώσατε μεταξύ άλλων ότι, «σαράντα επτά χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο».

Αφού είναι έτσι κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί καθημερινά διακηρύττετε και υποστηρίζετε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι η ΔΔΟ, της οποίας η βάση των δύο ζωνών επί της οποίας θα λειτουργήσει η ΔΔΟ, αποτελεί τετελεσμένο ποταμών αιμάτων, που χύθηκαν το 1974; 

Θυμίζουμε: τους ποταμούς αιμάτων τόσο των προδομένων  Εθνοφρουρών  μας  όσο και των Ελδυκαρέων.,  οι οποίοι προδομένοι προσπαθούσαν μάταια, να απωθήσουν τον Τούρκο εισβολέα.

Θυμίζουμε επίσης τον ποταμό αιμάτων αιχμαλώτων στρατιωτών και πολιτών, οι οποίοι άνανδρα και εγκληματικά δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ως μέτρο Εθνικού ξεκαθαρίσματος των κατεχομένων ώστε, να δημιουργηθούν οι γεωγραφικές συνθήκες  των δύο ζωνών για να μπορεί να εφαρμοσθεί λύση ΔΔΟ.

Αφού λοιπόν κύριε Μητσοτάκη τα τετελεσμένα του αίματος του 1974 απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο, πρώτος εσείς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι που πρέπει να σταματήσετε να στηρίζετε λύση ΔΔΟ, η οποία θα εδράζετε πάνω σε τετελεσμένα του αίματος του 1974.

Πρέπει και οι δύο, να προχωρήσετε στην επανατοποθέτηση του Κυπριακού και με μια καλά σχεδιασμένη ενιαία, Ελληνική Εθνική στρατηγική, να ηγηθείτε ενός καθαρά αντικατοχικού αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου ώστε να τιμηθούν και τα αίματα που χύθηκαν το 1974..

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 8 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εμπρός για λευτεριά
19 Jul
0

ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Ενθαρρυμένη  από τη μεγαλειώδη αντικατοχική εκδήλωση της  «Πρωτοβουλίας μνήμης Σολωμού και Ισαάκ”, που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας με την αθρόα συμμετοχή νέων της Κύπρου, η Αδούλωτη Κερύνεια στηρίζει και τις τριήμερες  αντικατοχικές   εκδηλώσεις των Φοιτητών, μελών της Ανεξάρτητης Φοιτητικής Έπαλξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίες κλιμακώνονται αύριο βράδυ με αντικατοχική συγκέντρωση στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τέρμα της οδού Λήδρας,  στις 8μμ.

Οι νέοι μας τελικά δεν έχουν αποστασιοποιηθεί από τον αγώνα, αλλά δηλώνουν παρόν , έτοιμοι να πάρουν τη σκυτάλη του αντικατοχικού αγώνα. Τους συγχαίρουμε και τους στηρίζουμε.

Γιαυτό καλούμε τον κόσμο να παραστεί στην εκδήλωση αύριο βράδυ για να δώσουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι παλιοί και οι νέοι της Κύπρου, χέρι-χέρι, ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ και ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Τέτοιες μέρες τίποτε δεν πρέπει να εμποδίζει την αφιέρωση μιας-δυο ωρών στην κατεχόμενη πατρίδα μας.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 27 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
17 Jul
0

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Με αφορμή την εξαγγελθείσα νέα παράνομη κάθοδο του Ερτογάν στην Κύπρο έγινε προχθές συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο  Ερτογάν  έρχεται ως κατακτητής για να γιορτάσει από τη μια το σφαγιασμό και βιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού μας στις 20 Ιουλίου 1974 και παράλληλα πανηγυρικά να «βάλει χέρι» και στην περίκλειστη Αμμόχωστο. 

Στην Ημερήσια Διάταξη  του Εθνικού Συμβουλίου, το θέμα της Αμμοχώστου και πώς θα αντιμετωπισθεί η νέα προέλαση του Αττίλα. Το Σώμα συνεδρίασε  για τέσσερεις τόσες ώρες και ο Λαός περίμενε και αγωνιούσε να ακούσει τους Ηγέτες του να δίδουν την απάντηση που αρμόζει στον Ερτογάν.

Η εναγώνια αναμονή έληξε με την αναγγελία του αποτελέσματος της συνόδου: Οι Ηγέτες μας  θα περιμένουν να έλθει ο Ερτογάν, να ακούσουν τί έχει να πει και τότε να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν.

