Συναυλία  αφιερωμένη στη Μικρά Ασία και την Κύπρο

100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή  και 48 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της χορωδίας του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, μεγάλη Συναυλία  στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας , τη Δευτέρα 11, Ιουλίου 2022. Η Συναυλία διοργανώθηκε από τους Φορείς , Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια, το Δήμο Λακατάμιας και το Δήμο Λατσιών.

Συντελεστές της εκδήλωσης ήταν οι χορωδίες  του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, του Δήμου Λακατάμιας και του Δήμου Λατσιών,  το μουσικό σχήμα «Sιnfonia Magistrale», οι σολίστ Κούλης Θεοδώρου, Φρειδερίκη Τομπάζου, και Μιχάλης Λυσιώτης, Μαέστρος/Καλλιτεχνική Διεύθυνση  Ρούλα Τυρίμου, Ενορχήστρωση Φώτης Μουσουλίδης, Κείμενα Νίτσα Σολομωνίδου Αναστασίου, διδασκαλία χορωδιών Ρούλα Τυρίμου, Φώτης Μουσουλίδης και  Νεόφυτος Ευαγγέλου.

Οι τρείς χορωδίες παρουσιάστηκαν στη σκηνή ως ένα ενιαίο σύνολο 75 χορωδών, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο ακουστικά αποτέλεσμα

Τη Συναυλία η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Δημάρχου Λακατάμιας, Δρος  Φωτούλας Χατζήπαπα, παρακολούθησαν οι συνδιοργανωτές Δήμαρχοι, Βουλευτές, εκπρόσωποι Κομμάτων, Σωματείων και Οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Επιδίωξη και στόχος της εκδήλωσης ήταν η συντήρηση μνήμης. Συντήρηση του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ κόντρα στην πολιτική λήθης με την οποία συνεχίζεται η προέλαση του ΑΤΤΙΛΑ, με συνοδοιπόρους του, τα ξένα συμφέροντα. ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝΤΑΙ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Η επιλογή των τραγουδιών, τα κείμενα που ακούστηκαν και ο μήνας Ιούλιος γεμάτος μνήμες, αναμνήσεις και με τον πόθο της απελευθέρωσης να καίει στις καρδιές των Κυπρίων, σκόρπισαν συγκίνηση, συνεπήραν τον κόσμο που παρακολούθησε τη Συναυλία δημιουργώντας κλίμα και συναισθήματα ανάτασης, κάτι που μεταδιδόταν μέσα και από τα λεγόμενά τους, κατά την αναχώρησή τους, στο τέλος.

Κλείνοντας τη Συναυλία στο τέλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, Ιωάννης Σιεκέρσαββας δανειζόμενος  στίχο του τραγουδιού «Τούτος ο Λαός…» που προηγήθηκε είπε, ξεσηκώνοντας τους θεατές σε ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα: «Και κάποιο βράδι, σαν απόψε, τούτος ο Λαός αφέντη μου, θα υψώσει το κεφάλι και θ΄αστράψουνε τα μάτια του, κι θ΄αστράψει ο νους του πάλι και ενωμένος μια γροθιά, θα πάει για να σηκώσει τον ήλιο πάνω από τα κατεχόμενα μέρη μας, να φέρει λευτεριά, να φέρει δικαιοσύνη,  για νάρτη τζίνη μέρα, που η Τζερύνεια μας, η Μόρφου μας, η Κυθρέα μας, η Μεσαρκά μας, το Ριζοκάρπασό μας και η Αμμόχωστος μας, θα φκούν αλληξανά στο φως και στον αέρα».

Συνέχισε με τις οφειλόμενες ευχαριστίες λέγοντας:

Κυρίες και κύριοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες στον αγώνα της ζωής και απελευθέρωσης του τόπου μας, σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε για την παρουσία σας απόψε στην εκδήλωση αυτή, εκδήλωση μνήμης των  αλύτρωτων πατρίδων.

Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των Κομμάτων, Βουλευτές, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που μας τιμούν με την παρουσία τους και τους καλούμε να μεταφέρουν στους Φορείς που εκπροσωπούν ότι το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ αποτελεί βίωμα του Λαού μας και ανάλογη θα πρέπει να είναι και η ασκούμενη πολιτική διαχείριση του Εθνικού μας Προβλήματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους Δήμους Λατσιών και Λακατάμιας και στο Δ.Σ. του  Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια  για τη συνεργασία και τη συν διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.  Χαιρετίζω το Δήμαρχο Λατσιών κον Χρίστο Πιτταρά και τη Δήμαρχο Λακατάμιας  Δρα. Φωτούλα Χατζήπαπα υπό την αιγίδα της οποίας ήταν η αποψινή εκδήλωση και οι οποίοι ευρίσκονται απόψε εδώ μαζί μας.

Θερμότατες ευχαριστίες οφείλονται στους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης και παρακαλώ να τους χειροκροτήσουμε.

 • Στην εκπαιδευτικό, κα Νίτσα Σολομωνίδου Αναστασίου, που έγραψε και αφηγήθηκε τα συνοδευτικά κείμενα της εκδήλωσης
 • Στα μέλη  των χορωδιών του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, του Δήμου Λατσιών και του Δήμου Λακατάμιας, για την άψογη συνεργασία στις δύσκολες πρόβες και στην απόδοση του όλου έργου.
 • στο φωνητικό σύνολο SYNFONIA MAGISTRALE, οι νέοι μας που παίρνουν τη σκυτάλη για συνέχιση της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δράσης  στον τόπο μας.
 • την ορχήστρα που μας συνόδευε
 • στους τεχνικούς του απαραίτητου εξοπλισμού
 • στους σολίστ τραγουδιστές που συνεργάστηκαν μαζί μας,
 • Το Μιχάλη Λυσιώτη
 • Τη Φρειδερίκη Τομπάζου και
 • τον πάντοτε αγαπητό Κούλη Θεοδώρου.
 • Ιδιαίτερα  θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους Μαέστρους των χορωδιών,
 • Φώτη Μουσουλίδη, μαέστρο της χορωδίας Λατσιών, ο οποίος ήταν αυτός που  έκαμε και τις ενορχηστρώσεις και συντόνισε /προετοίμασε την ορχήστρα μας
 • Νεόφυτο Ευαγγέλου, μαέστρο της χορωδίας του Δήμου Λακατάμιας
 • Τη Ρούλα Τυρίμου, μαέστρο της χορωδίας του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια η οποία είχε και τη γενική καλλιτεχνική Διεύθυνση της εκδήλωσης
 • Τέλος ευχαριστίες απευθύνουμε  στον ΟΠΑΠ Κύπρου, ο οποίος είναι και φέτος χορηγός μας, τη δύσκολη αυτή εποχή και η συνεισφορά του εκτιμάται ιδιαίτερα.

Ευχαριστίες οφείλονται και στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου το οποίο πρόθυμα ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

 540 Views