Η Αδούλωτη Κερύνεια και το Κυπριακό πρόβλημα
΄Οσος χρόνος κι αν χρειαστεί , όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν ο στόχος μας είναι Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ , ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ, ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε το αγώνα μας για μια Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ.
Το Κυπριακό είναι Πρόβλημα εισβολής, κατοχής και απελευθέρωσης. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ το οποίο υπέστη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία, αποτέλεσμα της οποίας είναι η κατοχή του 37% του εδάφους της και η προσφυγοποίηση με εθνικό ξεκαθάρισμα 200.000 Ελληνοκυπρίων (το 1974), Αρμενίων, Μαρωνιτών και άλλων πολιτών της, καθώς και 60.000 Τουρκοκυπρίων που αναγκάστηκαν από την Τουρκία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις ελεύθερες περιοχές . Ως εκ τούτου, η ηθική και το δίκαιο επιβάλλουν να αρθεί η αδικία σε βάρος της Κύπρου και του λαού της. Επιβάλλεται να αποκατασταθεί η Διεθνής νομιμότητα η οποία έχει κατάφορα παραβιαστεί.
Αποκατάσταση της Διεθνούς Νομιμότητας σημαίνει:
•Να φύγουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα για να εκλείψει η παράνομη κατοχή του Κυπριακού εδάφους
•Να φύγουν όλοι οι Τούρκοι έποικοι.
•Να αποκατασταθεί η κυριαρχία και εξουσία της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο.
•Να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένοι, Μαρωνίτες και άλλοι στα σπίτια και τις περιουσίες τους. ΄Ετσι θα αποκατασταθεί ο Δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου.
•Να αναθεωρηθεί και εκδημοκρατηκοποιηθεί η δοτή απο την αποικιοκρατία συνταγματική δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να έχουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος, στο οποίο θα διασφαλίζονται η ενότητα και η κυριαρχία της Κυβέρνησης του πάνω σε όλη την επικράτεια της νήσου, στα πλαίσια των βασικών δημοκρατικών αρχών διακυβέρνησης με ισοτιμία πολιτών , την πλειοψηφία να κυβερνά και τα δικαιώματα της μειοψηφίας πλήρως κατοχυρωμένα .
Αποκατάσταση της Διεθνούς Νομιμότητας καθορίζει αυτόματα και τη λύση του Κυπριακού.
Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω μέσα στις σημερινές διεθνείς συνθήκες πρέπει:
1.Να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού η Κρατική μας υπόσταση.
2.Να συμφωνηθεί και να υιοθετηθεί κοινή γραμμή όλων ανεξαίρετα των κομμάτων με στόχο την αποκατάσταση της Διεθνούς Νομιμότητας που θα απαλλάξει την Κύπρο από την Τουρκική κατοχή.
3.Να καλλιεργηθεί και σφυρηλατηθεί η ενότητα του εσωτερικού μας μετώπου.
4.Να καλλιεργηθεί κλίμα αγωνιστικότητας και να τονωθεί το ηθικό του λαού.
5.΄Ολοι οι πόροι και τα μέσα του Κράτους να στρατευθούν στον αγώνα.
6.Να κινητοποιηθεί και να αξιοποιηθεί το σύνολο του Κυπριακού Λαού στον αγώνα για κατάργηση της κατοχής.
7.Να γίνει σωστή και ουσιαστική αμυντική θωράκιση.
8.Το Κυπριακό πρόβλημα να επανατοποθετηθεί και αντιμετωπισθεί στην πραγματική του μορφή σαν πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
9.Να ενταθεί η Διεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος πάνω στη βάση ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Να γίνει σταυροφορία καταγγελίας της τουρκικής επιδρομικής πολιτικής στην Κύπρο. Να καταγγελθεί η Τουρκία με προσφυγές στα Διεθνή Δικαστήρια για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε σε βάρος του Κυπριακού Λαού. Να καταγγελθούν και συνεχώς να τίθενται έναντι των ευθυνών τους όλοι όσοι προσφέρουν πολιτική , στρατιωτική και οικονομική κάλυψη της Τουρκίας για την κατοχή της Κύπρου, μέχρις ότου μεταβάλουν τη στάση τους έναντι της Κύπρου. Να επιμείνουμε στα Διεθνή βήματα και ειδικά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη πρακτικών μέτρων εναντίον της Τουρκίας για να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και τους έποικους από την Κύπρο στη βάση των αρχών του καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε.