Αφήνεται δηλαδή ελεύθερο το πεδίο στον Ερτογάν, να έλθει χωρίς καμμιά ουσιαστική πίεση που να του ασκείται από κάποια δράση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κάμει τα δικά του και να φύγει και τότε εμείς θα εξετάσουμε τρόπους αντίδρασης, επιλέγοντας από  «σενάρια», νομικά και άλλα, τα οποία μας ετοίμασαν ξένοι εμπειρογνώμονες.

Εδώ με λύπη μας αναφωνούμε ότι : Τα παιδία παίζουν.

Η κατάσταση, μας θυμίζει τις συνθήκες  ανοχύρωτου και ακυβέρνητου Κράτους, κατάσταση στην  οποία βρέθηκε η Κύπρος το 1974, με το Λαό ακαθοδήγητο και ανυπεράσπιστο στο έλεος του Αττίλα. Ο καθένας αυτοσχεδίαζε και ενεργούσε από μόνος του να βρει τρόπους να ξεφύγει από τα νύχια του ΑΤΤΙΛΑ. Αυτό  ακριβώς συμβαίνει και σήμερα και τα θύματα  της υπόθεσης δεν είναι μόνο οι Αμμοχωστιανοί όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι. Θύματα αυτής της αξιοθρήνητης Διπλωματικής κατάστασης την οποία βιώνει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε όλος ο Λαός, πρόσφυγες, εκτοπισμένοι και μη.

Οι Διζωνικοί Ηγέτες μας, δοσμένοι δυστυχώς, ψυχή τε και σώματι στις βουλές της Βρετανικής Διπλωματίας, η οποία συμβουλεύει πάντοτε στη βάση των ΤουρκοΒρετανικών σχεδιασμών, για ικανοποίηση των Βρετανό Τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο, παροπλίζονται από τις συμβουλές που παίρνουν. Το Κυπριακό Κράτος παραμένει Διπλωματικά διάτρητο.

Εκτιμούμε ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι προϊόν αυτού του παροπλισμού των Ηγετών μας, από τους άσπονδους εχθρούς τους οποίους χρησιμοποιούμε ως Συμβούλους.  Οποιαδήποτε πολιτική πράξη και ενέργεια επιβάλλεται να παρθεί τώρα προτού έλθει στην Κύπρο ο Ερτογάν. Η βασική δε πολιτική πράξη και ενέργεια που έπρεπε ήδη να είχε γίνει είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας με μόνιμη και σταθερή τη θέση, το Συμβούλιο να πάρει μέτρα εφαρμογής των δικών του Ψηφισμάτων  για την περίκλειστη Αμμόχωστο.  Οτιδήποτε άλλη πολιτική /διπλωματική ενέργεια, ήδη έχει αποδειχθεί να αποτελεί  φλύαρη και χωρίς περιεχόμενο πράξη.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 43 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
17 Jul
0

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ και ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

Ολοκληρώνοντας απόψε τη φετεινή πορεία μνήμης και τιμής της, στους ήρωες Ισαακ και Σολωμού, η “”Πρωτοβουλία μνήμης και τιμής Ισαακ και Σολωμου””, οργανώνουν εκδήλωση μνήμης, τιμής , αντίστασης και λευτεριάς, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, στις 8.30μμ. Η Αδούλωτη Κερύνεια χαιρετίζει και στηρίζει την εκδήλωση η οποία αποτελεί Φάρο ελπίδας ότι οι νέοι μας, δηλώνουν παρόν και μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα για λευτεριά της Κύπρου μας. Καλούμε κάθε Κύπριο πατριώτη τηρώντας τους κανόνες προφύλαξης από τον Κορωναϊό να παραστεί στην εκδήλωση. Λεπτομέρειες της εκδήλωσης στη σχεδτική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης και Τιμής την οποία αναδημοσιεύουμε:

“”” Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού1 ημ. · Σάββατο 17 Ιουλίου 2021: Από την Ακρόπολη στην Πλατεία Ελευθερίας

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» καλεί τον απανταχού κυπριακό Ελληνισμό στην Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής, στη Συναυλία Αξιοπρέπειας, που πραγματοποιεί το Σάββατο 17 Ιουλίου και η ώρα 20:30, στην Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας. Καλεί σύσσωμο τον κυπριακό λαό να παρευρεθεί στο συναπάντημα αντίστασης και λευτεριάς, λίγα μέτρα από την Πράσινη Γραμμή και λίγες μέρες πριν τη 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής και να αμφισβητήσει τη μοίρα της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Την εκδήλωση, που αποτελεί κορύφωση του οδοιπορικού μνήμης και αξιοπρέπειας, το οποίο διέσχισε την Ελλάδα από την 1η μέχρι τις 11 Ιουλίου, πλαισιώνουν καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Με μπροστάρηδες τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, το μήνυμα της εκδήλωσης καθίσταται σαφές: «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» και να χαράξουμε μια νοητή γραμμή που θα ενώνει τον Ελληνισμό εναντίον του θανάτου και του σκοταδιού που μαυρίζει τη μισή Λευκωσία, Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Καρπασία, τη Μεσαορία, την Κερύνεια.

