Το   απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος του Σωματείου μας, ενεργώντας και ως η Γραμματεία του Εκτελεστικού Συμβουλίου, εργαστήκαμε για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δράσης το οποίο είχε εγκριθεί , όπως προνοείται στο Καταστατικό , σε συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου, αμέσως μετά τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις, το τέλος του 2017.

Πολιτική και γενικό πλαίσιο Δράσης  του Σωματείου για τη διετία 2017-2019

Όραμά του Σωματείου , σύμφωνα και με την Πολιτική απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου αμέσως μετά τις Γενικές Συνελεύσεις του 2017 , ήταν και αυτήν τη διετία η  απελευθέρωση της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας και κάθε άλλης σπιθαμής κατεχόμενης γης μας και η επιστροφή και επανεγκατάσταση όλων ανεξαίρετα των προσφύγων και εκτοπισμένων , στα κατεχόμενα χωριά και πόλεις, στα σπίτια και τις περιουσίες τους, χωρίς όρους και περιορισμούς.  Το Σωματείο μας λειτούργησε και αυτήν τη διετία ως μια αποτελεσματική ομάδα πίεσης με συνεχείς παραστάσεις προς την εν ενεργεία Κυβέρνηση και τα  Κόμματα και με τη διαφώτιση του Λαού επιχειρηματολογώντας ποικιλοτρόπως, όπως θα αναφερθεί στη συνέχεια και ξεγυμνώνοντας την λανθασμένη, κατά την άποψή μας, ακολουθούμενη πολιτική διαχείριση που γίνεται στο Κυπριακό.

Θέσεις Πολιτικής  του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια στο Κυπριακό για εκπλήρωση του οράματος της απελευθέρωσης, οι οποίες προωθήθηκαν και αυτή τη διετία με ιδιαίτερο ζήλο, είναι:

  • Ανένδοτος αγώνας για απελευθέρωση της Κύπρου και επιστροφή , χωρίς όρους και περιορισμούς, όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
  • Εγκατάλειψη  της  Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάσης λύσης του Κυπριακού, διότι αυτή η λύση  αποτελεί  εξ ορισμού εμπόδιο στην επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους και οδηγεί   στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Επανατοποθέτηση του Κυπριακού ώστε το ζητούμενο στο Κυπριακό να  είναι, η αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου το οποίο έχει καταπατηθεί και να αποκατασταθεί η Διεθνής έννομη τάξη όπως την κατοχυρώνει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Αυτό θα αποτελεί και τη  λύση του Κυπριακού.  Αναλυτικά το ζητούμενο μέσω αυτής της πολιτικής ήταν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το ακόλουθο:
  • Να επαναφερθεί το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως Διεθνές Πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ΟΧΙ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ. Η Τουρκία να αναδεικνύεται ως εισβολέας, κατακτητής, εγκληματίας πολέμου και να κρατείται υπόλογος για όλα όσα διέπραξε σε βάρος μας.
    • Η αποχώρηση  όλων  ανεξαιρέτως των Τουρκικών  στρατευμάτων  κατοχής, χωρίς όρους και περιορισμούς.
    • Η απομάκρυνση όλων των  Τούρκων    και άλλων εποίκων  από τα κατεχόμενα.
    • Η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας,  εξουσίας  και  άσκησης της  Κυριαρχίας της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την επικράτεια της  Κυπριακής Δημοκρατίας.
    • Η επιστροφή όλων των  Τουρκοκυπρίων  που προέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές  στις  περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές  και παράλληλα, η επιστροφή όλων εμάς των Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων και προσφύγων πίσω στα δικά τους χωριά, τις πόλεις και τις περιουσίες μας, από τα οποία εκτοπισθήκαμε και προσφυγοποιηθήκαμε  εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αυτό θεωρούμε ως το κλειδί σωστής λύσης με προοπτική βιωσιμότητας, λειτουργικότητας και μόνιμης ειρήνης. Η αποκατάσταση του Κυπριακού Ελληνισμού που εκδιώχθηκε από τα κατεχόμενα είναι η βασικότερη εξέλιξη που θα τερματίζει την κατοχή και θα αποκαθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κανονικό Κράτος μέσα στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή οικογένεια Κρατών. ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΕΥΤΕΡΩΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ.
    • Η κατάργηση των  απαράδεκτων Εγγυήσεων  με επεμβατικά δικαιώματα που προνοούνται στο Σύνταγμα της Ζυρίχης..
    • Η εναρμόνιση  του Ζυριχικού  Συντάγματος  της Κυπριακής  Δημοκρατίας  με τις Δημοκρατικές αρχές Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ώστε: Να διαγραφούν οι ρατσιστικές διαχωριστικές πρόνοιες του. Να εξασφαλίζει  έμπρακτα την ισότητα των πολιτών και να διασφαλίζει  πλήρως τα Ανθρώπινα, θρησκευτικά, πολιτικά , κοινωνικά  και άλλα Δικαιώματα των πολιτών , με πρωτεύον τη διασφάλιση της Δημοκρατικής αρχής ένας άνθρωπος μια ψήφος,  όπου η πλειοψηφία θα  κυβερνά και τα δικαιώματα της μειοψηφίας να κατοχυρώνονται.