10.Αφού διευθετηθεί η εξωτερική πτυχή του Κυπριακού όπως αναφέρεται πιο πάνω και όλοι οι πρόσφυγες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιστρέψουν στα σπίτια τους να γίνει επεξεργασία ενός δημοκρατικού συντάγματος για την Κύπρο.
11. Από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων μέχρι την τελική διευθέτηση τυχόν προβλημάτων ασφάλειας για όλους τους πολίτες , την ευθύνη να αναλάβει ο Ο.Η.Ε.
Αναλυτικά οι απόψεις του Σωματείου μας για τις διάφορες πτυχές του κυπριακού είναι:
1. Συνομιλίες:
α) Συνομιλίες για τον καθορισμό της Συνταγματικής δομής του Κυπριακού Κράτους να διεξαχθούν μόνο αφού φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι.
β) προτού γίνει διάλογος θα πρέπει να γίνουν εξαρχής αποδεκτές βασικές αρχές που να είναι δεσμευτικές και για τις δύο πλευρές π.χ. η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και όλων των άλλων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να θεωρείται δεσμευτική και να μην τίθεται υπό διαπραγμάτευση.
2. Αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων:
Η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων να γίνει αμέσως και όχι με χρονοδιάγραμμα.
3. Επιστροφή των προσφύγων
α) Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και άλλοι, χωρίς όρους και περιορισμούς.
β) Η επιστροφή να είναι καθολική, ταυτόχρονη και μόνιμη.
γ) Εξελικτική επιστροφή αριθμού προσφύγων μέσα στα πλαίσια μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα σημαίνει για αυτούς τους πρόσφυγες μόνιμη καταδίκη στην προσφυγιά.
δ) Διαφωνούμε με την προβολή της ιδέας της εθελοντικής επιστροφής. Θα πρέπει οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης να βασίζονται πάνω στην αρχή οτι όλοι οι πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν και πρέπει να επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις ασφαλείς προϋποθέσεις για επιστροφή όλων . Η προβολή και καλλιέργεια της ιδέας της εθελοντικής επιστροφής ενώ αναζητείται λύση , πιστεύουμε ότι πλήττει τον αγώνα για επιστροφή και στοχεύει να προετοιμάσει το έδαφος για λύση που δεν θα εξασφαλίζει απόλυτα και καθαρά την επιστροφή όλων.
4. Οι προτάσεις μας του 1977 για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Διαφωνούμε με το γεωγραφικό διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που προτάθηκε το 1977 και η οποία προϋποθέτει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουν σε μια συμπαγή ζώνη, για τους ακόλουθους λόγους:
Α) Η μορφή αυτής της λύσης βασίζεται πάνω «στα δεδομένα» που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή και κατοχή και συνεπάγεται αποδοχή τους. Με τη διεξαγωγή συνομιλιών σε αυτή τη βάση το Κυπριακό παύει να αντικρίζεται σαν πρόβλημα εισβολής και κατοχής και μετατρέπεται σε μια δικοινοτική διαφορά σε ότι αφορά τα ποσοστά εδάφους που θα κατέχει η κάθε κοινότητα και σε ότι αφορά τις συνταγματικές δομές των δύο ξεχωριστών κρατών και της κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.
Β) Αλλοιώνει ριζικά το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου όπως διαμορφώθηκε μετά από χιλιετηρίδες ομαλής εξέλιξης. Αυτό προκύπτει από το βασικό στοιχείο της Διζωνικότητας που εξυπακούει τη νομιμοποίηση της μαζικής μετακίνησης του πληθυσμού που έγινε με το Εθνικό Ξεκαθάρισμα των Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα και την εκβιαστική μετακίνηση όλων των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα ενώ ήταν σκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο
Γ) Το στοιχείο της Δικοινοτικότητας εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα της Τουρκοκυπριακής μειοψηφίας του 18% με την Ελληνοκυπριακή πλειοψηφία του 82%.
