ΥΠΟΜΝΥΜΑ:   ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Απευθυνόμαστε προς κάθε Κύπριο νόμιμο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας,

προς κάθε Έλληνα πολίτη της Μητροπολιτικής Ελλάδος,

πρός κάθε Απόδημο Έλληνα,

Συμπατριώτες  και Συμπατριώτισσες,

Αδέλφια Έλληνες και Ελληνίδες,

Παίζεται το μέλλον του Ελληνισμού στα ζάρια. Στο Διεθνές παιγνίδι στρατηγικών συμφερόντων που εξελίσσεται  αυτήν την περίοδο με επίκεντρο την περιοχή μας, έχουμε τη γνώμη ότι διακυβέβονται πάρα πολλά, Δίκαιά και Συμφέροντα μας παζαρεύονται  και είναι πολλά τα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απασχολούν τον καθένα μας:

 • Από πού πηγάζουν άραγε αυτές όλες οι στρατηγικές συνεργασίες που βλέπουμε να αναπτύσσοντα και σε τί πραγματικά στοχεύουν; Μας έχουν αγαπήσει άραγε έτσι ξαφνικά;
 • Έχουμε μήπως επιλεγεί ως προκεχωρημένο πεδίο σύγκρουσης στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων;
 • Έχουν αξιολογηθεί και συνεκτιμηθεί τα οφέλη και οι συνέπειες;
 • Νομιμοποιούνται οι Ηγέτες του Ελληνισμού να εγκλωβίζουν τα Δίκαια και τα Συμφέροντα μας έτσι αβίαστα και χωρίς ανοικτή και ξεκάθαρη ενημέρωση του Ελληνικού Λαού, εις Κύπρον, Ελλάδα και στις χώρες αποδημίας;
 • Ποιο είναι το αντάλλαγμα που εξασφαλίζεται από τις Ηγεσίες μας γιαυτή την εμπλοκή μας;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτηματικά μας βασανίζουν, ως εκτοπισμένους πρώτης γενιάς, θύματα της Κυπριακής  τραγωδίας του 1974. Τα ερωτήματα γεννώνται   παρακολουθώντας  με πολύ προσοχή  τις διεργασίες που γίνονται στο Κυπριακό, αφουκραζόμενοι τους ψιθύρους και εντοπίζοντες  τις προθέσεις του σκοτεινού παρασκηνίου που συνοδεύει την όλη δραστηριότητα. Βασικός παράγοντας της κρίσης που ασκούμε είναι το κατα πόσον μέσα από όλες αυτές τις διεργασίες  προνοείται  και η αποκατάσταση των  Δικαιώματων μας ώς πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των Δικαιωμάτων τόσο της Δημοκρατίας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού γενικώτερα.  Δυστυχώς δεν φαίνεται να δρομολογείται αποκατάσταση των Δικαιωμάτων μας μέσα από αυτή την εμπλοκή του Ελληνισμού στο γενικότερο παιγνίδι συμφερόντων που βιώνουμε. Αφού δε στο Κυπριακό που είναι μια ξεκάθαρη ανοικτή πληγή, δεν βλέπουμε να έχουμε όφελος από αυτές τις στρατηγικές συνεργασίες, πόσο μάλλον σε άλλα θέματα και προβλήματα του Ελληνισμού.  Γιαυτό, τιμώντες την επέτειο του ΟΧΙ στο Σχέδιο ΑΝΝΑΝ, στις 24. Απριλίου, θέλουμε, πρώτα να επαναλάβουμε το δικό μας ηχηρό ΟΧΙ στην πορεία επαναφοράς του Σχεδίου ΑΝΝΑΝ που ακολουθείται, και δεύτερον  έχοντας  το Κυπριακό ως παράδειγμα, να ξεκαθαρίσουμε  τη θέση μας και να προειδοποιήσουμε τον κόσμο μας που εφυσηχάζει, καθώς και τον Ελληνισμό γενικώτερα:

