Η Αδούλωτη Κερύνεια απέστειλε στα Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή, το ακόλουθο Υπόμνημα:

“””””””Προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου

Νίκο Αναστασιάδη-Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αδάμο Αδάμου- Πρόεδρο της Βουλής

Αβέρωφ Νεοφύτου-Πρόεδρο ΔΗΣΥ

Άντρο Κυπριανού-Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

Νικόλα Παπαδόπουλο- Πρόεδρο ΔΗΚΟ

Μαρίνο Σιζόπουλο-Πρόεδρο ΕΔΕΚ

Χαράλαμπο Θεοπέμπτου-Πρόεδρο Οικολόγων

Ελένη Θεοχάρους- Πρόεδρο Αλληλεγγύης

Χρίστο Χρίστου-Πρόεδρο ΕΛΑΜ

Γιώργο Λιλήκα- Πρόεδρο Συμμαχίας Πολιτών

Κύριοι και Κυρία,

Θέμα: Απόψεις για την εξαγγελθεισα   συνεδρία  Εθνικού Συμβουλίου πριν από την Άτυπη Πενταμερή.

Καθηκόντως σας διαβιβάζουμε απόψεις μας επί των εξελίξεων, τις οποίες σας ζητούμε να λάβετε υπόψη.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι θα αποτελέσει  μεγάλο πολιτικό ολίσθημα η συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Άτυπη Πενταμερή,  της μορφής που την έχει καθορίσει η Βρετανία και η Τουρκία, κομμένη ραμμένη στα μέτρα τους, με στόχους τους οποίους εκείνοι καθόρισαν.

Παράλληλο πολιτικό ολίσθημα αποτελεί η ετοιμότητα που διατυπώνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, να παραστούν και να συνεχίσουν στην ίδια πορεία, για λύση ΔΔΟ,  στη βάση των κοινών δηλώσεων  Χριστόφια – Ταλάτ, Αναστασιάδη – Έρογλου, των  μέχρι τώρα συγκλίσεων που επετεύχθησαν στους προηγούμενους κύκλους των συνομιλιών και το πλαίσιο Γκουτέρρες. Εξίσου λάθος αποτελεί και το κούντημα  του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον Πρόεδρο να πάει στην Πενταμερή και μάλιστα να είναι έτοιμος να  δώσει στους Τούρκους, την  κυριαρχική πολιτική ισότητα δύο Κρατών που ζητούν. Ακόμη μεγαλύτερο λάθος αποτελεί και το κούντημα  του Άντρου Κυπριανού προς τον Πρόεδρο να πάει και μάλιστα να μην φύγει από εκεί χωρίς να κλείσει το Κυπριακό,  αποδεχόμενος  όλα όσα ζήτησαν μέχρι τώρα και θα ζητήσουν στην Πενταμερή, προσφέροντας τους επιπρόσθετα  και τη  συνδιαχείριση των Φυσικών πόρων μεταξύ δύο Κρατών και διαμοιρασμού των εσόδων σε δύο οντότητες και όχι στο ένα και κυρίαρχο Κράτος το οποίο να διαχειρίζεται τους Φυσικούς πόρους   προς όφελος όλων των πολιτών. Αυτό το αίτημα επιβεβαιώνει ότι δεν οδηγούμαστε σε ένα Κράτος αλλά σε δύο.

Επαναλαμβάνουμε ότι, βάση της Τουρκικής συμπεριφοράς, των Τουρκικών απειλών και αξιώσεων και της διαπίστωσης που πρέπει να έχετε κάμει  ότι, μέσα από τις μέχρι τώρα συνομιλίες που έγιναν, έχει εκφυλισθεί η ουσία του Κυπριακού, πρέπει   να αρνηθείτε συμμετοχή στην Άτυπη Πενταμερή και η Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει να σύρεται  από τους Βρετανούς σε δικοινοτικές συνομιλίες.  Πρέπει να είναι αντιληπτό μετά  από 44 χρόνια ότι, η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε ώστε μέσα από κάθε γύρο συνομιλιών να αποδομείται  η Κυπριακή Δημοκρατία,  με παράλληλη αναβάθμιση του παράνομου Καθεστώτος των κατεχομένων περιοχών. Στόχος της Βρετανικής Διπλωματίας είναι μέσα από την «Άτυπη Πενταμερή» να κλείσει τώρα το Κυπριακό. Σε αυτό τους βοηθά η αδικαιολόγητη επιμονή  της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας στη λύση ΔΔΟ. Αν έχουμε δίκιο στις εκτιμήσεις μας ότι οι Διεθνείς συγκυρίες που καθορίζουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης, επιβάλλουν να φανεί ότι λύνεται το Κυπριακό, η Τουρκία πολύ πιθανό στην Άτυπη Πενταμερή να συγκατανεύσει σε λύση τώρα  και να μας φορτωθεί η ΔΔΟ, η οποία περιέχει ήδη όσα χρειάζεται η Τουρκία για να ολοκληρώσει το «έργο» της στην Κύπρο σε επόμενη φάση. Θυματοποιούνται οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας αφού καταδικάζονται σε μόνιμη προσφυγιά για χάριν της ίδρυσης Τουρκικού Κράτους πάνω στην κατεχόμενη γη μας με όλες τις συνέπειες που κάτι τέτοιο θα έχει για ολόκληρη την Κύπρο.

Και αυτό να μην συμβεί να είστε βέβαιοι ότι ήδη υπάρχει ο σχεδιασμός για συνέχιση της αποδόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας  αφού μα αποδοθούν και πάλι ευθύνες για «μη εποικοδομητική στάση».

Για να εξουδετερωθεί αυτή η δολοπλόκος Διπλωματία που εξελίσσεται θα πρέπει η Κυβέρνηση και Πολιτική Ηγεσία να αποφασίσετε έστω και τώρα να μην συμμετάσχετε στην άτυπη Πενταμερή και να πάρετε την ιστορική απόφαση για επανατοποθέτηση  του Κυπριακού στη βάση που είναι η ουσία του και υπαγορεύει τόσο το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όσο  και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.

Τώρα είναι ώρα ιστορικής ευθύνης η οποία πρέπει να αναληφθεί.

SOS, Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ.“”””

Loading