Χώροι Προσυγκέντρωσης :

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Ζυγιστικός Σταθμός Λατσιών (κατεύθυνση προς Λευκωσία) 18:45

ΛΕΜΕΣΟΣ : Χώρος Στάθμευσης Βιομ. Αγ. Αθανάσιου 18:00

ΛΑΡΝΑΚΑ : Χώρος Στάθμευσης Νέου ΓΣΖ 18:30

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ : Κυκλικός Κόμβος Αγ. Νάπας 17:30

ΠΑΦΟΣ : Παφιακό Στάδιο 16:45

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν απόψε,

Παντελής Θαλασσινός

Κούλης Θεοδώρου

Αννιτα Κωνσταντίνου

Sifonia Magistrale- Ρούλα Τυρίμου

 19 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
14 Jul
0

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Πενταμελής αντιπροσωπεία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια τίμησε στις 9 Ιουλίου 2021 τους Κύπριους Εθνομάρτυρες του 1821, Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους άλλους Επισκόπους, Πάφου Χρύσανθο, Κιτίου  Μελέτιο και Κυρηνείας Λαυρέντιο, οι οποίοι απαγχονίστηκαν στο Σεράϊ στη Λευκωσία στις 9 Ιουλίου 1821, μαζί με άλλους  προύχοντες οι οποίοι αρνήθηκαν να αλλάξουν την πίστη τους για να σωθούν. Η τιμή αποδόθηκε  με επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στην προτομή  του Εθνομάρτυρα  Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, έξω από την Αρχιεπισκοπή.Τιμούμε φέτος τη μνήμη των Εθνομαρτύρων του 1821, με ιδιαίτερη θέρμη διότι,  200 χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο εχθρό, με τη διαφορά ότι σήμερα ο αγώνας μας έχει στόχο τη διαφύλαξη του Ελληνικού Κράτους  που χάρισαν στον Ελληνισμό οι θυσίες των αγωνιστών του 1821.

Η αυταπάρνηση και η θυσία των αγωνιστών του 1821 ενέπνευσαν στα μετέπειτα χρόνια σειρά αγώνων αναβίωσης ελεύθερου Ελληνισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε ώστε να ελευθερωθεί η πρόσφατα κατεχόμενη Κύπρος και να μην χαθούν άλλα Ελληνικά Ιερά Χώματα.

 10 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
14 Jul
0

«ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ»–Απαντά στα ψεύδη και την παραπληροφόρηση.

Λέγεται ότι:  «μια εικόνα, χίλιες λέξεις».

Αυτό πράγματι ισχύει και φαίνεται στην εικόνα των δύο  παράπλευρων χαρτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον ένα φαίνεται η Δημογραφία της ΚΔ, δηλαδή πώς ήταν σκορπισμένοι οι Μουσουλμάνοι της Κύπρου το 1960,  σε ολόκληρη την Κύπρο, μετά από 400 χρόνια Τουρκοκρατίας. Η Τουρκική εισβολή σχεδιάστηκε και έγινε το 1974 με ένα σκοπό: Να μαζέψει όλους τους Μουσουλμάνους της Κύπρου σε μια ζώνη. Το κατάφερε και αυτή της η επιτυχία φαίνεται στο Χάρτη του σήμερα. Το πέτυχε δια πυρός και σιδήρου με ΄τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε. Όχι μόνο κατάφερε να το πετύχει αλλά κουβάλησε παράνομα και χιλιάδες Τούρκους εποίκους για να γεμίσει το κενό που προέκυψε με το δικό μας Εθνικό  ξεκαθάρισμα.

Οι Ηγέτες μας δέχτηκαν αυτή τη νέα παράνομη κατάσταση και «αγωνίζονται» να τη νομιμοποιήσουν κάτω από το όνομα λύσης ΔΔΟ.

