ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ-3.10.2019.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια συνήλθε σε τακτική του συνεδρία την Πέμπτη 3.10.2019 και μεταξύ άλλων θεμάτων ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατά την καλοκαιρινή περίοδο και στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τοποθετείται επί των εξελίξεων  ως ακολούθως:

  • Διατυπώνουμε την   έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία των προσφύγων και εκτοπισμένων μας  για το γεγονός ότι,  και σε αυτή τη φάση, η επιστροφή των προσφύγων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι λοιποί θιασώτες λύσης ΔΔΟ  Κομματικοί Ηγέτες, έχουν φαίνεται γυρίσει την πλάτη στους πρόσφυγες και εκτοπισμένους, δέχονται το εθνικό μας ξεκαθάρισμα και μάχονται για τη νομιμοποίηση των παράνομων Τουρκικών αποσχιστικών ενεργειών στα κατεχόμενα. Θα χαρούμε να ακούσουμε διαψεύσεις των εκτιμήσεων μας με ξεκαθάρισμα θέσεων.
  • Υπενθυμίζεται ότι και φέτος τον Ιούλιο, όλοι ανεξαιρέτως οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι διακήρυξαν μέσα από εκδηλώσεις ότι, ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ και διεκδικούν την επιστροφή και επανεγκατάσταση στις πατρογονικές τους εστίες.  Αυτό το γεγονός αγνοείται και παραμερίζεται από τον Πρόεδρο και τους Κομματικούς Αρχηγούς, που υποστηρίζουν τυφλά λύση ΔΔΟ.
  • Η κατοχή δεν τερματίζεται μόνο με την  απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Η κατοχή θα τερματισθεί όταν παράλληλα και όλοι οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι  επιστρέψουν και επανεγκατασταθούν στις πατρογονικές τους εστίες.
  • Επανάληψη νέου γύρου δικοινοτικών συνομιλιών, με τα σημερινά δεδομένα, για λύση ΔΔΟ, στη βάση των διχοτομικών κατοχικών δεδομένων  θα αποτελεί κίνηση Εθνικής αυτοκτονίας.
  • Η επαναλαμβανόμενη δέσμευση Προέδρου και Κομματικών Ηγεσιών, υπέρ της λύσης ΔΔΟ , ως προσπάθεια τάχα,  εξουδετέρωσης Τουρκικών προθέσεων για άλλη μορφή λύσης, συνιστά κατά την άποψή μας πολιτικο-διπλωματική μωρία, που ισχυροποιεί την Τουρκική θέση, της επιτρέπει να ασκεί εκβιασμό και δυσκολεύει την επιλογή για επανατοποθέτηση του Κυπριακού.
  • Θεωρούμε αντισυνταγματικές και αντίθετες με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τις επικαλούμενες συγκλίσεις που καταγράφηκαν στους γύρους των συνομιλιών που προηγήθηκαν και πρέπει να εγκαταλειφθούν.
  • Επιβάλλεται υπό το φως και της κλιμάκωσης της  Τουρκικής επιθετικότητας, να γίνει και  η από καιρού αναγκαία επανατοποθέτηση και διαχείριση του Κυπριακού στην ορθή του βάση , ως Διεθνές πρόβλημα ξένης στρατιωτικής εισβολής , κατοχής και παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη βάση των προνοιών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ  ΔΔΟ.
  • Αποδεικνύονται μοιραίες οι απαράδεκτες αποφάσεις για το «ξεδόντιασμα» κάθε προσπάθειας αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό επιβεβαιώνεται μετά την  επικίνδυνη κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ, που μας βρίσκει ανήμπορους να την αντιμετωπίσουμε. Ούτε στρατιωτικά, αλλά ούτε και διπλωματικά έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για να έχουμε  ουσιαστική και έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη.  Έπρεπε, σε κάθε διερευνητικό εχθρικό βήμα που έκαμνε η Τουρκία, εδώ και αρκετό καιρό,  «κτίζοντας» τις προϋποθέσεις για να  κάμνει σήμερα ανενόχλητη και γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ μας, να είχε αντιμετωπίσει προσφυγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με απαίτηση την έμπρακτη πρακτική υποστήριξη, με μέτρα και κυρώσεις , ακόμη και με στρατιωτική παρέμβαση του ΟΗΕ. Το ίδιο έπρεπε να ισχύει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι άλλες ενέργειες που γίνονται  όπως , διαβήματα, τηλεφωνήματα, συζήτηση σε αναμενόμενες συσκέψεις Ευρωπαϊκών Σωμάτων, κ.λπ., «προσφυγές» για εξασφάλιση ΔΗΛΩΣΗΣ, όπως συνέβη με το θέμα της Αμμοχώστου,  αποτελούν μόνο επικοινωνιακά «βεγγαλικά»,  εντυπώσεων.

Η Διπλωματία μας έπρεπε να είχε μεριμνήσει ώστε η συμμετοχή μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον ΟΗΕ να είχε το αντίκρισμα που μπορούμε να έχουμε ως μόνιμο μέλος.

Ζητούμε παράλληλα όπως επισπευσθεί η εφαρμογή αναθεωρημένης προσφυγικής πολιτικής για να βοηθηθούν έμπρακτα σήμερα, οι εκτοπισμένοι μας να αντιμετωπίσουν, ως ισότιμοι πολίτες, τα προβλήματα καθημερινότητας, τα οποία  βιώνουν, μακριά από τις κατεχόμενες περιουσίες τους, τις οποίες νέμονται άλλοι σφετεριστές.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του

Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια                                                                        3.10.2019

Loading