Με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας άρχισαν και τα τεχνάσματα χειραγώγησης  της δημοκρατικής διαδικασίας. Μια τέτοια πάγια πρακτική είναι ο συστηματικός ψίθυρος περί χαμένης ψήφου, γύρο από το  όνομα υποψηφίων ιδιαίτερα ανεξάρτητων. Πρόκειται κατά τη γνώμη μας περί προσπάθειας να αποτραπεί ο ψηφοφόρος να ασκήσει ελεύθερα το δημοκρατικό του δικαίωμα της ψήφου.

Γιαυτό υιοθετούμε και αναδημοσιεύουμε για προβληματισμό, σχετικό άρθρο της Νομικού κυρίας Λώρας Στυλιανού, στο οποίο πολύ σοφά αναδεικνύεται ότι, δεν υπάρχει χαμένη ψήφος και σε κανένα υποψήφιο δεν χρωστούμε τη ψήφο μας και μάλιστα  από γεννήσιου μας. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί της ότι, η ψήφος μας πρέπει να δίδεται στον υποψήφιο ο οποίος κατά τη γνώμη μας ΠΡΕΠΕΙ να κερδίσει για να «κάνει την καλύτερη δουλειά με βάση τα θέματα που είναι σημαντικά για εμάς» και ΟΧΙ  σε υποψήφιο που απλά πιστεύουμε ότι θα μπορεί να κερδίσει.

Εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι, ο υποψήφιος ο οποίος ΠΡΕΠΕΙ να κερδίσει διότι, θα υπηρετήσει καλύτερα και ποιο σωστά την Προεδρία της Δημοκρατίας προς όφελος του συνόλου του Λαού, είναι ο πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ κ. Λώρας Στυλιανού

Λοιπόν, δεν υπάρχουν χαμένες ψήφοι. Υπάρχουν μόνο καλοί και τίμιοι αγώνες.

Κανένας υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, ανεξάρτητος ή δήθεν ανεξάρτητος δεν έχει εγγενώς το δικαίωμα της ψήφου μας.

Το δικαίωμα της ψήφου είναι πολύτιμο.

Είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν πολεμήσει για να το αποκτήσουν και να το προστατεύσουν.

Δεν πρέπει να δίνεται ελαφρά σε κανέναν υποψήφιο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να κερδίσουν την ψήφο μας, όχι να θεωρούν ότι δικαιωματικά τους ανήκει.

Από εκεί και πέρα, η ψήφος μας είναι μια έκφραση αυτού που είμαστε, των αξιών που πρεσβεύουμε και το τι πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά καλύτερο για τη χώρα μας.

Ένα κοινό θέμα κατά τη διάρκεια των εκλογικών κύκλων είναι η ιδέα ότι οι άνθρωποι που δεν ψηφίζουν έναν από τους βασικούς υποψηφίους που έχουν κομματική στήριξη σπαταλούν την ψήφο τους.

Η λογική όμως αυτή δεν έχει καμία βασική κατανόηση του τι σημαίνει ψήφος. Η ψηφοφορία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πράξη μαθηματικών. Οι εκλογές δεν είναι ιπποδρομίες, δεν αφορούν την επιλογή των νικητών και των ηττημένων — είναι η συμμετοχή στη δημοκρατία. Ψηφοφορία είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ενεργά την ευθύνη για την επιλογή των ηγετών τους. Επομένως δεν ψηφίζετε απλώς αυτόν που πιστεύετε ότι θα κερδίσει, ψηφίζετε αυτόν που πιστεύετε ότι πρέπει να κερδίσει και αυτόν που θα κάνει την καλύτερη δουλειά με βάση τα θέματα που είναι σημαντικά για εσάς. Η πραγματικότητα είναι ότι η ισχυριζόμενη «χαμένη» ψήφος έχει αξία, ασκεί εξουσία και είναι εγγενώς ίδια με την ψήφο του νικητή. Η ψήφος σας είναι η φωνή σας!

Το να σας λένε ότι σπαταλάτε την ψήφο σας είναι μια τακτική φόβου και αυτή η λογική είναι επικίνδυνη. Το να αισθάνεσαι ανίσχυρος και να παρακινείσαι από φόβο είναι χαρακτηριστικά που συνδέονται συχνότερα με δικτατορικά καθεστώτα και όχι με δημοκρατίες.

Κάθε ψήφος έχει αξία.

Μπορεί κανείς να ψηφίσει τον ενδεχόμενο χαμένο, μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο που αψηφά τις υποσχέσεις του, μπορεί ακόμη και να ψηφίσει για ένα άτομο που φαίνεται να έχει λίγες πιθανότητες να κερδίσει, αλλά καμία από αυτές τις ενέργειες δεν ισοδυναμεί με σπατάλη της ψήφου του.

Καμία ψήφος δεν είναι χαμένη σε άτομα που πραγματικά πιστεύετε.

Αντίθετα εάν ψηφίζετε την «επόμενη καλύτερη εναλλακτική» ή τον υποψήφιο που πιστεύετε ότι είναι δήθεν «εκλέξιμος», ψηφίζοντας κατά των πεποιθήσεων και αρχών σας, τότε εκεί είναι που πραγματικά σπαταλάτε την ψήφο σας και στερείτε από τα παιδιά σας ένα καλύτερο μέλλον.

Λοιπόν, δεν υπάρχουν χαμένες ψήφοι.

Υπάρχουν μόνο καλοί και τίμιοι αγώνες.

Εάν περισσότεροι από εμάς εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για αυτό το διεφθαρμένο σύστημα και τον τρόπο διακυβέρνησης αυτού του τόπου μέσω της ψήφου μας, μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγή.

  • ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

 425 Views