 • Δεν πρέπει να εφυσηχάζουμε και να παρασυρόμαστε  από επικοινωνιακά  αναπτυσσόμενες   στρατηγικές συνεργασίες οι οποίες όμως δεν αγγίζουν την ουσία του Κυπριακού ή άλλων Εθνικών θεμάτων. ΟΙ συνεργασίες αυτές δεν είδαμε να  αγγίζουν την ουσία του Κυπριακού. Διασφαλίζουν απλά την εκμετάλλευση  του  ενεργειακού μας πλούτου  και ελπίζουμε σε αυτόν τον τομέα να κρατηθεί και για μας ένα «κοκκαλούδι». Τα εμπλεκόμενα συμφέροντα πρέπει και σωστά αξιοποιούνται αλλά με τη δυναμική που απαιτείται για να εξυπηρετούνται και να διασφαλίζονται και τα δικά μας συμφέροντα.
 • Πυκνώνει η κινητικότητα  για επίλυση του Κυπριακού διότι οι εκμεταλλευτές του ενεργειακού μας πλούτου  ενδιαφέρονται για ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για να  πλουτίσουν ανενόχλητοι.
 • Φουντώνει η παραπληροφόρηση με στόχο την εξουδετέρωση έγκαιρης αντίδρασης στα απαράδεκτα τετελεσμένα που σιωπηρά τροχιοδρομούνται / δημιουργούνται, ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Άξονας αυτής της παραπληροφόρησης  είναι τα επαναλαμβανόμενα συνθήματα περί τερματισμού της κατοχής, περί  απελευθέρωσης , περί δημιουργίας «κανονικού» κρατους  στο οποίο να ισχύσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Επαναλαμβάνονται τα πιο πάνω συνθήματα ενώ, οι πολιτικές πράξεις  και ενέργειες των θειασωτών της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν εξυπηρετούν τα πιο πάνω συνθήματα αλλά, εξυπηρετούν  τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.
 • Μέσα από αυτήν την κινητικότητα εντοπίζουμε και καταγγέλλουμε ότι η  ουσία του Κυπριακού δεν αγγίζεται.
 • Η ουσία του Κυπριακού δεν αγγίζεται με τη φραστική   καταγγελία των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων τα οποία όχι μόνο ήταν εκ γενετής παράνομα, είναι ήδη νεκρά από την ημέρα της εισβολής. Έτσι έπρεπε να θεωρούνται και να χαρακτηρίζονται από την Κυβέρνηση και τα Κόμματα και όχι να συρόμαστε σε συζητήσεις προτάσεων για συνέχισή τους  με καμουφλαρισμένες παραλλαγές.
 • Η ουσία του Κυπριακού δεν αγγίζεται με πονηρές  ιδέες και προτάσεις  οι οποίες  έχουν  βάση τα κατοχικά / διχοτομικά δεδομένα και στόχο τη νομιμοποίησή τους.
 • Η ουσία του Κυπριακού δεν αγγίζεται με λογοπαίγνια γύρο από το θέμα των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, όπως : Να παραμείνουν μερικές χιλιάδες κλειστές σε στρατόπεδα, είτε να φύγουν σταδιακά με χρονοδιαγράμματα , είτε να αλλάξουν το χρώμα των  μπερέ τους,κ.λ.π.
 • Η ουσία του Κυπριακού δεν αγγίζεται με αποδοχή της παραμονής των Τούρκων και Ευρωπαίων  εποίκων  που κατακλύζουν τα κατεχόμενα. Δεν ακούγεται τίποτε για αποχώρησή τους στις ιδέες που ρίχνονται
 • Η ουσία του Κυπριακού δεν αγγίζεται όταν παρασιωπάται/παραγράφεται η επιστροφή και επανεγκατάσταση των προσφύγων και εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες.
 • Η λύση που επιδιώκεται και για την οποία κλιμακώνεται η πίεση πάνω μας, είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δηλαδή η λύση που διαμόρφωσε στο έδαφος  ο Τουρκικός στρατός κατοχής και οι παράνομες αποσχιστικές ενέργειες τις οποίες έχει κάμει από το 1974 μέχρι σήμερα η Τουρκία.  Ουσιαστικά αναμένεται από εμάς να νομιμοποιήσουμε αυτήν την Ντε-Φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου μας, καθώς και το Ντεφάκτο ρατσιστικό διαχωρισμό του Λαού μας σε δύο ξεχωριστές γεωγραφικές Ζώνες.
 • Όπως η ουσία του Κυπριακού παραμερίζεται και δεν αγγίζεται, με ανάλογο τρόπο παραμερίζονται και άλλα Εθνικά Θέματα και Συμφέροντα.

Η απάντησή μας σε όλες αυτές τις ωραιοποιημένες ραδιουργίες  σε ότι αφορά το Κυπριακό είναι :

 • Επανάληψη του μεγάλου ΟΧΙ το οποίο ο Κυπριακός Λαός πρόβαλε το Μήνα Απρίλιο του 2004 και ,
 • Απαίτηση για επανατοποθέτηση του Κυπριακού με εγκατάλειψη της πολιτικής συμβιβασμόυ και συνθηκολόγησης με την κατοχή και απαίτηση για αποκατάσταση  του  παραβιασθέντος το 1974, Διεθνούς Δικαίου,  όπως αυτό προσδιορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ , τις  Διεθνείς και Ευρωπαϊκές  Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το οποίο προνοεί και ρητά επιββάλλει:
 • Την απελευθέρωση της Κύπρου που σημαίνει : την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αποχώρηση όλων ανεξαίρετα , χωρίς όρους και περιορισμούς , των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση  της κυριαρχίας και εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας  πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο.
 • Την αποκατάσταση του Δημογραφικού χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απομάκρυνση όλων των Τούρκων και

Ευρωπαίων εποίκων και την επιστροφή και επανεγκατάσταση τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και   των Ελλήνων προσφύγων και εκτοπισθέντων στις πατρογονικές τους εστίες.

 Αντίστοιχη διεκδικητική πολιτική με δόρυ το Διεθνές Δίκαιο  θα πρέπει να καθοδηγεί και την εμπλοκή μας στις νεοφανείς στρατηγικές συνεργασίες που ευρίσκονται σε εξέλιξη, σε σχέση και με τα άλλα Εθνικά θέματα.

Ζητούμε τη συστράτευση όλων των πολιτών ώστε από κάτω προς τα πάνω να ασκηθεί η καταλυτική πίεση για εξορθολογισμό της πορείας του Έθνους μας.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

Loading