ΘΛΙΒΕΡΗ  Η  50 χρονη ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η πορεία του Κυπριακού/ Συνομιλίες: 

Η Αδούλωτη Κερύνεια αποχαιρετώντας το 2023 καταθέτει για προβληματισμό τη δική της συνοπτική αναδρομή στην πορεία του Κυπριακού μέσα από το δαίδαλο των Δικοινοτικών Συνομιλιών, όχι μόνο για το 20223 το οποίο αποχαιρετούμε σήμερα αλλά και την 50ετία που κλείνει το 2024.

Σοβαρότερη προσπάθεια μας που έγινε φέτος , καθώς και τα προηγούμενα  χρόνια, ήταν η  παρακολούθηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Εξουθενωτική ήταν η προσπάθεια συλλογής στοιχείων και αξιόπιστης ενημέρωσης επί των εξελίξεων από διάφορες πηγές, η αξιολόγηση τους και η ποικιλότροπη αντίδρασή μας.

Όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις μας , τις οποίες κάναμε σε σχέση με τους επαναλαμβανόμενους και αδιέξοδους, βάση μελετημένου σχεδίου, κύκλους  συνομιλιών, δικαιώθηκαν πλήρως.   Είχαμε διαπιστώσει και καταγγέλλαμε  ότι συνέχιση των Δικοινοτικών συνομιλιών στη βάση των  κοινών  διακηρύξεων  που γίνονταν  από τους εκάστοτε προέδρους μας και τους εγκάθετους του Τούρκου κατακτητή, θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε νέες οδυνηρές υποχωρήσεις μέσα από τις οποίες το παράνομο καθεστώς θα αποκτούσε  αποδοχή, αναβάθμιση και ουσιαστικά αναγνώριση ως ξεχωριστής Κρατικής οντότητας, έστω και αν αυτή η αναγνώριση δεν σφραγιζόταν με άνοιγμα διπλωματικών  αποστολών στα κατεχόμενα και διαπίστευση πρεσβευτών.  Αυτό συνέβει σταδιακά  με παράλληλη  ανάλογη σταθερή αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Οι προειδοποιήσεις μας αγνοήθηκαν. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και το αποτέλεσμα το οποίο βιώνουμε σήμερα δικαιώνει τις εκ των προτέρων εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις μας. Το παράνομο καθεστώς έχει διεισδύσει στη Διεθνή Κοινότητα ως πολιτικά ισότιμος συνέταιρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θανάσιμο πλήγμα στην Κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτέλεσαν  οι τελευταίες συνάξεις στην Ελβετία. Με τη συμμετοχή μας ως Κοινότητα στις πενταμερείς Διασκέψεις στην Ελβετία, στην παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επιτρέψαμε να σφραγισθεί ο Δικοινοτικός χαρακτήρας του Κυπριακού  και   να επανέλθει το Κυπριακό στην ομηρία των Εγγυητριών χωρών, συζητώντας ακόμη και για διατήρηση εγγυήσεων υπο νέα μορφή  και παραμονή Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων κάτι που ήταν κόκκινη γραμμή ακόμη και της  καταστροφικά ηττοπαθούς  πολιτικής διαχείρισης που γίνεται  στο Κυπριακό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία  με την εμπλοκή και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα προετοιμάστηκε και το έδαφος και ενισχύθηκε το σενάριο μέσα από το οποίο θα εκβιασθεί για  να υποκύψει  και να συνθηκολογήσει ο Κυπριακός Λαός. «Χτίζεται» το πρόσχημα ότι δεν θα μπορεί να απορριφθεί σχέδιο που θα έχει και τη σφραγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Εξάλλου αυτό το σενάριο ήταν μέρος της συνωμοσίας  που είχε σχεδιασθεί από το 1956. Σύμφωνα με τα Βρετανικά έγγραφα είχε συμφωνηθεί τότε, η λύση να κατατεθεί από τον ΟΗΕ για να  έχει προοπτική να γίνει αποδεχτή.

