Στις 17.2.2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε και ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ  ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία των προσφύγων, ομολογώντας ουσιαστικά ότι μέχρι τώρα δεν λεγόταν η αλήθεια στους πρόσφυγες. Για την Αδούλωτη Κερύνεια αυτό δεν ήταν έκπληξη ούτε κάτι νέο, αφού εδώ και δεκαετίες είχαμε ως Σωματείο εντοπίσει τη διγλωσσία Προέδρων και Πολιτικών ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.  Σε εμάς ήταν και είναι κοινή λογική ότι  λύση ΔΔΟ  και επιστροφή των προσφύγων δεν “παντρεύονται”.  Γιαυτό στις αρχές Φεβρουαρίου :

  • Ενόψει των προαπαθειών για επανέναρξη δικοινοτικών συνομιλιών και μάλιστα από το σημείο που έμειναν στο ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ.
  • Ενόψει του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οχι μόνο, θεωρεί  ότι η βάση των συνομιλιών θα συνεχίσει να είναι η λύση ΔΔΟ.
  • Ενόψει του ότι και στους τελευταίους γύρους συνομιλιών, η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των προσφύγων δεν αναφερόταν πουθενά, ενώ αντίθετα στο περιβόητο Πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο έγινε παντιέρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οχι μόνο, σε ότι αφορά τις κατεχόμενες μας περιουσίες  αποδίδεται πρώτη πρωτεραιότητα στους σημερινούς «χρήστες»- σφετεριστές.

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια απέστειλε σε όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα  επιστολή με τα ακόλουθα ερωτήματα για  τα οποία τους  ζητήθηκε  μια ξεκάθαρη απάντηση:

  • Υποστηρίζετε, ΝΑΙ ,ή, ΟΧΙ την επιστροφή όλων των προσφύγων στα χωριά, τις πόλεις , στα σπίτια και τις περιουσίες τους;
  • Υποστηρίζετε, ΝΑΙ , ή, ΟΧΙ, την απόδοση πρώτης πρωτεραιότητας επί των κατεχομένων περιουσιών μας στους σημερινούς «χρήστες» – σφετεριστες όπως διατυπώνεται στο Πλαίσιο Γκουτέρες;

Επεξηγούσαμε στην επιστολή ότι υποχρεωθήκαμε να στείλουμε την επιστολή και να ζητούμε τη ξεκάθαρη απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ,  εξαιτίας της  του τάφου σιωπής  που επικρατεί στο θέμα της  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ  μας.  Υποχρεωθήκαμε να στείλουμε την επιστολή διότι οι γενικόλογες και ρητορικές διατυπώσεις περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφαρμογής Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, περί κανονικού Κρατους, περί Ευρωπαϊκής λύσης, κ.λ.π. που ακούγονται,  για τους πρόσφυγες αποτελούν  υπεκφυγή και πρακτική εξαπάτησης.

Θεωρώντας  δε ότι  44 χρόνια μετά, η απάντηση στα ερωτήματα μας μπορούσε  να δοθεί άμεσα, τονίσαμε , σε όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα πως  καθυστέρηση πέραν της μιας εβδομάδας να απαντήσουν  θα θεωρηθεί ως αρνητική η απάντηση τους στα ερωτήματα μας, κάτι για το οποίο θα ενημερωθούν οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας.

Ενημερώνουμε σήμερα ότι, γραπτή απάντηση στα ερωτήματα μας, με ένα ΝΑΙ στην επιστροφή των προσφύγων και ένα ΟΧΙ στην αναγνώριση πρωτεραιότητας στο “χρήστη”  , πήραμε ΜΟΝΟ από  το ΕΛΑΜ. Κανένα άλλο από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα  δεν απάντησε στην επιστολή μας δίδοντας καθαρή απάντηση σε ένα απλό ερώτημα. Κάποιος που ήθελε να δικαιολογήσει Κόμμα είπε ότι ήταν ντροπή να ερωτούμε τέτοιο ερώτημα. Η δική μας η απάντηση είναι πως ντροπή θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι πρόσφυγες εμπαίζονται με διγλωσσία την οποία τα Κόμματα αρνούνται να ξεκαθαρίσουν.

Εν πάσει περιπτώσει το θέμα ξεκαθάρισε, τόσο στη συνέντευξή του αλλά και στη συνάντηση με την Αδούλωτη Κερύνεια στις 21.2.2019,   (μάλιστα φαίνεται να τι ξεκαθάρισε και για λογαριασμό όλων  των Κοινοβουλευτικών  Κομματων (;;;) )  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας  ότι: στη λύση, ΝΑΙ,  θα δίδεται πρωτεραιότητα στο σημερινό “χρήστη”  και βάση αυτού η απάντηση σε ότι αφορά την επιστροφή μας είναι ΓΙΟΚ (ΟΧΙ)

Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι γρηγορείτε διότι δεν πρέπει να γίνουμε τα κορόϊδα της ιστορίας που θα γραφτεί για την εποχή μας.

Loading