ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   4

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥ

Οι εκλογές και ιδιαίτερα οι Προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Προεδρική Δημοκρατία, πρέπει να αποτελούν ύψιστο Δημοκρατικό δικαίωμα των νομίμων πολιτών και πρέπει να ασκείται σε πλήρη ελευθερία, χωρίς εσωτερικές και εξωτερικές παρεμβάσεις οποιασδήποτε μορφής οι οποίες να έχουν στόχο, τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων  μέσω εκφοβισμού, εκβιασμού, παραπληροφόρησης, ψεύδη και επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Έχει όμως ευθύνη σοβαρή και ο ίδιος ο Κυπριακός Λαός με τη συμπεριφορά του στις εκλογές. Συμμετέχει; Αν συμμετέχει πώς ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα; 

Πρώτα- πρώτα ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη να πηγαίνει στην κάλπη σφαιρικά ενημερωμένος και  να ασκεί το εκλογικό του  δικαίωμά ελεύθερα σκεπτόμενος, χωρίς να επιτρέπει να τον θεωρούν «συσπειρωμένο στο Κόμμα», ή κομματικά πειθαρχημένο  πελατειακό πελάτη.

Μπροστά από την κάλπη ο ψηφοφόρος έχει τρείς επιλογές.

  • Να ψηφίσει υποψήφιο, της ελεύθερης προσωπικής επιλογής του, στη βάση του προγράμματος του Υποψηφίου, του βίου και της πολιτείας του.
  • Να «βεβηλώσει» συνειδητά το ψηφοδέλτιο και να καταστήσει τη ψήφο του άκυρη
  • Να ρίξει καθαρό, λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Παρόλο ότι από Κομματική σκοπιμότητα το λευκό ψηφοδέλτιο έχει Νομοθετικά εγκριθεί  να είναι άκυρο, έχει σημασία ότι μετριέται ξεχωριστά από τα άκυρα, έστω και αν τελικά προστίθεται στα άκυρα για σκοπούς υπολογισμού των ποσοστών των υποψηφίων. Το λευκό  είχε προταθεί παλαιότερα από προβληματιζόμενες ομάδες (μεταξύ αυτών και της Αδούλωτης Κερύνειας) ώστε να αποτελεί έγκυρη ψήφο αποδοκιμασίας των υποψηφίων. Μετρούμενο ως έγκυρο  ένα τέτοιο λευκό ψηφοδέλτιο θα συνέβαλλε  να εξάγονται σωστά συμπεράσματα για τη βούληση των ψηφοφόρων και να εξάγονται τα σωστά ποσοστά κάθε υποψηφίου.  Η αποχή μαζί με τα άκυρα ψηφοδέλτια(όχι τα λευκά) δεν εκφράζουν  Λαϊκή βούληση. Αντίθετα διευκολύνουν να ισχύει εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι αντιπροσωπευτικό και επιτρέπουν σε «εκλεγμένους» να ενεργούν εκ μέρους  όλου του Λαού, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν πήγαν στην κάλπη.

Το 2023 λοιπόν θα ισχύσει το απόφθεγμα: «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». Η επόμενη μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθεί από τη συμπεριφορά του Κύπριου Ψηφοφόρου στις επόμενες Προεδρικές εκλογές.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Loading