ΣΤΗΜΕΝΟ ΑΡΑΓΕ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ;;;

Η ΤΟΥΡΚΙΑ:  Θρασύτατα εξαγγέλλει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να ανοίξει την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, να την εποικίσει και μάλιστα να εγκαταστήσει εκεί και Προξενείο. Σιγά – σιγά η εξαγγελία γίνεται πράξη. Η υποτελής στην Τουρκία Διοίκηση στα κατεχόμενα μπήκε στην περιοχή, την καθαρίζει, τη δενδροφυτεύει και προσκαλεί και τους Έλληνες νόμιμους κατοίκους της να επιστρέψουν υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση και να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της παράνομης Επιτροπής κατεχομένων περιουσιών την οποία παράνομα με πολιτική του απόφαση εγκαθίδρυσε εκεί το ΕΔΑΔ. Αυτό να θυμίσουμε ότι σημαίνει: Να υποβληθεί αίτηση στην παράνομη Επιτροπή, θα παραδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας του κάθε Αμμοχωστιανού στην  παράνομη Επιτροπή,  η οποία θα αξιολογήσει την αίτηση πάντοτε σύμφωνα με την  πολιτική του παράνομου καθεστώτος για αναγνώριση και εδραίωση. Στα πλαίσια αυτά η θεραπεία που θα προσφερθεί θα είναι κατά κύριο λόγο η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ αποζημίωση, ενώ η επιστροφή περιουσίας, είτε θα αναγνωρίζεται εξολοκλήρου ή μερικώς, είτε  θα παραγκωνίζεται. Θα αναγνωρίζεται πάντοτε  κατά ελεγχόμενο τρόπο ώστε  να μην επηρεάζεται η Διζωνικότητα και ο Δικοινοτισμός της λύσης ΔΔΟ.  . Η πρόσκληση δηλαδή, δεν προνοεί να παρουσιάσει ο κάθε Αμμοχωστιανός πρόσφυγας ή εκτοπισμένος, τον τίτλο ιδιοκτησίας  της περιουσίας του και να του πουν, περάστε στην περιουσία σας και ξεκινάτε ξανά τη ζωή σας. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα της πρόσκλησης.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:  Η Κυπριακή Κυβέρνηση σε απάντηση στη νέα αυτή προέλαση του ΑΤΤΙΛΑ, σύμφωνα με ενημέρωση που έκαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου, στις 12.11. 2020, κάνει τα ακόλουθα:

  • Κάνει ενημέρωση προς διάφορες κατευθύνσεις,
  • Προβαίνει σε διαβήματα προφορικώς και γραπτώς προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
  • Επικοινωνεί τηλεφωνικώς  με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που αναμένεται σύντομα στην Κύπρο
  • Επικοινωνεί Τηλεφωνικώς  με αξιωματούχους ξένων χωρών και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Η αξιολόγηση αυτής της εξέλιξης, την οποία κάνει η  Αδούλωτη Κερύνεια είναι η ακόλουθη:

Η Τουρκία, σε πλήρη συνεργασία με Βρετανία και Αμερική  υλοποιεί σταθερά και μελετημένα τα σχέδιά της για επανάκτηση της Κύπρου. Κατάφερε και μπήκε εντός των πυλών το 1974, και σιγά σιγά αποδομεί ποικιλοτρόπως την Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την εγκαθίδρυση στη νήσο, ως μεταβατικό στάδιο, τη ΔΔΟ, κομμένη -ραμμένη στα μέτρα της, ώστε, σε κατοπινό στάδιο να φτάσει στον τελικό  στόχο της επανάκτησης ολόκληρης της Κύπρου.  Μέσα σε αυτή τη διαδικασία κάνουμε την εκτίμηση ότι εντάσσεται και το άνοιγμα της Περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς  και η πρόσκληση παγίδα, προς τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν εκεί, υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση.

Πρόκειται, κατά την άποψή μας, για πείραμα το οποίο θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα σαλαμοποίησης του Κυπριακού, προσκαλώντας τους εκτοπισθέντες  νόμιμους κατοίκους και άλλων κατεχομένων περιοχών,  της επιλογής της Τουρκίας, να επιστρέψουν με ελεγχόμενο τρόπο που θα εξυπηρετεί  την κατοχή, υποβοηθώντας, την αποδοχή και αναγνώριση των κατοχικών δεδομένων ως τετελεσμένο γεγονός.