Για να το πετύχουν προσπαθούν να μας γελάσουν με ψέματα και παραπληροφόρηση, ότι τάχα «δεν δέχονται τετελεσμένα» τη στιγμή που δέχονται ως βάση λύσης την Ντε Φάκτο κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή και φαίνεται στο χάρτη του σήμερα, που συνοδεύει αυτό το κείμενο. Μας λένε ψέματα, ότι τάχα, «θα απελευθερωθεί» η Κύπρος άμα πούμε ναι στη ΔΔΟ. Αν είναι δυνατό και ερωτούμε κάθε λογικό άνθρωπο:

 • Πώς είναι δυνατό η Κύπρος να είναι ελεύθερη  με την Τουρκία νόμιμα πλέον πάνω στην Κύπρο , όχι ως κατακτητή, αλλά ως αφέντη στα κατεχόμενα;
 • Πώς είναι δυνατό να είναι ελεύθερη η Κύπρος με τη νέα Δημογραφική ταυτότητα που δημιούργησε η εισβολή; Πώς είναι δυνατό να είναι ελεύθερη η Κύπρος χωρίς την επιστροφή και επανεγκατάσταση του γηγενούς πληθυσμού πίσω στις πατρογονικές του εστίες από τις οποίες βάναυσα εκδιώχθηκε;
 • Πώς είναι δυνατό η Κύπρος να είναι ελεύθερη με την Τουρκία νόμιμα πλέον πάνω στην Κύπρο ως  κηδεμόνας ολόκληρης της Κύπρου, με δική μας μάλιστα εξουσιοδότηση μέσα από τις  τερατώδεις συνταγματικές ρυθμίσεις της ΔΔΟ;
 •  Ποιο θα είναι το μέλλον για τη Χριστιανική Κύπρο, για τον Κυπριακό Ελληνισμό, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, με το Τουρκικό φίδι στον κόρφο της Κύπρου μας;

Η ελευθερία που θέλει ο Κυπριακός Λαός, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί συνεπάγεται:

 • Αποχώρηση από την Κύπρο και του τελευταίου τούρκου στρατιώτη χωρίς όρους και περιορισμούς
 • Απομάκρυνση και του τελευταίου Τούρκου έποικου και των απογόνων του. Αυτοί αποτελούν ευθύνη του κατακτητή που τους κουβάλησε εδώ παράνομα.
 • Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της άσκησης της εξουσίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο.
 • Αποκατάσταση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύρου σε αυτό που ήταν το 1974
 • Αποαποικιοποίηση και εκδημοκρατικοποίηση, του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, στο οποίο να αποκατασταθούν οι Δημοκρατικές αρχές και αξίας που καταπατούνται στο δοτό Σύνταγμα της Ζυρίχης.

Με αυτής της μορφής ολοκληρωμένης απελευθέρωσης του τόπου θα μπορέσει να υπάρξει Κράτος Δικαιοσύνης, λειτουργικό και βιώσιμο, του οποίου όλοι οι νόμιμοι πολίτες θα ζήσουν ειρηνικά και θα  ευημερήσουν  σε συνθήκες ισονομίας πολιτών. Η πλειοψηφία να κυβερνά και τα δικαιώματα κάθε μειοψηφίας να είναι πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ  ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ  ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ  Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ  και αυτό  βροντοφώναξε το 2004 με ένα ΟΧΙ σε λύση ΔΔΟ.

Καλούνται οι Ηγέτες αυτού του τόπου να ανανήψουν, να ανασκουμπωθούν και να υπηρετήσουν το Λαό και τα Δίκαια του όπως υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο και όχι όπως υπαγορεύει η Βρετανική Διπλωματία και τα Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά συμφέροντα. Καλούνται να θέσουν τέρμα στην αξιοθρήνητη κατάσταση που παρουσιάζονται ενώπιον των δραματικών εξελίξεων, π.χ. στην περίπτωση της εξελισσόμενης Τουρκικής επιδρομής στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Καλείται ο Λαός να αντιπαρέλθει τα ψέματα που καθημερινά του σερβίρονται. Η ακολουθούμενη πολιτική έχει χρεοκοπήσει πλέον  και ξεγυμνωθεί για τον καθένα να βλέπει τί γίνεται και πού οδηγούμαστε. Χρειάζεται ο Λαός να απαιτήσει συλλογικά, ανεξάρτητα από Κομματική ή ιδεολογική προέλευση, επανατοποθέτηση του Κυπριακού και αντικατοχικό αγώνα για απελευθέρωση.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

 125 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
12 Jul
0

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια συνεχάρει, δια του Προέδρου του, με προσωπική επιστολή τη νέα Πρόεδρο της Βουλής, κα Αννιτα Δημητρίου (Η επιστολή στο τέλος), καθώς επίσης και τον κάθε Βουλευτή και κάθε Βουλευτίνα για την εκλογή τους, με το ακόλουθο περιεχόμενο:

“”””Εκ μέρους του    Εκτελεστικού Συμβουλίου  του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, σας διαβιβάζω τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την εκλογή  σας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ευχόμαστε ειλικρινά κάθε επιτυχία στο έργο σας, για το καλό της πατρίδας και του Λαού μας.

