ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Σε συνέχεια των θριαμβευτικών σχολίων Κυβέρνησης και Κομμάτων  για το περιεχόμενό του Ψηφίσματος που αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό, διαβάσαμε πολύ προσεκτικά το πολυσέλιδο ψήφισμα κι ιδιαίτερα την αναφορά του στην Κύπρο και το Κυπριακό, στις παραγράφους 43,44 &45.

Το γενικό μας συμπέρασμα για το Ψήφισμα, είναι πολύ λυπηρό και καταθλιπτικό και καταγράφουμε ότι:

 • Οι Ευρωβουλευτές παπαγαλίζουν το τετριμμένο λεκτικό γύρο από το Κυπριακό όπως το διαμόρφωσε η Βρετανική Διπλωματία από το 1974 και το οποίο υιοθετήθηκε απροβλημάτιστα από τους  Ηγέτες μας και με αυτό ως άλλοθι, το υιοθέτησαν και τα υπόλοιπα  Ευρωπαϊκά Κράτη αφού βολεύει πρώτα τα  δικά τους συμφέροντα.
 •  Οι Ευρωβουλευτές παπαγαλίζουν το τετριμμένο λεκτικό για τη μορφή λύσης του Κυπριακού το οποίο είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ  και άκρως αντίθετο, όχι μόνο με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και  με τη βούληση του Κυπριακού Λαού όπως εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα του 2004, στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ. Επαναλαμβάνουν οι Ευρωβουλευτές ότι:
 • το Κυπριακό θα λυθεί μέσω Δικοινοτικών Συνομιλιών με μόνη βιώσιμη και  δίκαιη λύση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που θα έχει δήθεν  μια Διεθνή νομική Προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει καθορισθεί στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 •  Σημειώνουμε ότι  σήμερα αυτό που περιγράφουν οι Ευρωβουλευτές για λύση του Κυπριακού δεν είναι κάτι διαφορετικό  από το σχέδιο ΑΝΝΑΝ. Είναι το σχέδιο ΑΝΝΑΝ πιο προχωρημένο και βεβαρημένο με περαιτέρω  υποχωρήσεις που έγιναν από τους Ηγέτες μας, προς όφελος του Τούρκου κατακτητή.
 • Με αυτό το λεκτικό το Ευρωκοινοβούλιο καλύπτει  τις μέχρι τώρα  ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ συγκλίσεις  των συνομιλιών, όπου καταγράφεται ότι οι κυριαρχίες της Νέας Κύπρου θα είναι ΟΧΙ μια, όπως λέει το Ψήφισμα αλλά τρείς.  Μια ξεχωριστή, ουσιαστική κυριαρχία του κάθε Συνιστώτος Κράτους και μια κοινή, τάχα Ομοσπονδιακή κυριαρχία,  μια τυπική Κρατική προσωπικότητα,  για να καλύπτεται η Ευρώπη ότι δεν στηρίζει τη διαίρεση των Κρατών. Οι πολίτες της Νέας Κύπρου θα έχουν τρείς Υπηκοότητες. Μια για τους πολίτες κάθε  Συνιστώτος  Κράτους και μια της Νέας Κύπρου, για τους τύπους ότι πρόκειται για ένα Ομόσπονδο Κράτος
 • Ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές ότι το Κυπριακό  θα λυθεί  σύμφωνα με τη  συμφωνημένη βάση. Υιοθετεί δηλαδή και το Ευρωκοινοβούλιο την ΠΑΡΑΝΟΜΗ βάση των συνομιλιών. Δηλαδή συμφωνεί και το Ευρωκοινοβούλιο ότι βάση της λύσης θα είναι το κατοχικό δεδομένο της γεωγραφικής διχοτόμησης της Κύπρου σε δύο ζώνες και ο ρατσιστικός γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού στη βάση φυλής και θρησκείας. Συμφωνεί δηλαδή και το Ευρωκοινοβούλιο ότι η NTE-FACTO κατάσταση που δημιούργησε η ξένη στρατιωτική εισβολή και κατοχή θα πρέπει να γίνει δεκτή ως NTE-YURE, είτε υπό τη μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ή συνομοσπονδίας δύο ξεχωριστών Κρατών. Το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνεί ουσιαστικά να νομιμοποιηθεί το Εθνικό μας ξεκαθάρισμα από τα κατεχόμενα και να νομιμοποιηθούν όλοι οι Έποικοι, Τούρκοι και Ευρωπαίοι, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει Τουρκικό Κράτος στα κατεχόμενα. Καλεί δε σε επανέναρξη συνομιλιών  στην ίδια βάση και μάλιστα ως συνέχεια των τελευταίων συνομιλιών στο Κράν Μοντάνα το 2017
 • Λένε οι Ευρωβουλευτές ότι το Κυπριακό θα λυθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν κατονομάζουν ποια Ψηφίσματα αλλά  σίγουρα εννοούν εκείνα που ΠΑΡΑΝΟΜΑ αναφέρουν ως λύση, τη ΔΔΟ. Χρησιμοποιείται δηλαδή και από το Ευρωκοινοβούλιο ο ΟΗΕ ως μοχλός πίεσης πάνω στον Κυπριακό Λαό να αποδεχθεί τα απαράδεκτα που συζητούνται, αφού αυτά υποστηρίζονται και από τον ΟΗΕ
 • Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν μέσα από το Ψήφισμα την πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας, που ακολουθείται για 48 τόσα χρόνια,  με απλές εκκλήσεις χωρίς αντίκρισμα, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε ότι αφορά τις Τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Καμμιά πρόταση ή σύσταση δεν γίνονται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για  να ληφθούν μέτρα συμμόρφωσης της Τουρκίας με το Δίκαιο, που παραβίασε το 1974.