Από την άλλη πλευρά η αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, είναι απαράδεκτα υποτυπώδης σε τέτοιο βαθμό που μας επιτρέπει να συμπεραίνουμε ότι, η όλη υπόθεση αποτελεί στημένο σενάριο, το οποίο συνειδητά αφήνεται να εξελιχθεί σύμφωνα με τα Τουρκικά σχέδια, με αμοιβαία συναίνεση.

 Όπως αξιολογούμε διαχρονικά τα πράγματα, το άνοιγμα της  ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, αποτελεί συνέχεια προηγούμενων σεναρίων, που είχαν, κατά τη γνώμη μας, τον ίδιο στόχο όταν τίθεντο σε εφαρμογή. Ως τέτοια στημένα σενάρια καταγράφουμε:

Τις Δικοινοτικές συνομιλίες

Τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Δικοινοτικές συνομιλίες ως Κοινοτικός εκπρόσωπος

Τις  Δικοινοτικές Επιτροπές

Την «επαναπροσέγγιση»

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων,

Τους κανονισμούς για την Πράσινη Γραμμή

Τα ΜΟΕ

Και τώρα την  πρόσκληση στους κατοίκους της Περίκλειστης Αμμοχώστου να επιστρέψουν υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση.

Η θέση της Αδούλωτης Κερύνειας:

Το Διεθνές Δίκαιο με λάβαρο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ , αποτελεί ασπίδα για τα μικρά Κράτη, νοουμένου ότι τα μικρά Κράτη είναι έτοιμα να σηκώσουν την ασπίδα για να προστατευθούν. Στον Καταστατικό Χάρτη καταγράφονται  οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται από ένα Κράτος Μέλος του Οργανισμού που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να είχε προσφύγει  στο ΣΑ όσες φορές η Τουρκία διατύπωνε τις απειλές της, με ουσιαστική απαίτηση να προειδοποιηθεί επίσημα και να καταδικαστεί για τις προθέσεις της, ώστε να ήταν προετοιμασμένο το έδαφος για μέτρα κατά της Τουρκίας όταν θα ενεργούσε. Τώρα που ο Ερτογάν θα έλθει να κάνει και ΠΙΚ-ΝΙΚ στην παραλία της Αμμοχώστου, η Κυπριακή Δημοκρατία  ως μωρή παρθένα κλαίει επί ερειπίων και τηλεφωνά, επικοινωνεί, κάμνει διαβήματα και ενημερώνει εδώ και εκεί.  Κουβέντες και ενέργειες του καφενέ.

Δυστυχώς διαχρονικά οι Κύπριοι Ηγέτες αρνούνται να ακολουθήσουν την πορεία της νομιμότητας, αρχών και αξιών που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Επέλεξαν να ακολουθήσουν την αντί – καταστατική πορεία των Δικοινοτικών συνομιλιών που πρότειναν οι Βρετανοί αποικιοκράτες, προς εξυπηρέτηση του Τούρκου εισβολέα και δικών τους επιδιώξεων και μάλιστα με στόχο τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.

Με αυτή τους την επιλογή οι Ηγέτες μας διαχρονικά, με κάποιες πάντοτε εξαιρέσεις, οδήγησαν το Κυπριακό στα σημερινά αδιέξοδα, και  την Τουρκία στα πρόθυρα της υλοποίησης των στόχων της.

  • Για την περίκλειστη Αμμόχωστο, όπως και για όλη την κατεχόμενη Κύπρο μας, ένας πρέπει να είναι ο ενιαίος στόχος: Απελευθέρωση και επιστροφή όλων τωνεκτοπισμένων, προσφύγωνκαι των απογόνων τους πίσω στις πατρογονικές εστίες.
  • Περιοριζόμενοι σήμερα στους Αμμοχωστιανούς τους λέμε  να επιμείνουν ξεκάθαρα στην εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΣΑ για την περίκλειστη Αμμόχωστο τα οποία ρητά ορίζουν, πως : Η περιοχή πρέπει να παραδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και εκεί, υπό τη Διοίκηση των ΗΕ να επιστρέψουν άμεσα οι νόμιμοι κάτοικοι. Στροφή τους σε οτιδήποτε άλλο, πονηρό,  τόσο  εκείνοι, όσο  και όλοι εμείς οι άλλοι πρόσφυγες, θα έχουμε να χάσουμε πολλά.

Loading