Δ) Η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ονομάστηκε στη συνέχεια, έχει ρατσιστικό χαρακτήρα διότι επιβάλλει το γεωγραφικό και συνταγματικό διαχωρισμό του Κυπριακού Λαού πάνω σε θρησκευτική και φυλετική βάση.
Ε) Στα πλαίσια μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν είναι πρακτικά δυνατό να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτι και τις περιουσίες τους.
Στ) Τα βασικά δικαιώματα των προσφύγων αμφισβητούνται ενώ έπρεπε να θεωρούνται κατοχυρωμένα από την αρχή και να δεσμεύουν και τις δύο πλευρές (3η κατευθυντήρια γραμμή συνάντησης Μακαρίου/Ντεκτάς, (Μάϊος 1977)
Ζ) Η δομή της Ομοσπονδίας που συζητείται πιστεύουμε ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει διχοτόμηση στο μέλλον κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα διότι προϋποθέτει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουν σε μια συμπαγή ζώνη στην οποία να έχουν κυρίαρχη εξουσία και να πλειοψηφούν πληθυσμιακά και σε ιδιοκτησία γης. Η) Θεωρούμε πρακτικά αδύνατη την στέγαση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα χωρίς να απεμποληθούν δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων. Για να μπορέσουν να στεγαστούν μόνιμα οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα θα πρέπει να απαγορευθεί η επιστροφή των Ελλήνων ιδιοκτητών. Αν πάλι πρόθεση είναι να κτιστούν σπίτια για τους Τουρκοκύπριους τότε για να γίνει τούτο θα πρέπει να απαλλοτριωθεί Ελληνοκυπριακή γη. Χαλίτικη γη ευρίσκεται έξω απο τις πόλεις και τα χωριά, ψηλά στον Πενταδάκτυλο κάτι που θα επιβάλλει οι Τουρκοκύπριοι να εγκλωβιστούν σε συνοικισμούς μακρυά από την πόλη. Αφού θα είναι κοινότητα που θα διοικεί θα θέλει παρουσία μαζική, μέσα στις πόλεις και τις κωμοπόλεις
Θ) Πρακτικά αδύνατη θα είναι και η απασχόληση των Τουρκοκυπρίων εκτός αν θα εργάζονται για λογαριασμό των Ελληνοκυπρίων. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία, τα καταστήματα, τα εργαστήρια, η γεωργική γη ανήκουν κατά πλειοψηφία στους Ελληνοκυπρίους. Θα είναι αδύνατο να λεχθεί ότι ο Τούρκος γεωργός θα μεταβαίνει στο Νότο όπου κατέχει γεωργική γη, να την καλλιεργεί και να επιστρέφει στο Βορρά. ΄Αρα θα πρέπει να παραμερισθούν οι Ελληνοκύπριοι για να ικανοποιηθούν οι Τουρκοκύπριοι επαγγελματικά, μια και θα είναι η κοινότητα που θα Πλειοψηφεί
Ι) ΄Άλλος κίνδυνος που κρύβεται είναι η περίπτωση κατά την οποία, όταν Τουρκοκύπριοι θελήσουν να επιστρέψουν στα χωριά τους και να παραμείνουν, η Τουρκοκυπριακή Διοίκηση θα μπορεί να καταγγείλει την Ελληνοκυπριακή ότι τους εκβιάζει να μην επιστρέψουν στο Βορρά και με αυτό το πρόσχημα να κλείσει τις εισόδους και εξόδους από το Βορρά.