Προσβλέπουμε στη
συμβολή σας ώστε η νέα Βουλή να αποτελέσει, ουσιαστικά,  το θεσμικό όργανο το οποίο προβλέπεται στο
Σύνταγμα και το οποίο έχει μεταξύ άλλων και την ευθύνη να αφουγκράζεται τις
ανάγκες και τις ανησυχίες της Κοινωνίας των πολιτών, την οποία όλοι μαζί
εκπροσωπείτε και να ενεργεί για ικανοποίηση τους. Προσβλέπουμε στη νέα Βουλή να
απομακρυνθεί από την δογματική Κομματική πόλωση 
και να λειτουργήσει ως όργανο ανοικτού διαλόγου με επιχειρήματα επί της
ουσίας του κάθε θέματος που επιλαμβάνεται, με κριτήριο τη συνεργασία και τη
συναίνεση.

Το Σωματείο μας, η Αδούλωτη Κερύνεια
υπήρξε για αρκετά χρόνια τώρα, θύμα διακρίσεων και μεροληπτικής διαχείρισης
αποστερώντας μας το δικαίωμα να καταθέτουμε απόψεις μας ενώπιον των Κοινοβουλευτικών
Επιτροπών της Βουλής. Αυτό δε λόγω θέσεων και απόψεων μας τόσο σε προσφυγικά
προβλήματα / θέματα, όσο και στο Κυπριακό. Είμασταν θύματα μιας φιλοσοφίας, η
οποία επέτρεπε να επικρατεί η εμπάθεια και ο αφορισμός  και απέκλειε κατάθεση, ανάλυση και συζήτηση
απόψεων εκ μέρους μας.

Προσβλέπουμε σε αλλαγή
φιλοσοφίας ώστε να αποτελέσει η Βουλή χώρο διαλόγου και αντιπαράθεσης
επιχειρημάτων που θα παρέχει την ευκαιρία σε όλους να ακουστούν ότι και αν
είναι, ότι  και να πιστεύουν, όπου και να
ανήκουν.

Προσβλέπουμε να
συμβάλετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς  απλά είμαστε οι πολίτες θύματα της εισβολής και κατοχής και οι οποίοι προσβλέπουμε στη δικαίωσή μας και μέχρι τότε, να μοιραζόμαστε ισότιμα τα βάρη της εισβολής με όλους τους συμπολίτες μας, με την κατανόηση που επιβάλλεται και δικαιούμαστε.

Με εκτίμηση

Για το Σωματείο

Ιωάννης Σιεκέρσαββας  

Πρόεδρος¨¨¨¨

Η επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής είναι η ακόλουθη:ΑΚ112202104072021, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 12 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
12 Jul
2

ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ;;;

Τον τελευταίο καιρό
πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι επιδιώκεται από τις χώρες της Δύσης και του Νάτο
η παγίδευση της Ελλάδος να αναγνωρίσει και αυτή το ΚΟΣΣΟΒΟ, το οποίο μονομερώς αποσχίστηκε
από τη Σερβία  και ανακηρύχθηκε
ανεξάρτητο Κράτος, υπό την πολιτική ομπρέλα του ΟΗΕ και τη στρατιωτική
προστασία του ΝΑΤΟ. Το Κόσσοβο αποτελεί για την ορθόδοξη Σερβία ότι για εμάς η
κατεχόμενη Κύπρος, την οποία η Τουρκία παράνομα ανακήρυξε ανεξάρτητη Τουρκική
Δημοκρατία.

Με σχετική επιστολή
του Σωματείου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, διατυπώθηκαν οι ανησυχίες του
Σωματείου, υποδεικνύοντας ότι τυχόν αναγνώριση του Κοσσόβου θα ανοίξει το δρόμο
για αναγνώριση και του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Αυτό που δεν ξέρουμε
είναι τί πράττει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη για να αποτρέψει την εξέλιξη
αυτή, διότι δεν μπορεί παρά να είναι ενήμερη των εξελίξεων.

Η επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό:  ΑΚ156202112072021, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 21 Views

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