Δυστυχώς έγιναν στη διάρκεια της 50ετίας  απαράδεκτες υποχωρήσεις προς τους Τούρκους  σε βάρος των δικαιωμάτων μας.  Στα θέματα διακυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση για  απόλυτη πολιτική ισότητα του 18% με το 82%. Καμμιά Κυβερνητική πρόταση ή πρόγραμμα δεν θα είναι δυνατό να υλοποιείται αν δεν δέχονται και οι Τούρκοι. Έγινε αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία. Συζητείται νέα μορφή εγγυήσεων αντί κατάργησης τους και παραμονή Τουρκικών  στρατευμάτων. Συμφωνήθηκε η παραμονή των Τούρκων εποίκων. Η επιστροφή και επανεγκατάσταση των προσφύγων και ιδιαίτερα των Κερυνειωτών  διαγράφτηκε πλήρως και προσπαθούν να μας ξεγελάσουν μέσα από επικοινωνιακές διατυπώσεις του τύπου:  «μας έχει κατοχυρωθεί το ατομικό δικαίωμα να κυκλοφορούμε ελεύθερα και να εγκαθιστάμεθα οπουδήποτε θέλουμε…»  Αυτή η δήλωση όμως δεν αφορά το θέμα της επιστροφής μας  στα σπίτια και τις περιουσίες μας με τη λύση. Αυτό το ατομικό δικαίωμα θα ισχύει για μετά τη λύση οπότε  ως πολίτες πλέον της νέας Κύπρου, αποκλεισμένοι από τα σπίτια και τις περιουσίες μας, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε μεν παντού, όμως η εγκατάστασή μας  θα υπόκειται στη νομοθεσία του Συνεταιρικού Κράτους σύμφωνα με ένα σωρό κριτήρια και προϋποθέσεις. Εμείς λέμε ότι η επιστροφή μας πρέπει να είναι μέρος της λύσης  και να προνοείται διαδικασία εκκένωσης των χωριών μας από τους σημερινούς χρήστες/ σφετεριστές, για να επιστρέψουμε. Αυτό το ουσιαστικό δικαίωμά μας δεν συζητήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια ούτε και σήμερα συζητείται από το σημερινό Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος ψυχρά αντιμετώπισε την επιμονή και τα επιχειρήματα που προβάλαμε συζητώντας μαζί του 28.8.2023, λέγοντας μας ότι, όλα αυτά τα κληρονόμησε από τους προηγούμενους. Όχι μόνο το δικαίωμά μας στην επιστροφή έχει παραμερισθεί, αλλά στις  συγκλίσεις που έχουν προκύψει και υποστηρίζονται  και από τον ΔΗΣΥ και το  ΑΚΕΛ, και οι οποίες αποτελούν «ευαγγέλιο» και για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη    προνοούν ότι:

  • οι περιουσίες μας έχουν  κατηγοριοποιηθεί (πέραν των 30 κατηγοριών),
  • θα συμφωνηθούν κριτήρια βάση των οποίων θα εξετάζεται αίτησή μας για ανάκτηση περιουσίας ή και διεκδίκησης της κατοικίας μας.
  • Θα ακολουθεί  κοσκίνισμα που θα γίνεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ένας δικός μας κατά προτίμηση πεμπτοφαλαγγίτης φιλότουρκος, για να μην υπάρχει κίνδυνος τορπιλισμού των συμφωνηθέντων, ένας της ΤΜΤ, πράκτορας της Τουρκίας και ένας τρίτος ξένος συνοδοιπόρος των Τούρκων.
  • Οι όροι εντολής μάλιστα της επιτροπής θα είναι να μεριμνά ώστε να μην επηρεάζεται η Διζωνικότητα και Δικοινοτικότητα της λύσης την οποία θα κληθούμε να εγκρίνουμε πρώτα  σε Δημοψήφισμα  και στη συνέχεια να αφεθούμε ο καθένας ατομικά στο έλεος αυτής της Επιτροπής να διεκδικούμε μάταια, Δικαιώματά μας τα οποία, στο Διεθνές Δίκαιο είναι  απαράγραπτα και αδιαπραγμάτευτα.

Το θλιβερότερο στοιχείο της αναδρομής που κάνουμε είναι η ατεκμηρίωτη και συνάμα απαράδεκτη εμμονή των Ηγετών μας, να επιμένουν να διαχειρίζονται το Κυπριακό ως Δικοινοτική Διαφορά, αντί ως Διεθνές θέμα ξένης στρατιωτικής εισβολής , κατοχής και παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του Λαού μας. Αυτό το γεγονός ευνοεί πλήρως τις Τουρκικές ανοικτά διακηρυγμένες θέσεις και επιδιώξεις και ακόμη χεορότερο κρατεί το Κυπριακό όμηρο ΒρετανοΤουρκικών σχεδιασμών  του 1956 για διχοτόμηση της Κύπρου και διασφάλιση  Τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο, μέσω ξεχωριστής Τουρκικής Κρατικής οντότητας στο Κυπριακό έδαφος.

Ακόμη πιο θλιβερή διαπίστωση μας αποτελεί το γεγονός ότι οι καταστροφικές διαστάσεις της πολιτικής που ακολουθείται καμουφλάρονται έντεχνα από απαράδεκτη επικοινωνιακή διγλωσσία.  Η εγκατάλειψη Κρατικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Δημοκρατίας  και βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λαού μας προβάλλονται ως αντικατοχικός αγώνας για απελευθέρωση.

Όλες οι πιο πάνω διαπιστώσεις από την 50χρονη συνοπτική αναδρομή μιας χρεοκοπημένης πολιτικής  πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά όλους μας.  Οι μεν  Ηγέτες μας να σταμτήσουν να σύρονται σε ατραπούς που χαράζουν τα ξένα, εχθρικά συμφέροντα και ο Λαός να σταματήσει να ανέχεται παθητικά και  αδιαμαρτύρητα αυτήν την κατάσταση.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Loading