Με γνώμονα τις δυνατότητες που μας παρέχονται μέσα από το Διεθνές Δίκαιο το οποίο προσδιορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η Αδούλωτη Κερύνεια συνέχισε να πιέζει  στην πιο πάνω βάση, ώστε:

  • Με κάθε τρόπο να αποτραπεί η υπογραφή ενδιάμεσης, η καταληκτικής συμφωνίας στο Κυπριακό στη βάση των συζητήσεων και υποχωρήσεων που έχουν  γίνει  μέχρι σήμερα  και να αποτραπεί η πιθανότητα να συρθούμε σε Διεθνή Διάσκεψη ως μια από τις δύο Κοινότητες. Διαφωνούμε επί τούτου και στη σημερινή διπλωματική δραστηριότητα η οποία σύρει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών, στη βάση αποδοχής των κατοχικών δεδομένων, της γεωγραφικής και δημογραφικής διχοτόμησης της Κύπρου με λύση ΔΔΟ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΘΕΙΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 25.11.2019, ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, στη βάση που έχει προετοιμασθεί. Το αποτέλεσμα της  είναι προδιαγεγραμμένο να αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το σοβαρότερο για εμάς θα κλείσει ακόμη πιο ερμητικά το δρόμο της επιστροφής μας.
  • Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να τερματισθεί ο διάλογος στη βάση που γίνεται σήμερα, δηλαδή να σταματήσει η συζήτηση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
  • Να εξουδετερωθεί η καλλιεργούμενη ιδέα ότι εδώ που είμαστε σήμερα, δεν μπορούν να ανατραπούν  τα κατοχικά δεδομένα.
  • Να εξουδετερωθεί το σχέδιο  πώλησης, ή ανταλλαγής περιουσιών στα κατεχόμενα.
  • Να αντικρουσθεί η απάτη που καλλιεργείται από την  Κυβέρνηση και τα Κόμματα ότι με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα είναι δυνατόν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες πίσω στα χωριά τους, στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Να αντικρουσθεί η απάτη ότι με λύση ΔΔΟ η νέα Κύπρος θα είναι ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος στο οποίο θα διασφαλίζονται τάχα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • Να αναστραφεί το κλίμα απογοήτευσης και «παραίτησης» του Κυπριακού Ελληνισμού.
  • Να ξεσκεπασθεί,  να  αντιμετωπισθεί και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια αναστροφής της φιλοτουρκικής  πολιτικής των Βρεττανών, Αμερικανών και Ευρωπαίων.
  • Να επιλυθούν προσφυγικά προβλήματα και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες των προσφύγων
  • Να αντιμετωπιστεί η εκ των έξω κατευθυνόμενη και χρηματοδοτούμενη πέμπτη φάλαγγα που δραστηριοποιείται ανάμεσα μας με στόχο την εξουδετέρωση αντιστάσεων εναντίον της κατοχής και με στόχο τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.
  • Να κλιμακωθεί η διαφώτιση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
  • Να συμβάλουμε στη σωστή αξιοποίηση του Εθνικού πλούτου, πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
  • Να αναπτύξουμε και ενδυναμώσουμε  συνεργασίες εντός και εκτός Κύπρου.
  • Να αναπτύξουμε επαφές και να ενδυναμώσουμε σχέσεις με Ευρωπαίους παράγοντες , Βουλευτές και Τεχνοκράτες.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο το οποίο προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε στο βαθμό που οι οικονομικές μας δυνατότητες και δυνάμεις το επέτρεψαν.

Πράξεις και  Ενέργειες που έγιναν, ή δεν έγιναν  και παράγοντες που βοήθησαν  την προσπάθεια  υλοποίησης  του προγράμματος δράσης  του Σωματείου