.

 • Το χειρότερο από όλα στο Ψήφισμα είναι ότι οι  Ευρωβουλευτές  προκλητικά αναφέρουν ότι, όλα τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ που υποστηρίζουν ως λύση του Κυπριακού στο Ψήφισμά τους, θα είναι σύμφωνα  με τη Διεθνή Νομιμότητα, και τις βασικές αρχές επί των οποίων θεμελιώθηκε  η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αναφορά αποτελεί σοβαρότατο ψέμα και  σοβαρή  πρόκληση η οποία στοχεύει στην παραπλάνηση μας. Η διαπίστωση ότι πρόκειται για παραπλανητικό ψέμα γίνεται αβίαστα μέσα από την πιο πάνω  ανάλυση. Εξάλλου θυμίζουμε τη δήλωση Ευρωπαίων Αξιωματούχων ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν στη λύση παρεκκλίσεις από το Δίκαιο και θα τις καταστήσουν πρωτογενές Δίκαιο, νοουμένου ότι πρώτα τις αποδεχθούμε εμείς.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό από το 1974 μέχρι σήμερα, οι δικοινοτικές συνομιλίες για λύση ΔΔΟ και όλες οι υποχωρήσεις προς την κατοχή τις οποίες έκαμαν οι εκάστοτε Ηγέτες μας, μάλιστα και υπό την πίεση και παρότρυνση και της Ευρώπης,  είναι όλα ΠΑΡΑΝΟΜΑ  και όλα αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές και αξίες επί των οποίων θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ξεκάθαρη διαπίστωση φανερώνει και την τραγικότητα που περνά ο τόπος μας. Οι Ηγέτες μας να πανηγυρίζουν επειδή οι «σύμμαχοί μας» στηρίζουν τις θέσεις του εισβολέα κατακτητή των εδαφών μας και θύτη του Λαού μας.

