Η Χορωδία μας

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Η χορωδία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια δημιουργήθηκε το 1981 μέσα από τον έντονο πόθο των Κερυνειωτών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για επιστροφή στην κατεχόμενη Κερύνεια και μέσα από το τραγούδι.  Στόχος της να τραγουδήσει τα Ελευθέρια στο κάστρο της Κερύνειας.

Τα μέλη της, είναι πρόσφυγες από την επαρχία Κερύνειας καθώς και φίλοι της Κερύνειας, που μαζί, μέσα από το αγωνιστικό τραγούδι υψώνουν την φωνή τους στον αγώνα για απελευθέρωση της σκλαβωμένης Γης τους και επιστροφή στην πόλη και επαρχία Κερύνειας.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χορωδίες που ιδρύθηκαν στην Κύπρο και αποτέλεσαν τον άξονα ανάπτυξης της  χορωδιακής μουσικής στη νήσο. Δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Στην πολύχρονη πορεία της, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό ( Ελλαδα, Αγγλία, Τυρόλο Αυστρίας) με στόχο πάντα τη διαφώτιση και την προβολή του Κυπριακού προβλήματος αλλά και τη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του σύγχρονου χορωδιακού τραγουδιού.

Σταθμοί στην πορεία της χορωδίας είναι οι παραστάσεις «Το σπίτι που γεννήθηκα», «Στη Γη που μας Γέννησε», «Το Ορατόριο της Λευτεριάς», «Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με το Θεατρικό Όμιλο Λάρνακας, «Οι Ελεύθεροι  Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου σε συνεργασία με τη χορωδία του Εθνικού Ωδείου και την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, στη παρουσία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλλου, «Μεγαλομάρτυς Μάνα Γη, Κράτα…», «Φεγγάρι Μάγια Μούκανες»  ένα αφιέρωμα στα 90 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη με τους Κώστα Μακεδόνα και Κουλη Θεοδώρου σε σόλο τραγούδι και συνοδεία 10 μελούς ορχήστρας, «Τα χρώματα της Ξενιτειας» αφιερωμένο στη μουσική δημιουργία των εκτοπισμένων Ελλήνων Μικράς Ασίας/Κύπρου, με τη  Γλυκερία και Κούλη Θεοδώρου  σε σόλο τραγούδι και συνοδεία 10μελούς ορχήστρας.

Η χορωδία είναι διδυμοποιημένη με τη χορωδία του Δήμου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, τη χορωδία του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου «Λέων Αλλάτιος» της Χίου και τη χορωδία Κορακιάνας Κέρκυρας.

Μαέστρος της Χορωδίας τα χρόνια είναι  η Μουσικός κ. Ρούλλα Τυρίμου, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας με ειδίκευση στη Διεύθυνση χορωδίας.

η χορωδία της Αδούλωτης Κερύνειας τιμά 1.11.2018 τα 30 χρονια Εταιρειας Φίλων Νικου Καζαντζάκη- Πανεπιστημιο Λευκωσίας

Η χορωδία της Αδούλωτης Κερύνειας στα 30 χρόνια Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη

Η χορωδία της Αδούλωτης Κερύνειας τιμά τη μνήμη Νικολαου Κατούντα 10.4.2019

10.4.2019

 845 Views