  • Προσπάθεια ενεργοποίησης μελών  και φίλων του Σωματείου για να βοηθήσουν  στην υλοποίηση πράξεων και ενεργειών. Αυτό το τελευταίο δεν το πετύχαμε στο βαθμό που επιβάλλεται.
  • Επαφές με  Κυβέρνηση, Κόμματα, Ιερά Σύνοδο. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κυβερνητικό εκπρόσωπο,  το Διαπραγματευτή,  Λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών. Τον Υπουργό Εξωτερικών. Τον Υπουργό Εσωτερικών. Είχαμε επαφές με όλους τους αρχηγούς των Κομμάτων, Βουλευτές, Κομματικούς αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα. Τον Αρχιεπίσκοπο δεν τον είδαμε αυτή τη διετία  διότι απέφυγε ο ίδιος συνάντηση λόγω της διαφωνίας μας μαζί του στη στήριξη που έδωσε στην πολιτική Αναστασιάδη. Επαφές είχαμε με τον Μητροπολίτη μας. Σε επιτροπές της Βουλής δεν εμφανιστήκαμε  αυτή τη διετία διότι συνέχισαν να αρνούνται να μας προσκαλούν στις συνεδρίες με τη δικαιολογία ότι  είναι πολλά τα προσφυγικά Σωματεία. Συνεχίσαμε να απορρίπτουμε τη δικαιολογία τους αλλά δεν διεκδικήσαμε διαφορετικά το Συνταγματικό μας αυτό δικαίωμα. Κάτι που πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
  • Επαφές και ανάπτυξη συνεργασιών με κατεχόμενους Δήμους, Προσφυγικά Σωματεία και Οργανώσεις. Σε αυτή την προσπάθεια σημειώνουμε ότι  συνέχισε και αυτή τη διετία  η απροθυμία των Οργανωμένων Συνόλων της Επαρχίας μας για συναντήσεις μαζί μας με στόχο τη συζήτηση και διαμόρφωση ενιαίας Κερυνειώτικης θέσης ενάντια στη λύση ΔΔΟ η οποία εξορισμού , επαναλαμβάνω αποκλείει την επιστροφή μας.  Αυτό  κατά τη γνώμη μας, ισχύει παρόλον ότι συνειδητοποιείται η  ορθότητα των θέσεων μας,  δυσκολεύονται να συζητήσουν το Κυπριακό για λόγους κομματικής πειθαρχίας. Για να ξεκινήσει μια συνεργασία, με πρωτοβουλία δική μας, προτείναμε συνεργασία σε εκδηλώσεις στις οποίες να προβληθεί η Επαρχία μας Ιστορικά και Πολιτιστικά χωρίς αναφορές στο επίμαχο θέμα της λύσης. Σε αυτή μας την πρωτοβουλία βρήκαμε ανταπόκριση από τη νέα Δήμαρχο Κερύνειας την κ. Ρίτα  Κωμοδίκη. Αγκάλιασε την ιδέα και προσπάθησε να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη στην προσπάθεια για το συντονισμό  και ανάπτυξη κοινών δράσεων από όλα τα Οργανωμένα Σύνολα της Επαρχίας μας. Αποπειράθηκε, με την υποστήριξη  της προσπάθειας της από το Σωματείο μας, να επαναδραστηριοποιηθεί η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας αλλά μάταια. Το 2018 αποπειραθήκαμε να Οργανωθεί εβδομάδα Κερύνειας από όλους αλλά και πάλι δεν έγινε κατορθωτό. Ηγήθηκε της  διοργάνωσης μόνο ο Δήμος Κερύνειας με τη συμμετοχή και του Σωματείου  μας. Φέτος το 2019 δόθηκε συνέχεια στην περυσινή προσπάθεια με ευρύτερη συμμετοχή, και των τριών Δήμων, και άλλων Κοινοτήτων και Οργανώσεων. Οργανώθηκε 10ήμερο Κερύνειας με επιτυχία. Ας ελπίσουμε ότι έφθασε η ώρα που θα δράσουμε από κοινού για τη σωτηρία της Κερύνειας. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε η Κερύνεια θα χαθεί μόνο αν την παραδώσουν οι ίδιοι οι Κερυνειώτες, κάτι το οποίο απευχόμαστε.
  • Επαφές και ανάπτυξη συνεργασιών με Δήμους , Σωματεία και Οργανώσεις μη κατεχομένων περιοχών. Συνεχίστηκαν πιο εύκολα επαφές και συζητήσεις με Σωματεία και Οργανώσεις μη κατεχομένων περιοχών. Όχι  με Δήμους..  
  • Συνέχιση και ανάπτυξη συνεργασιών με Οργανώσεις του Εξωτερικού, και τους Απόδημους μας.  Αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε εξ αποστάσεως με τακτικές ηλεκτρονικές ενημερώσεις και ανταλλαγή απόψεων. Συναντηθήκαμε και είχαμε ανταλλαγές απόψεων στα συνέδριά τους που έγιναν εδώ τα καλοκαίρια  2018 και 2019. Συντηρήθηκε ηλεκτρονικά η συνεργασία με τις Οργανώσεις σε όλες τις χώρες.. Στάλισαν χαιρετισμοί σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν εκεί..
  • Επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Έγιναν μόνο μέσω αλληλογραφίας. Έλλειψη χρημάτων δεν μας επέτρεψε επαφές στην Ευρώπη. Ούτε κατά τις εδώ επισκέψεις Ευρωπαίων επισήμων δεν είχαμε συναντήσεις διότι ούτε οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας να τους δούμε , ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ή η Βουλή μερίμνησαν να μας διευθετήσουν συναντήσεις με φιλοξενουμένους τους αν και πάντοτε το ζητούσαμε.  Οι εδώ επισκεπτόμενοι πάντοτε έπαιρναν υπόμνημα είτε απευθείας είτε μέσω των Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία. Είχαμε εδώ συναντήσεις κατά την επίσκεψή τους με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κον Κυριάκο Μητσοτάκη και το νέο  Υπουργό Εξωτερικών αντίστοιχα. Αδρανοποιήθηκε και αυτή τη διετία η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Προσφύγων για οικονομικούς λόγους.
  •  Ετοιμασία και διανομή φυλλαδίων στον κόσμο. Διανεμήθηκαν και αυτή τη διετία αρκετά φυλλάδιά μας, ιδιαίτερα  ηλεκτρονικά και δυστυχώς καθόλου από πόρτα σε πόρτα. 
  • Εξασφάλιση Δημοσιότητας, με παρουσία στον Τύπο , το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Αυτή τη διετία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει με οδηγίες περιορισθεί στο ελάχιστο η παρουσία μας στις εφημερίδες. Ούτε και στις παραδοσιακά φιλικές εφημερίδες όπως ήταν η Σημερινή και ο Φιλελεύθερος. Χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία  η φιλοσοφία ότι θα πρέπει να αρθρογραφούμε σε προσωπικό επίπεδο και όχι κάτω από την ταυτότητα του συλλογικού μας Οργάνου. Η  Αδούλωτη Κερύνεια αρνείται να εγκαταλείψει την παρουσία της στο Κυπριακό γίγνεσθε ως Οργανωμένο Σύνολο με άποψη,  και μάλιστα τεκμηριωμένη και επιβεβαιωμένη διαχρονικά από τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να υφίσταται τις συνέπειες.  Η απομόνωσης αντιδιζωνικών θέσεων αποτελεί ισχυρή σύσταση των ξένων δυνάμεων , ακόμη και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε να προετοιμασθεί ο Λαός με την παραπληροφόρηση, τη διαστρέβλωση και απόκρυψη της πραγματικότητας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Εφαρμόζονται οι οδηγίες τις οποίες η Κυβέρνηση και τα Κόμματα μας επέτρεψαν στον ΟΗΕ να τους δίδει μέσω των Ψηφισμάτων του τα τελευταία δύο χρόνια. Οδηγίες που τους θέλουν να μας πείσουν ότι λύση του Κυπριακού είναι αυτή που διαμορφώθηκε στο έδαφος το 1974 και να ετοιμαστούμε να τη νομιμοποιήσουμε. Θέσεις και απόψεις μας καλύπτονται ανελλειπώς από την εφημερίδα Κερυνειώτικη Ηχώ. Στο ραδιόφωνο είμαστε ευγνώμονες στο Λάζαρο Μαύρο ο οποίος μας καλύπτει πολύ ικανοποιητικά. Χάσαμε και την κάλυψη που μας πρόσφερε ο ραδιοφωνικός Σταθμός Ράδιο Πάφος ο οποίος έπαψε να λειτουργεί. Η κάλυψη γίνεται με έκτακτες  συνεντεύξεις του Γραμματέα μας για επίκαιρα θέματα .  Κάποιες προγραμματισμένες παρουσιάσεις θέσεων έγιναν και  από το τρίτο και πρώτο ραδιοφωνικά προγράμματα του ΡΙΚ , με πρωτοβουλία κάποιων δημοσιογράφων Τηλεοπτικά είχαμε δύο- τρείς προγραμματισμένες τηλεοπτικές παρουσιάσεις, 1 στο ΚΑΠΙΤΑΛ, και δύο  στο ΣΙΓΜΑ. Ραδιόφωνα και τηλεοπτικοί σταθμοί ανταποκρίθηκαν πολύ ικανοποιητικά στην εξαγγελία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μας.
  • Ενεργοποίηση και άλλων Κερυνειωτών στην προσπάθεια που κάμνουμε. Πολύ περιορισμένη η προσπάθεια που έγινε , αλλά και μεγάλη η απροθυμία Κερυνειωτών να συμμετάσχουν.. Χρειάζεται δουλειά σε αυτόν τον τομέα.
  • Εγγραφή νέων μελών και αρωγών μελών. Ένας τομέας που χρειάζεται δουλειά . Πρέπει να συντηρηθεί και επεκταθεί το μητρώο μελών διότι ο νέος περί Σωματείων Νόμος διαλαμβάνει ως κριτήριο χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων τον αριθμό μελών και όχι το έργο που επιτελείται. Ξεκίνησε η επικαιροποίηση του Μητρώου Μελών όπως το απαιτεί η νέα Νομοθεσία, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά από την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
  • Οργάνωση συγκεντρώσεων Κερυνειωτών κατά ομάδες: π.χ. Γιατρών

