Εδώ και περίπου 2 χρόνια ο Ερτογάν ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου, ότι θα λειτουργήσει εκεί Προξενείο, ότι θα καλέσει τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν υπό Τουρκική Διοίκηση, κ.λπ. Τί έπραξε η Κυβέρνηση ; Τίποτε το ορθολογιστικό και ουσιαστικό το οποίο ρητά προνοεί η Διεθνής Συνταγματική τάξη. Όπως η τοπική Συνταγματική τάξη προνοεί τρόπους αντιμετώπισης του τοπικού εγκλήματος είτε σχεδιαζόμενου είτε διαπραττόμενου, ανάλογες πρόνοιες περιέχει και η Διεθνής Νομιμότητα. Έπρεπε από τότε να είχαν κατατεθεί πλήρης και σωστές προσφυγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας με συγκεκριμένες απαιτήσεις, ώστε στις 9.10.2020, πριν ο Ερτογάν υλοποιήσει τις απειλές του, να είναι έτοιμο το έδαφος, για να κατατεθεί η προσφυγή που επέβαλλαν οι προχθεσινές  εξελίξεις, είτε σύμφωνα με το άρθρο 7, για στρατιωτική παρέμβαση του Συμβουλίου,  ή τουλάχιστον σαν πρώτο βήμα σύμφωνα με το άρθρο 41 του Καταστατικού Χάρτη , για κυρώσεις.

Δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε η Διεθνής Συνταγματική Νομιμότητα, όταν μάλιστα είχαμε και έχουμε ήδη στο χέρι μας Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία ανοίγουν το δρόμο για αυτές τις περαιτέρω ενέργειες. Ψέματα λένε ότι κατέθεσαν προσφυγή , ή ότι προσέφυγαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα αυτή τη φορά πρόσθεσαν για δημιουργία εντυπώσεων ότι  η κατάθεση της προσφυγής έγινε βάση του Άρθρου 35. Η προσφυγή δεν είναι έτσι που κατατίθεται. Το άρθρο 35 απλά επιτρέπει να παρουσιασθεί στο Συμβούλιο θέμα για ακαδημαϊκή συζήτηση.  Τίποτε άλλο. Προσφυγή είναι κάτι άλλο και υποδείξαμε τί, με υπομνήματα τις προηγούμενες μέρες, καθώς και τις  ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.  Αντί τούτου, η Κυβέρνηση κλαψούρισε αρκετά εδώ και εκεί, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, κάνοντας παραστάσεις μέσω της «Διπλωματικής οδού». Ουσιαστικά αυτή η πρακτική της Κυβέρνησης αντανακλά  αυτό που λέγεται στα χωριά μας ,  «κουβέντες του καφενέ». Ενώ «οι κουβέντες του καφενέ» έδιδαν και έπαιρναν όλο αυτόν τον καιρό, οι στρατηγιστές του Ερτογάν αφού άκουαν τα Κυπριακά κλαψουρίσματα και τις διαθέσεις και προθέσεις των ξένων, ολοκλήρωσε τους σχεδιασμούς του και έδρασε στις 9.10.2020.   

Κουβέντιασαν το θέμα σε άτυπη σύσκεψη τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως τους ζητήθηκε  και μας ευχήθηκαν, «καλά να σας κάμει ο Ερτογάν»  και «ευχαριστούμε εμείς» που δεν μας δυσκολέψατε, ζητώντας εκείνα που έπρεπε να ζητάτε.

Αξιοθρήνητη είναι και η αβάσιμη θριαμβολογία της Κυβέρνησης και των Ηγεσιών των συνηγορούντων υπέρ του ξεπουλήματος με λύση ΔΔΟ κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Αξιοκατάκριτα  είναι και τα επικοινωνιακά μισόλογα των Ηγετών των άλλων  Κομμάτων προσβλέποντας σε «πόντους» ενόψει εκλογών.

Δεν δικαιολογείται θριαμβολογία διότι απλά :  

  • Επιβεβαιώθηκαν  τα ήδη επιβεβαιωμένα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και
  • Μας καλούν να επαναληφθούν οι Δικοινοτικές Συνομιλίες για λύση ΔΔΟ.  Δηλαδή μας λένε να λύσουμε το Κυπριακό όπως θέλει ο Ερτογάν, ώστε  να λυθεί και το πρόβλημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.  Αν είναι δυνατό να θριαμβολογούμε για κάτι τέτοιο.

Έχουμε κατέβει στο κατώτερο σημείο του εξευτελισμού Ηγεσίας, Κράτους και Λαού.

Καλούμε τους πρόσφυγες και τον Κυπριακό Λαό να κρατούν το κεφάλι ψηλά και να επαγρυπνούμε διότι και σε τελική παρουσίαση λύσης έτσι θα συμπεριφερθούν για να μας παγιδεύσουν. Να είμαστε έτοιμοι να παραμερίσουμε τέτοια επικοινωνιακά παιγνίδια και να απαντήσουμε με τη ψήφο μας με ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Loading