Με αφορμή την Τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο έχει εξελιχθεί πράγματι μια άνευ προηγουμένου Διπλωματική δραστηριότητα τόσο από Ελλάδα όσο και από Κύπρο κινητοποιώντας την ΕΕ και την Αμερική κατά της Τουρκίας. Φαινομενικά φαίνεται να στριμώχνεται η Τουρκία, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική. Η δική μας όμως η εκτίμηση είναι ότι, το στρίμωγμα της Τουρκίας είναι ελεγχόμενο και στοχευμένο να συγκρατήσει την φυγόκεντρη τάση της Τουρκίας προς τη Ρωσία, με ανταλλάγματα στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Με την κλιμάκωση της έντασης η Τουρκία εκτιμούμε ότι θα σύρει την Ελλάδα και Κύπρο σε κηδεμονευόμενες συνομιλίες με προκατασκευασμένο αποτέλεσμα υπέρ των Τουρκικών επεκτατικών βλέψεων.
Θα αποδειχθούμε λάθος και το ευχόμαστε, αν,
- από τη μια, η Ελλάδα παραμείνει σταθερή και αμετακίνητη στις θέσεις που πρόβαλε το τελευταίο διάστημα, ότι δεν συνομιλεί αν δεν αποσυρθούν τα ερευνητικά σκάφη και τα πολεμικά πλοία από τις Ελληνικές θάλασσες και οι συνομιλίες θα περιορίζονται μόνο στη χαρτογράφηση της θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αν,
- από την άλλη, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να πάει σε οποιεσδήποτε νέες συνομιλίες για το Κυπριακό με αναθεωρημένες θέσεις στη βάση αρχών και όχι για δικοινοτικό διάλογο, για λύση ΔΔΟ.
Η Ελλάδα ελπίζουμε να αντέξει σωστά μέχρι τέλους και χωρίς να προδοθεί για ακόμη μια φορά η Κύπρος.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δυστυχώς δεν φαίνεται διατεθειμένη ούτε να σκεφθεί να συμμετάσχει σε νέες συνομιλίες με επανατοποθέτηση του Κυπριακού. Επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να επαναλάβει συνομιλίες από εκεί που έμεινε ο προηγούμενος κύκλος Δικοινοτικών συνομιλιών. Συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται τα Διπλωματικά λάθη που έγιναν κατά συρροή τα τελευταία 46 χρόνια με φυσιολογική συνέπεια, τη σημερινή δυσχερή κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το Κυπριακό.
- Σοβαρότατο Διπλωματικό λάθος συνιστά η ατεκμηρίωτη επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης να θεωρούν ως θεμέλιο λίθο της Διπλωματίας των, τη λύση ΔΔΟ. Δυστυχώς αρνούνται να απαλλαγούν από το «προπατορικό» αμάρτημα της διεξαγωγής δικοινοτικών συνομιλιών για λύση ΔΔΟ.
- Συντήρηση του «προπατορικού αμαρτήματος», οδηγεί σε ενέργειες έξω από το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, κάτι το οποίο εξουδετερώνει τις δυνατότητες επιτυχίας των ενεργειών τους. Δεν αρκεί ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση να επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Πρέπει να ενεργούν Διπλωματικά, σύμφωνα με αυτό.
Αν Ελλάδα και Κύπρος δεν κάνουν ούτε τώρα τα Διπλωματικά βήματα που αναφέρουμε πιο πάνω σε συντονισμό, θα οδηγήσουν τον τόπο σε οδυνηρά αδιέξοδα.
No Comments