                                                                                                      Δικηγόρων

                                                                                                      Δασκάλων

                                                                                                     Καθηγητών

                                                                                                    Επιχειρηματιών κλπ.

Αυτό το μέρος του προγράμματος δεν άρχισε καν να υλοποιείται.

  • Εμπλουτισμός και προώθηση της ιστοσελίδας μας. Έχει λειτουργήσει η νέα επίσημη Ιστοσελίδα μας μέσω της οποίας έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η παρουσίαση των θέσεων μας. Χρειάζεται δουλειά και εθελοντές για τον εμπλουτισμό της.  Έχει προχωρήσει και αξιοποιηθεί σε μεγάλη έκταση το phase book.  Αναπτύσσεται η Ηλεκτρονική αυτή συνεργασία με αντίστοιχες ηλεκτρονικές ομάδες και η δικτύωση συνεχώς αναπτύσσεται.
  • Λειτουργία του συμβουλευτικού Σώματος του Σωματείου για το οποίο υπάρχει ήδη απόφαση. Αυτό το Σώμα θα αποτελούν  όλοι όσοι υπηρέτησαν κατά καιρούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Παραρτημάτων του Σωματείου. Αυτή η σημαντική απόφαση δυστυχώς παραμένει στα χαρτιά και πρέπει να την ενεργοποιήσουμε προς υλοποίηση.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων, αντικατοχικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, συνεδρίων, συνδιασκέψεων, κ.λπ. Διοργανώθηκαν Ημερίδες / Συζητήσεις  και στο οίκημα του Σωματείου μας  και σε άλλους χώρους. Έγινε προσέγγιση του κόσμου μέσω της Μουσικής με προγράμματα  της χορωδίας μας  που έγιναν με επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Εδώ είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στο έργο που επιτελεί η χορωδία του Σωματείου. Η ύπαρξη της χορωδίας μας αποτελεί αποτελεσματικό πυλώνα της αγωνιστικής προσπάθειας του Σωματείου μας. Σημειώνω τη μεγάλη εκτίμηση μας προς τα μέλη της χορωδίας τα οποία στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς , πρόθυμα συνέβαλαν και συμβάλλουν και  οικονομικά στη συνέχιση της λειτουργίας της χορωδίας μας και στην υλοποίηση αποστολών στο εξωτερικό οι οποίες είχαν  διπλό στόχο. Τη μουσική παρουσία και επιβεβαίωση ότι υπάρχουμε και αγωνιζόμαστε και τη διαφώτιση για το πρόβλημά μας.. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στη Μαέστρο της χορωδίας κα. Ρούλα Τυρίμου η οποία έχει εμψυχώσει και ανεβάσει τη χορωδία μας στα ψηλότερα  επίπεδα της 38χρονης ζωής της χορωδίας μας.
  • Άλλη σοβαρή προσπάθεια αναλώθηκε στην εξασφάλιση της συνέχειας της προσφυγικής ιδιότητας. Συνέχισε η προσπάθεια να πεισθούν οι πρόσφυγες να απαιτούν να γράφεται στα πιστοποιητικά γεννήσεως η καταγωγή των ιδίων και των παιδιών τους (η  αρμόδια αρχή παρανομούσα, δεν το κάμνει αυτόματα αλλά πρέπει να το ζητά η οικογένεια).  Αυτό θα βοηθήσει το επόμενο βήμα του αγώνα μας να περιληφθούν τα παιδιά που γεννώνται στην προσφυγιά στον εκλογικό κατάλογο της εκλογικής Περιφέρειας των εκτοπισμένων γονιών ή του  γονέα τους. Την αναγραφή της καταγωγής πρέπει να επιδιώξουν να την κάνουν και όλοι οι παλιοί πρόσφυγες και να πάρουν τα νέα Πιστοποιητικά με την καταγωγή τους αναγραμμένη. Είναι απαραίτητο στοιχείο για τη συνέχιση της προσφυγικής ιδιότητας. Πέτυχε η προσπάθεια αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας των εκ μητρογονίας παιδιών αλλά μόνο για την παροχή επιδομάτων και όχι για περίληψη στους εκλογικούς καταλόγους της κατεχόμενης εκλογικής Περιφέρειας. Το διεκδικούμε.
  • Επίλυση των προσφυγικών προβλημάτων. Συνεχίστηκε αυτή η  προσπάθεια με αιτήματά μας πρός κάθε κατεύθυνση για να αντιμετωπισθούν οι πρόσφυγες ως ειδική ομάδα πολιτών. Πολλά λέχθηκαν για Ανανέωση και εξ ορθολογισμό της προσφυγικής πολιτικής και περιμένουμε να δούμε πού θα οδηγήσει. Συνεχίζουμε να πιέζουμε και να δίδουμε εισηγήσεις.. Προωθήθηκε και πάλι η  ανάγκη διεκδίκησης από την Τουρκία των πολεμικών αποζημιώσεων που μας οφείλει και αποζημιώσεων από την απώλεια χρήσης και αξιοποίησης των περιουσιών μας. Ακούσαμε πρόσφατα για αποζημίωση προσφύγων για χαμένα εισοδήματα απο την Κυβέρνηση  και ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή ενημέρωση περί τούτου. Συνεχίζεται η προσπάθεια και αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα. Συναφές με τα προσφυγικά προβλήματα είναι και το θέμα της παράνομης Επιτροπής περιουσιών η οποία στήθηκε στα κατεχόμενα με στόχο το ξεπούλημα των κατεχομένων περιουσιών στην Τουρκία και διευκόλυνση της νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων αφού η Τουρκία θα μετατρέπεται  από κατακτητή, σε ιδιοκτήτη. Συνεχίστηκε η προσπάθεια αντιμετώπισης και  εξουδετέρωσης  της ύπαρξης της παράνομης αυτής Επιτροπής περιουσιών. Η προσπάθεια κλιμακώθηκε και με προσωπικές προσφυγές στα Κυπριακά δικαστήρια. Δυστυχώς επαυτού αντιμετωπίζεται   παρέμβαση πολιτική. Οι προσωπικές προσφυγές γιαυτό το θέμα έχουν τώρα μεταφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και με αγωνία περιμένουμε την εξέλιξη . Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα  προέκυψε με την αποδοχή της πολιτικής απόφασης Δημόπουλος  και την αποδοχή της ίδρυσης της παράνομης Επιτροπής κάτι το οποίο ήταν ένα μέγιστο σφάλμα πολιτικής,  το οποίο αντιπαλέψαμε ποικιλοτρόπως  εξασφαλίζοντας και Νομική γνωμάτευση η οποία πρόσφερε όλα τα στοιχεία για εξουδετέρωσή της επιτροπής. Δυστυχώς Κυβέρνηση και Κόμματα ακόμη και η Γενική Εισαγγελία συνεχίζουν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.  Συνεχίζουν να προσφέρουν άλλοθι στη  συντεταγμένη συνομωσία σε βάρος του Λαού μας για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων να εξελίσσεται. Όλα στην υπηρεσία του κατακτητή και των ξένων συμφερόντων που συνοδοιπορούν μαζί του. Όχι μόνο αφέθηκε ο πρόσφυγας να εξευτελίζεται προσφεύγοντας στην Επιτροπή για να ξεπουλήσει την περιουσία του για 30 αργύρια αλλά επετράπει και στους επιτήδειους που βλαστούν μέσα σε τέτοιες συνθήκες, δικηγόρους και κτηματομεσίτες αυτή τη φορά, να συνεχίζουν  να εξασφαλίζουν πελατεία στον κατακτητή για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα της πατρίδας και να  διευκολυνθεί και η νομιμοποίηση της κατοχής.  Η θέση του Σωματείου μας σε αυτό το θέμα ήταν και είναι :  Να κηρυχθούν παράνομες και ως μη γενόμενες οι ιδιωτικές πράξεις που έγιναν αφού δεν κατατίθενται στο Κτηματολόγιο, να κηρυχθούν  παράνομοι οι κράχτες της κατοχής. Να ανασταλεί το δικαίωμα του πρόσφυγα να πωλεί την περιουσία του στα κατεχόμενα ενόσω έχουμε κατοχή και η Κυβέρνηση να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα που έσπρωξαν και σπρώχνουν πρόσφυγες σε αυτές τις απελπισμένες ενέργειες. Έγιναν εισηγήσεις και προτάσεις  οι οποίες δεν προχωρούν, διότι τάχα υπάρχει έλλειψη λεφτών. Γελοία η δικαιολογία.. Η προσπάθεια  μας συνεχίζεται.
  • Ενημέρωση του κόσμου για τη λύση ΔΔΟ και εμψύχωση του,  εξουδετερώνοντας την προσπάθεια της πέμπτης φάλαγγας η οποία εσφαλμένα , δόλια και εγκληματικά  ωραιοποιεί τη λύση ΔΔΟ, υπόσχεται ψεύτικα , ανύπαρκτα οικονομικά οφέλη από τη λύση ΔΔΟ, και καλλιεργεί την εικόνα της τελευταίας ευκαιρίας. Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτό το κεφάλαιο είναι  η δέσμευση  Κυβέρνησης και Διζωνικών κομμάτων έναντι των ξένων πρεσβειών , Ευρώπης  και ΟΗΕ ότι θα εργασθούν άοκνα ώστε να πεισθεί ο κόσμος να αποδεχθεί τη λύση ΔΔΟ ως τετελεσμένο γεγονός , ως την τελευταία ευκαιρία και ως τη μοναδική ευκαιρία για ειρήνη. Λόγω αυτής της Κυβερνητικής δέσμευσης  έχει αμοληθεί ανάμεσα στους παράγοντες , στους διανοουμένους  και την οικονομική Κοινότητα μια καλά χρηματοδοτούμενη και καθοδηγούμενη Πέμπτη φάλαγγα στην οποία προσφέρονται Κυβερνητικές πλάτες και δρα ανενόχλητη. Κυβέρνηση και Κόμματα έχουν επιτρέψει ώστε πρεσβείες διαπιστευμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό την αιγίδα αξιωματούχων του ΟΗΕ να υλοποιούν προγράμματα εξαγοράς συνειδήσεων υπέρ της νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων.  Αυτό το επιβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις εκθέσεις του οι οποίες υιοθετούνται και ως Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ομολογεί ο Γενικός γραμματέας και κατονομάζει ξένες πρεσβείες εδώ στη Λευκωσία και τον τομέα δράσης της κάθε μιας. Μια εργάζεται για «εξαγορά» του γυναικείου πληθυσμού, άλλη των μαθητών, άλλη του επιχειρηματικού κόσμου, και άλλη των Κομμάτων. Η κάθε μια ηγείται του Δικοινοτικού προγράμματος αποδοχής της λύσης. Ενώ το Κυπριακό δεν έχει λυθεί ακόμη αφήνονται να εξελίσσονται και να διευρύνονται κάθε λογής ντόπιες συναλλαγές με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων, αιμοδοτώντας το οικονομικά με εκατομμύρια και προσφέροντας του καθημερινά  πολιτική αναγνώριση. Επιτρέπεται σιωπηρά η ανάπτυξη απευθείας εξωτερικού εμπορίου με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλού ενώ υποκρίνεται η Κυβέρνηση να ανθίσταται στην έγκριση κανονισμού για το εξωτερικό απευθείας εμπόριο. Διεξάγονται δικοινοτικές πράξεις και ενέργειες που προσφέρουν στο παράνομο καθεστώς αναβάθμιση και αναγνώριση  σε σημείο να βλέπουμε την εμπορική δραστηριοποίηση κοινών επιχειρηματικών κοινοπραξιών, δραστηριοποίηση κοινών «τεχνικών Επιτροπών» σε διάφορους τομείς της ζωής, αστυνομίας ακόμη και Παιδείας. Μέχρι και το Διεθνές ΡΑΛΛΥ Κύπρος να γίνεται και στα δύο Συνεταιρικά Κράτη. Ουσιαστικά σιγά σιγά αναπτύσσονται διμερείς διακρατικές σχέσεις μεταξύ του παρανόμου καθεστώτος και της ΚΔ, ροκανίζοντας συνεχώς κυριαρχικά δικαιώματά της. Το παράνομο καθεστώς έγινε τουριστικός και Προσκυνηματικός προορισμός βάση προγράμματος του Καθεστώτος και διαδικασιών τις οποίες ρυθμίζει, επιβλέπει και υλοποιεί η κατοχική δύναμη.

