Την αμέσως επόμενη μέρα της απόφασης της Άγκυρας να καταργήσει το Κεμαλικό διάταγμα που διατηρούσε την Αγία Σοφία ως Μουσείο, και να τη μετατρέψει σε τζαμί, η Αδούλωτη Κερύνεια κυκλοφόρησε την ακόλουθη ανακοίνωση διαμαρτυρίας με παράλληλες εισηγήσεις για ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν από Ορθόδοξα Κράτη και Εκκλησίες .

Η Αδούλωτη Κερύνεια σημείωσε στην ανακοίνωσή της ότι η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δεν αποτελεί πρόκληση όπως όλοι καταγγέλλουν, αλλά αποτελεί ωμή και απροκάλυπτη επίθεση κατά της Ορθοδοξίας από τον Νεοοθωμανισμό- Ισλαμισμό, η οποία επιβάλλει την άμεση και  συλλογική αντίδραση των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών. Η βεβήλωση του Ιερού χώρου της Αγίας Σοφίας στην έδρα της Ορθοδοξίας, ( Το Πατριαρχείο) δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη.

Πρέπει  οι Ορθόδοξοι Λαοί και χώρες  να εγκαταλείψουν τα Διπλωματικά ευχολόγια και επικοινωνιακές ατάκες οι οποίες δεν ενοχλούν, αντίθετα  καθησυχάζουν την Άγκυρα  ότι η εχθρική της πράξη θα χωνευτεί.

Πρέπει και οι άλλοι Χριστιανοί της Ευρώπης επίσης, να συνταχθούν με τους Ορθοδόξους και από κοινού να αντιμετωπισθεί ο Νεοθωμανισμός-Ισλαμισμός του οποίου οι στόχοι και επιδιώξεις δεν περιορίζονται στην Αγία Σοφία και το Πατριαρχείο.

Τα Οικονομικά και άλλα συμφέροντα τόσο των  Ορθοδόξων Κρατών, όσο και των άλλων Χριστιανικών Κρατών της Ευρώπης τα οποία εμπόδισαν μέχρι τώρα τον έλεγχο της ιμπεριαλιστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα πρέπει να παραμερισθούν και να αντιμετωπισθεί η Τουρκία ως σοβαρός κίνδυνος για την Ανθρωπότητα.

Η καταδίκη των Τουρκικών ενεργειών θα πρέπει να συνοδευθεί με μέτρα τα οποία θα ανακόψουν την Τουρκική επεκτατική πολιτική προτού είναι αργά. Η Ανθρωπότητα θρέφει ένα Φρανκεστάϊν ο οποίος θα της πιεί το αίμα, εκτός και αν η υπόθεση με την Αγία Σοφία αποτελέσει την αφύπνιση που επιβάλλετο, για δράση καταλυτική τώρα.

Στο πνεύμα της ανακοίνωσης του Σωματείου, με επιβαλλόμενες σχετικές τροποποιήσεις στην κάθε περίπτωση, στάληκαν επιστολές στις Κυβερνήσεις και Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας , Βουλγαρίας, Ρωσσίας

Loading