Πληροφορηθήκαμε ότι εκτοπισμένοι μας  θα κατέβουν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.30μμ , την Κυριακή 16.5.2021, διαμαρτυρόμενοι για χίλια μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία πηγάζουν:

  • από τη μια από το γεγονός ότι  στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η επιστροφή και επανεγκατάσταση στα σπίτια και τις περιουσίες τους έχει αποκλεισθεί και,
  • από την άλλη το γεγονός ότι η προσφυγική πολιτική βοήθειας και αντιμετώπισης των βασικών αναγκών των εκτοπισμένων  όχι μόνο χωλαίνει αλλά δημιουργεί ανισότητες.  Ακόμη και η διαχείριση  των Τουρκοκυπριακών περιουσιών που θα αποτελούσαν  προσωρινό μέτρο κάλυψης των αναγκών των εκτοπισμένων μας  έγινε με τρόπο προκλητικά άνισο και απαράδεκτο. Ακόμη και η προσπάθεια εξορθολογισμού της κακής διαχείρισης που εγίνετο για χρόνια κατά Κυβερνητική παραδοχή, γίνεται κατά τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την υπόληψη των εκτοπισμένων. Δια πυρός και σιδήρου σε πολλές περιπτώσεις η προσωρινή κανονικότητα που κάποιοι από τους εκτοπισμένους μας απέκτησαν με αξιοποίηση Τουρκοκυπριακής περιουσίας  καταστρέφεται χωρίς καμιά ευαισθησία και διάθεση ομαλής διευθέτησης και αποκατάστασης.

Η μη ισότιμη κατανομή των βαρών της εισβολής  και η παραγνώρισης του γεγονότος ότι οι εκτοπισμένοι μας άφησαν πίσω τους περιουσίες αξίας εκατομμυρίων, τις οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, με απώλεια εισοδημάτων εκατομμυρίων ευρώ, προκαλεί τα αισθήματα των εκτοπισμένων.

Υποτίθεται ετοιμάστηκε μητρώο ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών το οποίο δεν μας δίδεται για ενημέρωση και ούτε μας εξηγείται  ο σκοπός του, αφού οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης  ο καθένας γνωρίζει την ιδιοκτησία του.  Οι πρόσφυγες αναμένουν πρακτική οικονομική στήριξη ώστε μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής να μπορούν  να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής κατά τον ίδιο τρόπο που τα θύματα φυσικών καταστροφών όποτε αυτό συμβεί ενισχύονται οικονομικά, για να ανταπεξέλθουν και να συνεχίζουν τη ζωή τους.  Οι εκτοπισμένοι έχουν υποστεί μια καταστροφή που αφορά  τη στέρηση των περιουσιών τους  η οποία συνεχίζεται. Άρα η ανάγκη για βοήθεια είναι συνεχής.  Αρχικά ήταν η στέγαση και η επαγγελματική αποκατάσταση. Στη συνέχεια δημιουργείται η ανάγκη  παιδείας των παιδιών και εγγονιών και στη συνέχεια η αποκατάστασή τους, κ.λπ., κ.λπ.  

Δίδονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα οι οποίες συσσωρεύουν πικρία, αισθήματα αδικίας τα οποία αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν οργή ναι έκρηξη.

Η Αδούλωτη Κερύνεια συμμερίζεται την αγανάκτηση των εκτοπισμένων μας και συμπαραστέκεται στη διαμαρτυρία τους.

Καλούνται όσοι μπορούν, να παραστούν και να συνδράμουν την αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έχει εξαγγελθεί για την Κυριακή 16.5.2021, ώρα 5.30μμ έξω από το Προεδρικό.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Loading