Κ) Με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στα πλαίσια της οποίας, αν θεωρήσουμε για σκοπούς συζήτησης, ότι θα επιστρέψουν Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, δημιουργούνται βασικά ερωτήματα που όπως και να απαντηθούν δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν:
1. Αυτοί που θα επιστρέψουν θα υπόκεινται στη Τουρκική αστυνόμευση. Πως θα αποφευχθεί η καταπίεση;
2. Οι ΄Ελληνες θα υπόκεινται στην επιβολή φορολογίας από την Τουρκική διοίκηση. Ποιος θa εγγυάται δίκαιη φορολογία;
3. Σαν απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα μπορεί να λεχθεί ότι για να βρεθεί και υπογραφεί λύση , θα σημαίνει ότι και οι δύο κοινότητες έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν εποικοδομητικά και δε θα υπάρξει καταπίεση οποιασδήποτε μορφής σε βάρος των Ελλήνων που θα επιστρέψουν υπό Τουρκοκυπριακή (Τουρκική ) διοίκηση. Μήπως όμως η ιστορία μας αφήνει τέτοια περιθώρια αισιοδοξίας;
4. Ποια η έννοια της ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης; Μήπως η παρουσία της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι αισθητή στην υπό Τουρκική διοίκηση περιοχή; Δηλαδή σε περίπτωση καταπίεσης είτε φυσικής , είτε νομικής ή άλλης του Ελληνικού στοιχείου, θα έχει εξουσία η κεντρική κυβέρνηση να επεμβαίνει για αποκατάσταση της δικαιοσύνης; ΄Ηδη έχει συμφωνηθεί πως το κάθε κράτος θα είναι κυρίαρχο στη ζώνη του και δε θα δικαιούται το άλλο κράτος να επεμβαίνει στα εσωτερικά του (Ιδέες Γκάλι)
5. Επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων
Υποστηρίζουμε την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων διότι μαζί θα ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο και μαζί θα καθορίσουμε το μέλλον. ΄Όμως η επαναπροσέγγιση θα πρέπει να γίνει πάνω στη σωστή βάση και όχι στη βάση που γίνεται σήμερα και η οποία στοχεύει στην αποδοχή του γεγονότος ότι Τούρκοι και ΄Ελληνες πρέπει να συνηθίσουν να ζούν δίπλα-δίπλα όπως το έχει επιβάλει η τουρκική εισβολή και κατοχή. Η σωστή επαναπροσέγγιση πρέπει να απευθύνεται στους Τουρκοκύπριους και να τους καλεί σε κοινό αγώνα για κατάργηση της κατοχής και επιστροφή όλων, τόσο εμάς όσο και εκείνων στα σπίτια και τις περιουσίες μας. Να είμαστε ειλικρινείς εξαρχής και οι πράξεις και διακηρύξεις μας να είναι τέτοιες που να πείσουν ότι θα σεβαστεί ο ένας τον άλλο και δεν θα επαναληφθούν τα απαράδεκτα εγκλήματα του παρελθόντος.
6. Στρατιωτική ετοιμότητα:
Το Σωματείο μας πιστεύει ότι η Κύπρος εφόσον βρίσκεται σε ημικατοχή πρέπει να έχει στρατιωτική ετοιμότητα με πρώτιστη μέριμνα την τυχόν προέλαση των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και για να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν, διότι για ένα Λαό υπό κατοχή όλες οι επιλογές πρέπει να είναι ανοικτές. Η αμυντική θωράκιση της ελεύθερης Κύπρου αποτελεί μια από τις σημαντικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω διεξαγωγή του αγώνα μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε σε οποιαδήποτε περίπτωση ανεξαρτήτως του πόσο δυνατός είναι ο εχθρός και να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε αρνητικές για μας εξελίξεις . Πιστεύουμε ότι η αμυντική μας θωράκιση μπορεί να επιτευχθεί πολιτικώς και στρατιωτικώς.
Στον πολιτικό τομέα η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τέτοια μέτρα ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις για προσφορά κάλυψης του νησιού σε περίπτωση νέας επιδρομής από δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα συμπίπτουν με τα δικά μας.
Στον στρατιωτικό τομέα η άμυνα να προγραμματίζεται και να ελέγχεται από τη δική μας κυβέρνηση γιατί έλεγχος εκ των έξω δεν αποτελεί εγγύηση άμυνας.
Για να είναι αποτελεσματική η άμυνα θα πρέπει να αξιοποιηθεί ολόκληρος ο λαός με το να στρατευθεί στην προσπάθεια επαγρύπνησης κατά εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών.
Πρέπει να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις ώστε ο κάθε Κύπριος να μπορεί να προσφέρει υπηρεσία στην άμυνα της πατρίδας και της οικογένειας του.