 • Σε ένα Ψήφισμα με το πιο πάνω περιεχόμενο,  κάποιες άλλες αναφορές οι οποίες φραστικά είναι σωστές  οι οποίες πράγματι υπάρχουν στο Ψήφισμα και είμαστε υπόχρεοι να τις αναφέρουμε στην αξιολόγηση, χάνουν τη σημασία τους. Τέτοιες αναφορές είναι:
 • Το κάλεσμα για επίσπευση της διερεύνησης της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, αφού η Τουρκία ανοίξει τα στρατιωτικά αρχεία της.
 • Η αντίθεση του Ευρωκοινοβουλίου στα δύο ξεχωριστά Κράτη. Χρησιμοποιεί και το Ευρωκοινοβούλιο τον Τουρκικό διπλωματικό ελιγμό για λύση δύο ξεχωριστών κυριάρχων Κρατών, ο οποίος  γίνεται για εξασφάλιση και άλλων συνομοσπονδιακών υποχωρήσεων εκ μέρους μας, ως μοχλό πίεσης πάνω μας να δεχθούμε τη λύση ΔΔΟ η οποία έτσι και αλλιώς ικανοποιεί  πλήρως τις Τουρκικές επιδιώξεις στην Κύπρο.
 • Η αναφορά στις Τουρκικές παραβιάσεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο και η παραπομπή στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι με τα οποία η Τουρκία δεν συμμορφώνεται.
 • Οι συστάσεις για τερματισμό των Τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το Κυπριακό είναι ένα απλό Διεθνές Πρόβλημα ξένης στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και κατάφωρης παραβίασης Κρατικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τόπου και το ζητούμενο είναι αποκλειστικά η αποκατάσταση των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου που από την Τουρκία το 1974. Αυτό το ολοφάνερα δίκαιο ζητούμενο, έπρεπε να αντανακλάται σε ένα Ψήφισμα όπως αυτό που αξιολογούμε, ώστε να δικαιολογείται η οποιαδήποτε ικανοποίηση εκφράζεται. Οι Ηγέτες μας δυστυχώς δεν διεκδικούν κάτι τέτοιο  και μας παραμυθιάζουν με θριαμβολογίες χωρίς αντίκρισμα.

Αξιολογώντας  λοιπόν το Ψήφισμα ως ανωτέρω, ένα  μεγάλο ερώτημα αιωρείται αναπάντητο.  Κυβέρνηση, τα Κυπριακά Κόμματα  και οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές μας,  πάλεψαν, Ναι ή Όχι,  ώστε το Ψήφισμα να είχε διαφορετικό περιεχόμενο;  Σίγουρα ΟΧΙ και ο λόγος είναι διότι κάτι τέτοιο  δεν επιτρέπεται από την  πολιτική διαχείριση που γίνεται του Κυπριακού. Δεν το επιτρέπει η Βρετανικής έμπνευσης πολιτική διαχείριση η οποία προνοεί συμβιβασμό με την κατοχή, συμβιβασμό με τα κατοχικά  δεδομένα και την ετοιμότητα Κυβερνήσεων  και Κομμάτων μας να τα νομιμοποιήσουν μέσω Δικοινοτικών συνομιλιών, για λύση ΔΔΟ. Είναι αποτέλεσμα απόφασης Ηγετικών Παραγόντων του τόπου, σε αντίθεση με τη Λαϊκή Βούληση, να συμβιβαστεί η Κύπρος με τους όρους του κατακτητή και σφαγιαστή του Λαού μας.

Επίσης το βαθύ σκοτάδι το οποίο όλοι αποδέχονται  και συντηρούν  γύρο από τη διαχείριση του Κυπριακού, αποτελεί ακόμη ένα λόγο γιατί Ψηφίσματα όπως το πιο πάνω δεν αγγίζουν  τα θέματα ουσίας του Κυπριακού.

Είναι καιρός λοιπόν 48 χρόνια μετά τον Ιούλιο του 1974, να υπάρξει αλλαγή τόσο στην πολιτική διαχείριση του Κυπριακού και να διαλυθεί και το πέπλο μυστηρίου που υπάρχει και να τεθούν  τα χαρτιά του Κυπριακού, ενώπιον του Λαού, για πλήρη ενημέρωση και να επιτραπεί στο Λαό να δίδει κατεύθυνση προς την Ηγεσία.

Σχετικη επιστολή στάληκε και στο Συμβούλιο Αρχηγων–AK59202213062022, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΚΥΒ-ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΟΒΟΥ20220617

 389 Views