Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ, Ιανουάριος – Δεκέμβριος 1974

( CYPRUS- In the UN Archives , January – December 1974)  

Επειδή η Αδούλωτη Κερύνεια θεωρεί ότι η ακολουθούμενη διαχείριση που γίνεται στο Κυπριακό είναι καταστροφικά λανθασμένη, σε βαθμό που η ουσία του Κυπριακού έχει παρασιωπηθεί  και δρομολογούνται   εξελίξεις μέσα από τις οποίες  προωθείται  λύση  προδιαγραφών οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα Δίκαια και τα συμφέροντα του Κυπριακού Λαού στο σύνολό του, διοργανώνει ενημερωτικές  εκδηλώσεις  για επαναφορά της ουσίας του Κυπριακού στην πραγματική του διάσταση.  Την ευκαιρία για μια τέτοια  ενημέρωση και προβληματισμό  του κόσμου μας, έδωκε η έκδοση  από το European Rim Policy and Investment Council(Συμβούλιο Πολιτικών και Επενδυτικών Υποθέσεων  της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας (ERPIC) που εδρεύει στην Κύπρο) του  βιβλίου  CYPRUS- In the UN Archives , January – December 1974.   Ευχαριστούμε θερμά τον  Πρόεδρο του Συμβουλίου του ERPIC , Δρα. Χριστόδουλο Γ. Πελάγια ο οποίος αφιέρωσε την έκδοση, του υπό αναφορά βιβλίου,  στό Σωματείο μας,  για να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό του  ως εργαλείο στον αντικατοχικό αγώνα που διεξάγει το Σωματείο. Γιαυτό και στις 29.1.2019, διοργανώθηκε στο Οίκημα του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια στη Λευκωσία, παρουσίαση του βιβλίου αυτού.

Το βιβλίο παρουσίασε ο κ. Κλέρχος Κυριακίδης , Ερευνητής, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο UCLAN  Κύπρου.

Με την αίθουσα κατάμεστη από κόσμο και την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη από τα ακούσματα της παρουσίασης,  ο κ. Κλέρχος Κυριακίδης  υπενθύμισε όσους έζησαν τότε, to 1974,  τις τραγικές στιγμές της εισβολής  και άφησε άναυδους τους νεώτερους  από την ουσία του Κυπριακού η οποία “ξεχύνεται”  μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Βίαιη και βάρβαρη Τουρκική εισβολή και βάναυση παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον αυτοχθόνων κατοίκων της Βόρειας Κύπρου. Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τότε βάση προμελετημένου σχεδίου με πρωτεραιότητα το εθνικό ξεκαθάρισμα των κατεχομένων εδαφών για να ακολουθήσει ο εποικισμός ώστε τα κατεχόμενα να Τουρκοποιηθούν πλήρως και να δημιουργηθεί το προγεφύρωμα Τουρκικού προτεκτοράτου επί Κυπριακού εδάφους, το οποίο να χρησιμοποιηθεί  ως εφαλτήριο για την πλήρη κατάληψη της Κύπρου στο μέλλον.  Η ουσία αυτή του Κυπριακού υπάρχει καταγραμμένη και διασώζεται στα αρχεία του ΟΗΕ  και την έφερε στην επιφάνεια η έρευνα, η συγγραφή και η έκδοση του Βιβλίου που παρουσιάστηκε και συστήνεται στον καθένα να το διαβάσει.  Ευγνωμοσύνη  για την καταγραφή και διαφύλαξη των πραγματικοτήτων της φρίκης  της Κρατικής τρομοκρατίας που άσκησε βάση σχεδίου η Τουρκία, σε βάρος του ανυπεράσπιστου Κυπριακού Λαού το 1974,  οφείλεται στον τότε Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ κον Ζήνωνα Ρωσσίδη.  Ο κ. Ρωσσίδης  ενημέρωνε και κατάγγελε στην Ιεραρχία του ΟΗΕ , γραπτώς ,  τις κατάφωρες παραβιάσεις των αρχών του Καταστατικού Χάρτη  και της Οικουμενικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παραβιάσεις που καθιστούν την Τουρκία υπόλογη για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, εγκλήματα που συνιστούν γενοκτονία των αυτοχθόνων κατοίκων της κατεχόμενης Κύπρου.

Συμπερασματικά,  όπως ακούστηκε στην παρουσίαση  , βαρύτατο είναι το ποινολόγιο σε βάρος της Τουρκίας για τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού μας. Κατά  κατασυρροην εγκλήματα  το βαρος των οποίων έπρεπε να είχε γονατίσει την Τουρκία και να διευκολυνθεί ο  αντικατοχικός μας αγώνας. Δυστυχώς όμως η πολιτική διαχείριση στην οποία παρασύρθηκαν και ακολουθούν διαχρονικά οι Ηγεσίες μας, προσφέρει συγχοροχάρτι  στην Τουρκία  και την προφυλάσσει από τα εγκλήματα αυτά και της επιτρέπει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται σήμερα.  Μεγάλη είναι η ευθύνη που βαραίνει τους  Ηγέτες του ΟΗΕ  και τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας   που αφήνουν όχι μόνο να μένουν ατιμώρητα  όλα τα εγκλήματα που είναι καταγραμμένα στα αρχεία του ΟΗΕ , αλλά  και για το γεγονός ότι  σπρώχνουν , πιέζουν και κάποιοι μάλιστα εκβιάζουν εμάς τα θύματα εκείνων των εγκλημάτων πολέμου, να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα εκείνης της γενοκτονίας  και να νομιμοποιήσουμε την κατάσταση που προέκυψε συνεπεία τους.  Εξίσου υπεύθυνοι και υπόλογοι είναι διαχρονικά  και οι δικοί μας διαχειριστές του Κυπριακού οι οποίοι παρασιωπούν, αφήνουν στο απυρόβλητο την Τουρκία γιαυτά τα εγκλήματα και πιέζουν και εμάς να δεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή, η κατοχή, τα κατασειρροήν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν σε βάρος μας και οι παράνομες αποσχιστικές ενέργειες της κατοχικής δύναμης που ακολούθησαν στα 45 χρόνια από τότε.

Οπως όμως διαπιστώνουμε από τις αναφορές που έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου, 29.1.2019, τα εγκλήματα και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου είναι καταγραμμένα στα πλέον αρμόδια αρχεία. Δεν έχουν διαγραφεί τα εγκλήματα όσο και να προσφέρεται απλόχερα το  διπλωματικό συγχοροχάρτι στην Τουρκία. Γιαυτό, επιβάλλεται με υπομονή  και επιμονή να εργαζόμαστε ώστε, το Κυπριακό να επανατοποθετηθεί στην ουσία του και να δικδικηθεί η αποκατάσταση των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάσθηκε τότε. Η Αδούλωτη Κερύνεια υπόσχεται ότι θα αξιοποιήσει  το περιεχόμενο της έκδοσης, ως μοχλό πίεσης για επανατοποθέτηση του Κυπριακού με στόχο την απελευθέρωση των κατεχομένων  περιοχών μας, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την άσκηση εξουσίας και κυριαρχικών Δικαιωμάτων  της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο και την αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των προσφύγων με την επιστροφή και επανεγκατάστσή μας στις πατρογονικές εστίες. Ταυτόχρονα η Τουρκία να καταδικασθεί  για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο, ως προειδοποίηση για αποτροπή παρομοίων γεγονότων στο μέλλον, είτε από την ίδια , ή άλλους σε βάρος άλλων χωρών.

 782 Views