Η γραμμή αντιπαράταξης μπορεί να φρουρηθεί και να παρακολουθείται αποτελεσματικά σε όλο της το μήκος με την οργάνωση , εκπαίδευση και χρήση του πληθυσμού που ζει κατά μήκος της γραμμής.
Παρομοίως να χρησιμοποιηθεί ο λαός οργανωμένος και καλά εκπαιδευμένος κάτω από την καθοδήγηση του κράτους για να φυλάει τα μετόπισθεν. Ο κάθε ένας να οργανωθεί και εκπαιδευτεί για να προστατεύσει τη γειτονιά του, το χωριό του, την πόλη του και όλοι σαν σύνολο την Κύπρο. ΄Όταν ο κάθε ένας ξέρει το πόστο του από τώρα και είναι οργανωμένος στην περιοχή του, την ώρα του συναγερμού θα αποφευχθεί η σύγχιση και ακαταστασία που γνωρίσαμε το 1974. Είδαμε Κερυνειώτες να μην γίνονται αποδεκτοί για κατάταξη στην Κερύνεια διότι έπρεπε να παρουσιαστούν στην μονάδα τους στη Λευκωσία. Πολλοί βρήκαν το θάνατο κατευθυνόμενοι προς τη Λευκωσία για να καταταγούν τη στιγμή που ο πόλεμος γινόταν στην Κερύνεια.
Η οργάνωση του λαού να συμπληρωθεί με την προμήθεια εξοπλισμού και την υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών που σαν κράτος έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε.
΄Ενας στρατιώτης για να αποδώσει στο μέτωπο πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζει ότι φεύγοντας από το σπίτι του για να υπηρετήσει θα υπάρχει στα μετόπισθεν μέριμνα για την οικογένεια του. Πρέπει όλοι όσοι δεν έχουν ένα πόστο , γυναίκες, παιδιά και γέροι να ξέρουν τι θα κάνουν , πού θα πάνε και ποιός θα τους μετακινήσει στην έσχατη περίπτωση. Δεν μπορεί ένας στρατιώτης να προσφέρει θετικά στο μέτωπο όταν εγκαταλείπει την οικογένεια του στην τύχη.
Τα σχέδια τη πολιτικής άμυνας πρέπει να είναι γνωστά σε όλους και όχι μόνο στους λίγους. Τα σχέδια αυτά θα είναι άχρηστα αν δεν τα γνωρίζει καλά αυτός που θα τα εφαρμόσει. Αν υπάρχει άγνοια κατά την ώρα του συναγερμού μόνο πανικός θα προκληθεί γιατι είναι αδύνατο να δοθούν και να εφαρμοστούν οδηγίες αυτοστιγμή
Πρέπει σε κάθε γειτονιά να υπάρχουν μεγάλα και στερεά καταφύγια σχεδιασμένα σωστά. Είναι αδιανόητο να κτίζονται πολυκατοικίες μέσα στην πόλη χωρίς να είναι υποχρεωτικό να κτίζεται και το ανάλογο καταφύγιο. Η αξιοποίηση υπογείων χώρων οικοδομών οι οποίες δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια πρέπει να αποτελεί μόνο προσωρινό μέτρο και παράλληλα θα πρέπει να προωθείται το σωστό σχέδιο για δημιουργία μόνιμων καταφυγίων.
7. Αποζημιώσεις/ανταλλαγές περιουσιών:
Διαφωνούμε ριζικά με την προβολή αποζημιώσεων ή ανταλλαγή περιουσιών που θα προσφερθούν δήθεν σε πρόσφυγες που δε θα επιστρέψουν. Το θέμα των αποζημιώσεων πιστεύουμε στοχεύει να πλήξει το ηθικό και να αποπροσανατολίσει τους πρόσφυγες για να διευκολυνθεί η προώθηση λύσης που δε θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πιο πάνω θέσεις του Σωματείου διατυπώθηκαν από το 1977, μετά που επιδόθησαν από τον Πρόεδρο Μακάριο , προτάσεις επίλυσης του Κυπριακού συνοδευόμενες από Χάρτη, κάτι με το οποίο το Σωματείο μας καθετα διαφώνησε .
No Comments