«Ο αγώνας μας θα τελειώσει, όταν ελεύθεροι γυρίσουμε πίσω στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου μας. Μόνο τότε οι ψυχές των νεκρών μας θα λυτρωθούν. Καλό βράδυ, καλή συνέχεια και καλή λευτεριά!»

Με το πιο πάνω  ξεκάθαρο μήνυμα, έκλεισε την αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια  στη Λεμεσό, το βράδυ της Παρασκευής 28, Ιουλίου 2023, η Πρόεδρος του Παραρτήματος  Λεμεσού της Αδούλωτης Κερύνειας, η Ειρήνη Μάντολες.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Παράρτημα της Λεμεσού για την πρωτοβουλία και την όλη  διοργάνωση της εκδήλωσης, όπως και σε όλους τους συντελεστές της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πλατεία Κακογιάννη, στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, μπροστά από το περίπτερο του ΚΟΤ.

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου, τόσο  περαστικών όσο και των πολλών  οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ολόκληρη την εκδήλωση. Υπήρχε  έκθεση φωτογραφίας με τις σχετικές φωτογραφίες και τις περιεκτικές λεζάντες τους που στήθηκε στην πλατεία και η οποία απασχόλησε εκτεταμένα τους περαστικούς, ντόπιους και ξένους τουρίστες. Όσοι παρέμειναν στο χώρο στη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν  από τους υποτίτλους της ταινίας του γνωστού ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη, για το πραξικόπημα και την  εισβολή και όλα όσα άλλα διαδραματίστηκαν  τότε, η οποία προβαλλόταν σε μεγάλη οθόνη. Άκουσαν τραγούδια αντικατοχικά από το μουσικό σχήμα της σχολής Διαμαντίδου και απόλαυσαν ένα πρωτότυπο χορευτικό δρώμενο από τη σχολή  χορού Αντζελίνας και άκουσαν σχετικά ποιήματα τα οποία απαγγέλθηκαν στην εκδήλωση.

Τα μηνύματα της εκδήλωσης δόθηκαν με μεγάλη επιτυχία μέσα από το λόγο της Προέδρου του Παραρτήματος της Αδούλωτης Κερύνειας, της Λεμεσού, όταν καλωσόρισε τους παρόντες ανοίγοντας την εκδήλωση και στη σύνοψη και τις ευχαριστίες στο τέλος της εκδήλωσης, με τα οποία κλείνουμε την αναφορά αυτή.

Το καλωσόρισμα της κ. Ειρήνης Μάντολες

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Συμπληρώθηκαν φέτος 49 χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι του 1974. 49 χρόνια προσμονής και ελπίδας. Όσοι από εσάς ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση αυτή θα είχαν προσέξει ότι δεν υπήρχαν ομιλίες. Η ιδέα της εκδήλωσης αυτής ξεκίνησε με στόχο την διαφώτιση. Με στόχο να θυμίσουμε, να υπενθυμίσουμε και να ενημερώσουμε  τους συμπολίτες μας, τον κόσμο της πόλης που ανέμελα κάνει την βόλτα του στη περιοχή, ότι αυτές τις μέρες πριν από 49 χρόνια η μισή τους πατρίδα βίωσε μια βάρβαρη εισβολή, από την Τουρκία ως συνέπεια ενός προδοτικού πραξικοπήματος, που οργανώθηκε με προσοχή, όχι πολύ μακριά μας, από τη χούντα των Αθηνών και έγινε τόσο κοντά μας. Συνέπειες της οποίας, συνεχίζουμε να βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Με αυτή τη λογική, η εκδήλωση μας έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν τηρούνται πρωτόκολλα σε σχέση με επισήμους και ομιλητές, είναι ανοιχτή σε όλους, και όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ, είτε γιατί το επιδιώξατε, είτε τυχαία, έχετε για εμάς την ίδια σπουδαία αξία.