Πέραν από την ηλεκτρονική ενημέρωση η οποία γίνεται συνέχεια μέσω Facebook  και ενός μεγάλου δικτύου E-mail  δεν έγινε ικανοποιητικά η απευθείας επαφή με τον κόσμο.  Συνεχής και συνεπής υπήρξε από μέρους μας η αμφισβήτηση της ΔΔΟ ως καταστροφική για την Κύπρο και εμπόδιο στην επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες. Τα επιχειρήματα μας  καθημερινά ενισχύονται, επιβεβαιώνονται και από τις εξελίξεις και την Τουρκική στάση γενικά, με αποτέλεσμα  οι θέσεις του Σωματείου σήμερα υιοθετούνται όλο και πιο πολύ μεταξύ ακόμη και  των Κομμάτων , όσο και του Λαού. Αυτό επιβεβαιώνεται από δημοσκοπήσεις , ακόμη και διεξαγόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Άλλες παρεμβάσεις αφορούσαν:

Φυσικό Αέριο/Ενεργειακό πλούτο

Το απερχόμενο ΔΣ ασχολήθηκε και με το θέμα αυτό με βασική θέση ότι δεν πρέπει να συνδέεται η αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου με τη λύση του Κυπριακού , ούτε να δίδονται υποσχέσεις για διαμοιρασμό των εσόδων από αυτό, σε Κοινότητες. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας η διαχείριση του Φυσικού πλούτου προς όφελος του Λαού όχι Κοινοτήτων ξεχωριστά.  Είμαστε δηλαδή σε διάσταση με τις Κυβερνητικές διακηρύξεις και υποσχέσεις για διαμοιρασμό εσόδων.

Ανάδειξη και καταγραφή  της τραγωδίας  του 1974, ως γενοκτονία: Η εισβολή , κατοχή, εγκλήματα πολέμου κατά του πληθυσμού των κατεχομένων, δολοφονίες, εκτελέσεις εν ψυχρώ, κακοποιήσεις , βιασμοί, εξαφανίσεις προσώπων, λεηλασίες περιουσιών, καταστροφές,  βίαιος εκτοπισμός και προσφυγοποίηση του γηγενούς πληθυσμού συνιστούν μια νέα γενοκτονία για την οποία η Τουρκία πρέπει να καταγγέλλεται και να κρατείται υπόλογη. Τελικός στόχος να συρθεί η Τουρκία σε Διεθνές δικαστήριο για να λογοδοτήσει και να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα της γενοκτονίας σε βάρος του Κυπριακού Λαού. Το θέμα αυτό, μαζί με εμπεριστατωμένο σκεπτικό και νομικό αιτιολογικό από τον Ελλαδίτη  δικηγόρο μας Κον Παπασωτηρίου, έχει δοθεί σε Βουλευτές όλων των Κομμάτων με αίτημα να κατατεθεί σχετικό Ψήφισμα στη Βουλή.

Παρέμβαση προς την Κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Τουρκία πολεμικές  αποζημιώσεις, καθώς και αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης των περιουσιών μας.

Η πορεία του Κυπριακού/ Συνομιλίες:  Σοβαρότερη προσπάθεια καταβλήθηκε στην παρακολούθηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Εξουθενωτική ήταν η προσπάθεια συλλογής στοιχείων και αξιόπιστης ενημέρωσης επι των εξελίξεων από διάφορες πηγές, η αξιολόγηση τους και η ποικιλότροπη αντίδρασή μας.

Όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που κάναμε σε σχέση με τον κύκλο συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει στη βάση της κοινής διακήρυξης  Αναστασιάδη Ακκιντζί το 2014 δικαιώθηκαν πλήρως . Είχαμε διαπιστώσει και καταγγείλει ότι συνέχιση των Δικοινοτικών συνομιλιών στη βάση της κοινής διακήρυξης θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε νέες οδυνηρές υποχωρήσεις μέσα από τις οποίες το παράνομο καθεστώς θα αποκτούσε  αποδοχή, αναβάθμιση και ουσιαστικά αναγνώριση ως ξεχωριστής Κρατικής οντότητας, έστω και αν αυτή η αναγνώριση δεν σφραγιζόταν με άνοιγμα διπλωματικών  αποστολών στα κατεχόμενα και διαπίστευση πρεσβευτών. Παράλληλα με την αναβάθμιση του παράνομου Καθεστώτος, προειδοποιήσαμε ότι θα επέρχετο και η ανάλογη σταθερή αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Οι προειδοποιήσεις μας αγνοήθηκαν. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις εκ των προτέρων εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις μας. Με δικαιολογία την κοινή διακήρυξη το παράνομο καθεστώς έχει διεισδύσει στη Διεθνή Κοινότητα ως πολιτικά ισότιμος συναίτερος της Κυπριακής Δημοκρατίας . Θανάσιμο πλήγμα στην Κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξαν οι πρόσφατες συνάξεις στην Ελβετία. Με τη συμμετοχή μας ως Κοινότητα στις πενταμερείς Διασκέψεις στην Ελβετία, στην παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επετράπει να σφραγισθεί ο Δικοινοτικός χαρακτήρας του Κυπριακού  και   να επανέλθει το Κυπριακό στην Ομηρία των Εγγυητριών χωρών, συζητώντας και για διατήρηση εγγυήσεων υπο νέα μορφή  και παραμονή Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων κάτι που ήταν κόκκινη γραμμή ακόμη και της  καταστροφικά ηττοπαθούς  πολιτικής διαχείρισης που γίνεται  στο Κυπριακό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία  με την εμπλοκή και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα προετοιμάστηκε και το έδαφος και ενισχύθηκε το σενάριο μέσα από το οποίο θα εκβιασθεί για  να υποκύψει  και να συνθηκολογήσει ο Κυπριακός Λαός. Θα ακουσθεί το πρόσχημα ότι δεν θα μπορεί να απορριφθεί σχέδιο που θα έχει και τη σφραγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Εξάλλου αυτό το σενάριο ήταν μέρος της συνωμοσίας  που είχε σχεδιασθεί από το 1956. Σύμφωνα με τα Βρετανικά ¨έγγραφα είχε συμφωνηθεί η λύση να κατατεθεί από τον ΟΗΕ για να  έχει προοπτική να γίνει αποδεχτή.

Δυστυχώς και αυτή τη διετία έγιναν απαράδεκτες υποχωρήσεις προς τους Τούρκους  σε βάρος των δικαιωμάτων μας.  Στα θέματα διακυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση για  απόλυτη πολιτική ισότητα του 18% με το 82%. Καμμιά Κυβερνητική πρόταση ή πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να υλοποιείται αν δεν δέχονται και οι Τούρκοι. Έγινε αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία. Συζητείται νέα μορφή εγγυήσεων αντί κατάργησης τους και παραμονή Τουρκικών  στρατευμάτων. Συμφωνήθηκε η παραμονή των Τούρκων εποίκων. Η επιστροφή και επανεγκατάσταση των προσφύγων και ιδιαίτερα των Κερυνειωτών  διαγράφτηκε πλήρως και προσπαθούν να μας ξεγελάσουν μέσα από επικοινωνιακές διατυπώσεις του τύπου:  «μας έχει κατοχυρωθεί το ατομικό δικαίωμα να κυκλοφορούμε λεύθερα και να εγκαθιστάμεθα οπουδήποτε θέλουμε…»  Αυτή η δήλωση όμως δεν αφορά το θέμα της επιστροφής μας με τη λύση. Αυτό το ατομικό δικαίωμα θα ισχύει για μετά τη λύση οπότε  ως πολίτες πλέον της νέας Κύπρου θα μπορούμε να κυκλοφορούμε παντού και να εγκαθιστάμεθα αν θα εγκρίνεται η εγκατάσταση μας από το Συνιστών Κράτος  σύμφωνα με ένα σωρό κριτήρια και προϋποθέσεις. Εμείς λέμε ότι η επιστροφή μας πρέπει να είναι μέρος της λύσης  και να προνοείται διαδικασία εκκένωσης των χωριών μας από τους σημερινούς χρήστες/ σφετεριστές, για να επιστρέψουμε. Αυτό το ουσιαστικό δικαίωμά μας δεν συζητείται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.  Αντίθετα οι συγκλίσεις που έχει πετύχει και υποστηρίζονται και από τον ΔΗΣΥ και το  ΑΚΕΛ προνοούν ότι οι περιουσίες μας θα κατηγοριοποιηθούν και θα συμφωνηθούν κριτήρια βάση των οποίων θα εξετάζεται αίτησή μας για ανάκτηση περιουσίας ή και διεκδίκησης της κατοικίας μας. Όλο αυτό το κοσκίνισμα θα γίνεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ένας δικός μας κατά προτίμηση πεμπτοφαλαγγίτης φιλότουρκος, για να μην υπάρχει κίνδυνος τορπιλισμού των συμφωνηθέντων, ένας της ΤΜΤ, πράκτορας της Τουρκίας και ένας τρίτος ξένος συνοδοιπόρος των Τούρκων. Οι όροι εντολής μάλιστα της επιτροπής θα είναι να μεριμνά ώστε να μην επηρεάζεται η Διζωνικότητα και Δικοινοτικότητα της λύσης την οποία θα κληθούμε να εγκρίνουμε πρώτα  σε Δημοψήφισμα  και στη συνέχεια να αφεθούμε ο καθένας ατομικά στο έλεος αυτής της Επιτροπής.  

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που γίνεται και το οποίο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και λεφτά. Η προσπάθεια έγινε και αυτή τη διετία  μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες. Αντιμετωπίσαμε μια συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια απομόνωσης και φίμωσης  του Σωματείου μας. Στερηθήκαμε της οικονομικής ενίσχυσης  που δικαιούμασταν  τόσο για λειτουργικά έξοδα του Σωματείου μας όσο και τις χορηγίες για πολιτιστικές / καλλιτεχνικές δραστηριότητες. 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο συνεδρίασε κάθε 3 ή 4 μήνες και στις συνεδριάσεις του αξιολογείτο η εργασία που γινόταν στα  Παραρτήματα τα οποία συνεδριάζουν και δρουν ανεξάρτητα στην ενδιάμεση περίοδο, υλοποιώντας το καθένα τοπικά τις αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε τρίμηνη συνεδρία.

