Παρακολουθούμε συνεχώς τις δηλώσεις / τοποθετήσεις στο Κυπριακό,  Αμερικανών επισήμων, Ευρωπαίων αντίστοιχων, του εδώ Βρετανού «Υπάτου Αρμοστή» και   παρακολουθήσαμε πρόσφατα και συνέντευξη στο ΡΙΚ , της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στη Λευκωσία. Λυπούμαστε να σημειώσουμε ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων και τοποθετήσεων όλων,  εξακολουθεί να ευνοεί  την από μέρους μας  συνθηκολόγηση με τους όρους του Τούρκου κατακτητή, για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων με λύση ΔΔΟ. Όχι μόνο οι δηλώσεις τους ευνοούν  τη συνθηκολόγηση  μας, αλλά μας πιέζουν   να συνθηκολογήσουμε. Το τραγικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και εμάς το Λαό είναι ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνησή του, καθώς και οι υπόλοιποι Κομματικοί Ηγέτες μας, θεωρούν Διπλωματική τους επιτυχία  αυτές τις ξένες τοποθετήσεις, τις θεωρούν  σωστές και ευνοϊκές για την Κυπριακή υπόθεση. Όπως λέει και η Κυπριακή ρύση, άμα τους ακούουν να υποστηρίζουν λύση ΔΔΟ,  «είναι σαν να τους λούννεις ροδόστεμμα!»

Αυτή μας η διαπίστωση,  μας  υποχρεώνει, πρώτον,  να αμφισβητούμε την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια της εκδηλωθείσας  τάχα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Κυπριακής Δημοκρατίας και της προβαλλόμενης «εταιρικής» σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.   Μας υποχρεώνει να σημειώσουμε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία με μεγάλο κόστος και προσδοκίες έχουμε προσχωρήσει, σε ότι αφορά το Κυπριακό και την επίλυσή του, αναδεικνύεται τελικά  σε καταλύτη για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και όχι για κατάργησή τους. Δεύτερον η στάση των δικών μας Ηγετών μας απογοητεύει, μας ανησυχεί, τη θεωρούμε επικίνδυνη και έντονα προειδοποιούμε και συστήνουμε να αλλάξει. Οι γεωστρατηγικές  Διεθνείς εξελίξεις αφορούν την περιοχή μας, επηρεάζουν συμφέροντα των Δυτικών και προσφέρουν την ευκαιρία για εξαργύρωση ευνοϊκής για εμάς υποστήριξης στο Κυπριακό, στη σωστή του βάση ως θέμα εισβολής , κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδικούν οι Ηγέτες μας.

Η αμφισβήτησή  και η αγανάκτησή μας  κορυφώνεται  όταν, γινόμαστε μάρτυρες  της Διπλωματικής  δραστηριότητας της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Ουκρανίας να είναι εντελώς αντίθετη με τη στάση τους  στην περίπτωση του Κυπριακού.

Με επιστολές μας στην Αμερικανική Κυβέρνηση καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • τους υπενθυμίσαμε τις σοβαρότατες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου  που έγιναν στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, 
  • τους διαβιβάσαμε για ακόμη μια φορά τη δυσαρέσκεια μας για τη διαχρονική μη φιλική στάση τους έναντι της τραγωδίας της Πατρίδας μας,
  • τους υποδείξαμε ότι για εμάς η όλη στάση τους στο Ουκρανικό,   συνιστά    υποκρισία και άσκηση Διπλωματίας δύο μέτρων και δύο σταθμών η οποία είναι εχθρική προς εμάς.
  • Τους ζητήσαμε ίση μεταχείριση της Κύπρου στην Εξωτερική τους πολιτική.

Καλούμε σε επαγρύπνηση, αφύπνιση και ενεργοποίησή του καθενός μας υπέρ του τερματισμού αυτής της καταστροφικής πορείας, η οποία είναι σίγουρα   αναστρέψιμη και πρέπει να πείσουμε τους Ηγέτες μας  να το επιδιώξουν.

Οι επιστολές που στάληκαν στην Ευρωπαϊκη Ένωση και την Αμερικανική Κυβέρνηση:ΑΚ7202312032023, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ20230313ΑΚ20202313032023,ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΕ- ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΕΕ20230402

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

 269 Views