Το σωματείο μας, η Αδούλωτη Κερύνεια, ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή. Σκοπός του, είναι ο αγώνας μέχρι την επιστροφή στην πατρώα γη. Απόψε εδώ, στη πλατεία του παλιού λιμανιού της πόλης μας θα ακουστούν τραγούδια για να θυμίσουν και να μας αφυπνίσουν… Για αυτό, δεν χωράνε μεγάλα λόγια, θα μοιραστούμε σκέψεις και στίχους.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης και ευχαριστίες από την Ειρήνη Μάντολες

Λένε πως οι ψυχές των νεκρών αν φύγουν άδικα ή ξαφνικά, παραμένουν παγιδευμένες στη γη και ψάχνουν δικαίωση. Οι νεκροί του 1974 σίγουρα δεν έφυγαν ποτέ, κινούνται ανάμεσα μας,  ψιθυρίζουν στη ψυχή μας, τα χωριά και τις πόλεις των κατεχομένων μας, μιλάνε στον ύπνο μας και περιμένουν. Οι ψυχές των νεκρών μας, περιμένουν δικαίωση. Οι νεκροί εκείνου του καλοκαιριού, εκείνου του κακοκαιριού, δεν πρόταξαν το στήθος του στον Τούρκο εισβολέα για να μιλάμε σήμερα για δικαίωμα του «χρήστη». Στάθηκαν εκεί, με τα λιγοστά όπλα που κρατούσαν,  αγέρωχοι,  για  να προστατεύσουν την γη των προγόνων τους, να προστατεύσουν την πατρίδα τους, εμένα και εσένα. Άφησαν πίσω τους γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, αγέννητα παιδιά, μάνες που βάφτηκαν στα μαύρα, που καρφίτσωσαν στο στήθος τις φωτογραφίες των παιδιών τους παράσημο, 49 χρόνια. Άφησαν πίσω τα όνειρα τους και έγιναν ήρωες! Βρίσκονται ανάμεσα μας και κάθε φορά που εμείς λέμε δεν ξεχνάω φωτίζεται η μορφή τους και χαμογελάει η ψυχή τους.

Φίλοι και φίλες, απόψε και κάθε απόψε που θυμόμαστε εκείνο το κακό, κάθε απόψε που τραγουδάμε «καρτερούμε μέρα νύχτα» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου», οι νεκροί εκεινού του καλοκαιριού περνάνε ανάμεσα μας χαμογελάνε με ελπίδα και περιμένουν…

Γι’ αυτό απόψε δεν μαζευτήκαμε εδώ για να κλάψουμε χαμένες πατρίδες, αλλά για να βροντοφωνάξουμε ότι «τούτη η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν»…Τούτη η γης Αμμόχωστος, Μόρφου, Κερύνεια μου, είναι δικιά μας, ανήκει σε αυτούς που την πότισαν με τον ιδρώτα του σε αυτούς που την ευλόγησαν με το αίμα τους. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να θυμίζουμε, να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε έχουμε χρέος στους νεκρούς μας έχουμε χρέος στα παιδιά μας στους γονείς μας. Έχουμε χρέος απέναντι σε τούτο τον τόπο.

 H Τουρκία εφαρμόζει χρόνια τώρα την ίδια πολιτική. Η λήθη είναι αυτή που την βοηθά να επεκταθεί, να δυναμώσει. Δεν θα την αφήσουμε ούτε να επεκταθεί, ούτε να δυναμώσει, θα θυμόμαστε και θα θυμίζουμε. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε μια λύση η οποία θα αποδέχεται τα τετελεσμένα της εισβολής.  Ενωμένοι μακριά από χρώματα που διχάζουν, μακριά από συνθήματα που πληγώνουν. Η εισβολή της Τουρκίας ήταν παράνομη, η προσφυγοποίηση έγκλημα πολέμου, το ίδιο και ο εποικισμός. Οι δολοφονίες αμάχων ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καταδικαστέες. Οι εκτελέσεις αιχμαλώτων, οι βιασμοί γυναικών κάθε ηλικίας  ανεπίτρεπτες! Απαιτούμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν, τη γη των γονιών μας και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο. 

Αγαπητοί φίλοι, ευχαριστούμε θερμά που βρίσκεστε απόψε μαζί μας! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για τη παραχώρηση του χώρου καθώς  επίσης την αρχή Λιμένων και ιδιαίτερα τον διευθυντή της τον φίλο Παναγιώτη Αγαθοκλέους για την θερμή υποστήριξη και βοήθεια στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ, στη Μαρία Διαμαντίδου και Αγγελίνα Φελλά, καθώς επίσης, στη Μελίνα Σχοινή και στον Νικόλα Πεττέλη για τον εξοπλισμό και τη συνεργασία, αλλά και στους ανθρώπους που μας στήριξαν οικονομικά για να φέρουμε εις πέραν την εκδήλωση αυτή.

Ο αγώνας μας θα τελειώσει, όταν ελεύθεροι γυρίσουμε πίσω στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου μας. Μόνο τότε οι ψυχές των νεκρών μας θα λυτρωθούν. Καλό βράδυ, καλή συνέχεια και καλή λευτεριά!

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Loading