Στη Λευκωσία το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίαζε τακτικά κάθε Πέμπτη, εκτός από τις εορτές και  αργίες, καθώς και όταν χρειαζόταν η συμμετοχή μας είτε σε συνεδρίες, ή σε εκδηλώσεις άλλων Σωματείων και Οργανώσεων. Συνεδρίαζε  και έκτακτα όποτε χρειάστηκε.

Την περίοδο 2017- 2019, στάλθηκαν  500 τόσες επιστολές, ανακοινώσεις  και υπομνήματα.

Κάθε γραπτή  παρέμβαση που γίνεται, εκτός από τον κεντρικό παραλήπτη, σχετικά διαμορφωμένη ως ανακοίνωση, κυκλοφορεί:

  • Στα τοπικά έντυπα, ραδιοφωνικά, και τηλεοπτικά μέσα.
  • Σε έντυπα, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, στην Ελλάδα, Βρετανία και Αμερική. Στην Αυστραλία σε ένα τοπικό σταθμό.
  • Σε Ηλεκτρονικά Μέσα Ελλάδας και Αμερικής

Κυκλοφορεί στην Ιστοσελίδα, στο phase book και κυκλοφορεί και σε άλλες ομάδες φίλων με τις οποίες είμαστε συνδεδεμένοι. Κυκλοφορεί  και στο δίκτυό μας του e-mail το οποίο αριθμεί μερικές χιλιάδες.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι περισσότεροι από τους παραλήπτες προωθούν  ότι πάρουν από εμάς στους δικούς τους φίλους και ομάδες.

Κάθε παρέμβαση μας, κυκλοφορεί   με συνοδευτική επιστολή εκτός από τους κανονικούς παραλήπτες και τα Μέσα Ενημέρωσης και στους πιο κάτω:

  • Προεδρικό
  • Υπουργούς
  • Βουλευτές
  • Αξιωματούχους Κομμάτων
  • Ιερά Σύνοδο
  • Δήμους , Σωματεία και Οργανώσεις , προσφυγικά και μη

Πολλοί κακοθελητές, αν επιτρέπεται η φράση, λένε: και τί μετρήσιμο πετύχατε;  Αν και ακόμη η Κύπρος δεν έχει ελευθερωθεί και εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη πρόσφυγες, απαντούμε, ότι και με τη δική μας συμβολή ως ομάδα πίεσης  :

  • έχουμε συμβάλει να μην ολοκληρωθεί και  κατατεθεί είτε ενδιάμεσο , είτε  τελικό  σχέδιο λύσης το οποίο να νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα. Οι συνεχείς αμφισβητήσεις της κάθε συζητούμενης πτυχής της λύσης, με επιχειρήματα, δημιουργούσαν  προβληματισμούς. Αυτό φαινόταν στις επίσημες τοποθετήσεις, μετά από αντιδράσεις μας,  κατά τις οποίες άλλαζε και  χρησιμοποιείτο επικοινωνιακά διαφοροποιημένο λεκτικό με το οποίο εγίνετο προσπάθεια συγκάλυψης  της πραγματικότητας .
  • Έχουμε συμβάλει ώστε το θέμα Κερύνεια και η ανάγκη επιστροφής της στους νόμιμους κατοίκους της να συνεχίζει να κρατείται ζωντανό.
  • Έχουμε συμβάλει να γίνεται συνεχώς ευρύτερα κατανοητό ότι η λύση ΔΔΟ αποτελεί το  εμπόδιο στη διεκδίκηση της επιστροφής και αποκατάστασης των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες, ούτε και οδηγεί σε μονιμη , δίκαιη,  βιώσιμη και λειτουργική λύση.
  • Έχουμε συμβάλει να κατανοείται  ευρύτερα  ότι δικαίωση, μόνιμη λύση και ειρήνη δεν εξασφαλίζονται με συμβιβασμό ο οποίος να νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα, να θυματοποιεί τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους μας και να θέτει την Κύπρο υπό τη μόνιμη κηδεμονία της Άγκυρας μέσω των Συνταγματικών δομών της λύσης ΔΔΟ.  
  • Έχουμε συμβάλει να κατανοείται ευρύτερα η ανάγκη για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέμα ξένης στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κατανόηση στην οποία αναφερόμαστε παρουσιάζεται στις ευρύτερες μάζες του Κυπριακού Ελληνισμού  καθώς και σε κάποιες Κομματικές Ηγεσίες.
  • Συμβάλλουμε συνεχώς στην επιμόρφωση και σύνδεση των νέων μας, εκτοπισμένων και μη,  με την κατεχόμενη γη μας ως έννοια πατρίδας που κατέχεται από ένα ξένο και αλλόθρησκο κατακτητή και πρέπει να ελευθερωθεί. Συμβάλλουμε ώστε η ανάγκη για απελευθέρωση των κατεχομένων να γίνεται βίωμα και των μη προσφύγων και ιδιαίτερα και των μη προσφύγων νέων.

Η συμβολή μας αυτή, είναι μετρήσιμη και βαρύνουσα και όπως επιβεβαιώθηκε το 2004 είμαστε βέβαιοι ότι θα ξαναεπιβεβαιωθεί  και στο μέλλον αν χρειασθεί. Εξάλλου το επιβεβαιώνουν οι τακτικές δημοσκοπήσεις , ιδιαίτερα όσες γίνονται εκτός προεκλογικών περιόδων. Μάλιστα πρόσφατα αυτή η διαπίστωση έγινε και μετά από Ευρωπαϊκές τέτοιες δημοσκοπήσεις. Επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι πάρα τη χιονοστιβάδα υποχωρήσεων που έχουν γίνει στις συνομιλίες δεν παρουσιάστηκε ακόμη στο Λαό σχέδιο για να τεθεί σε Δημοψήφισμα.

Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα και αυτό είναι μια υποθήκη που αφήνουμε στα επερχόμενα νέα Συμβούλια που θα εκλεγούν  σήμερα.

Σας ευχαριστώ. Καλή Λευτεριά.

Loading