Αξιολογώντας το αποτέλεσμα της Άτυπης Πενταμερούς, στη βάση των ιδίων κριτηρίων τα οποία μας ώθησαν να διαφωνήσουμε με τη σύγκλιση και συμμετοχή μας στη Διάσκεψη, θεωρούμε ότι η κατάληξη δεν δικαιολογεί την ικανοποίηση που διατυπώνουν Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.
Όσο μεγάλο Διπλωματικό λάθος ήταν η συμμετοχή μας στην Άτυπη Πενταμερή , άλλο τόσο μεγάλο Διπλωματικό λάθος συνιστά η εκφραζόμενη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.
Αναλυτικά
- Η αποδοχή της Κυβέρνησης να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή, που αποτελούσε πρωτοβουλία Βρετανική, μάλιστα με τη συγκεκριμένη σύνθεση και Ημερήσια Διάταξη, αποτελούσε μέγα Διπλωματικό σφάλμα.
- Επίσης η όλη Τουρκική συμπεριφορά και οι θέσεις που διατυπώνοντο, την περίοδο πριν από την εμφάνιση της ιδέας για Πενταμερή, δηλαδή η συμπεριφορά και οι θέσεις της Τουρκίας και εγκάθετου της στα κατεχόμενα εδάφη, αποτελούσαν ένα πρόσθετο λόγο να μην αποδεχθεί και μάλιστα να μην συμμετάσχει η Κυπριακή Κυβέρνηση σε τέτοια Πενταμερή.
- Για ακόμη μια φορά, η Κυπριακή Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Κυπριακού Προβλήματος αντί να αναπτύσσει τη δική της πολιτική και τις δικές της πρωτοβουλίες, για αντιμετώπιση του Προβλήματος και μάλιστα στη βάση της ουσίας του Κυπριακού, εσύρθει και πάλι στην παγίδα πρωτοβουλίας άλλων, της Βρετανίας , Αμερικής και Τουρκίας, οι οποίοι μάλιστα είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία μας.
- Με τη συμμετοχή μας , ΟΧΙ ως Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ως Ελληνοκυπριακή Κοινότητα ενισχύσαμε την Τουρκική θέση ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και πάνω σε αυτή τη βάση «κτίζεται» και η συνέχεια. Παράλληλα εθίζονται τόσο και οι Ευρωπαϊκές χώρες, όσο και οι Ευρωπαϊκές Κοινωνίες, στο αφήγημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα.
- Αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κατά την Τουρκία εκλιπούσα, αφού η Κυβέρνησή μας αποδέχεται το χαρακτηρισμό αδιαμαρτύρητα και μάλιστα συμμετέχει σε τέτοια σύναξη, ο κερδισμένος είναι το παράνομο καθεστώς, στο οποίο Βρετανία και Τουρκία εξασφάλισαν ισότιμη πολιτικά συμμετοχή στην Πενταμερή. Αυτό το γεγονός διευκόλυνε την Τουρκία να καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και το θέμα των δύο Κρατών, δηλαδή την περίληψη των συνομοσπονδιακών «ουρών» που ζητά η Τουρκία να προστεθούν στη ΔΔΟ, την οποία οι Ηγέτες μας τυφλά και απαράδεκτα αποδέχονται. .
- Ένα από τα θετικά του διημέρου είναι ότι η «αντιπροσωπεία της Κοινότητας μας» στη Πενταμερή αυτήν δεν αποδέχθηκε την Τουρκική απαίτηση για δύο συγκυρίαρχα Κράτη. Επίσης θετικό είναι που τα δύο Κράτη απορρίπτονται και από τις υπόλοιπες χώρες.
- Δεν ήταν έτοιμη η «Διεθνής» Κοινότητα φάνηκε, να πιέσει για κλείσιμο του Κυπριακού τώρα. Θα μπορούσε αυτό να συμβεί στην Πενταμερή πιέζοντας την Τουρκία να αποσύρει τις νέες απαιτήσεις και να δεχθεί τη ΔΔΟ, όπως την έχουν μέχρι τώρα επεξεργαστεί. Φαίνεται προσβλέπουν να εξασφαλίσουν από μέρους μας και νέα πρόσθετα «δώρα» για την Τουρκία στα πλαίσια του εξευμενισμού της τον οποίο επιδιώκουν, για να ξαναπροσδεθεί η Τουρκία στο Δυτικό άρμα, 100%.
- Από τη στιγμή που η πρόταση για τα δύο κυρίαρχα Κράτη, μπήκε στην Ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, διαδικασία που διασώθηκε, κατά τους πανηγυρίζοντες Ηγέτες μας, η Τουρκική πρόταση είναι σίγουρο ότι θα προωθηθεί στο παρασκήνιο της προετοιμασίας για τη νέα Πενταμερή που εξήγγειλε ο Γκουτέρες και πρέπει ο ξένος Παράγοντας να προσδοκά ότι θα ενδώσουν οι Ηγέτες μας. Έχουμε εμπειρίες περί τούτου. Στη διαδρομή των 46 χρόνων υπήρξαν πολλές απαράδεκτες Τουρκικές διεκδικήσεις τις οποίες πομπωδώς οι Ηγέτες μας απέρριπταν στην πρώτη τους εμφάνιση, για να τις δεχθούν στη συνέχεια στο σκοτεινό παρασκήνιο, να καταγράφονται και ως συγκλίσεις και μάλιστα να τις αιτιολογούν προς το Λαό, με τη μέγιστη προσβλητική αναίδεια, ως απαραίτητο στοιχείο λύσης. Μπορούμε να απαριθμήσουμε τέτοιες παρασπονδίες αλλά θα το κάνουμε σε άλλη αρθρογραφία μας. Έτσι φθάσαμε στη χιονοστιβάδα των απαράδεκτων υποχωρήσεων οι οποίες μάλιστα καταγράφονται και ως «συγκλίσεις» ήδη συμφωνημένες. Αυτό θα συμβεί και με το θέμα των «δύο Κρατών».
- Ενισχύθηκε περαιτέρω η άποψη ότι το Κυπριακό είναι θέμα Δικοινοτικό και έτσι πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται. Μάλιστα, με τη συμβολή της Κυπριακής Κυβέρνησης η οποία τυφλά επέμενε να διαβεβαιώνει ότι συμμετέχει με πάγιο στόχο τη λύση ΔΔΟ, ενισχύθηκε και η ακρότητα ότι, η βάση της ΔΔΟ είναι αυτό που η Τουρκία αποκαλεί «σημερινές πραγματικότητες» στα κατεχόμενα. Έσφιξε με αυτό τον τρόπο, η ίδια η Κυβέρνησή μας, ακόμη περισσότερο η θηλειά της ΔΔΟ στο «λαιμό» της Κύπρου και του Λαού μας.
Μας είναι ξεκάθαρο ότι, αν και τώρα δεν τεθεί τέρμα σε αυτή την παρωδία Διπλωματίας, θα έχουμε μοιραίες και καταστροφικές εξελίξεις. Προειδοποιούμε περί τούτου, Ηγεσία και Λαό. Επαναλαμβάνουμε δε τις επιλογές μας:
Στο Κυπριακό δύο είναι οι επιλογές:
- Είτε να πάμε για λύση ΔΔΟ όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα και να περιμένουμε παθητικά τη σταδιακή Τουρκοποίηση και Ισλαμοποίηση ολόκληρης της Κύπρου –ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΜΑΝ ΟΙ ΔΙΖΩΝΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΓΕΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ, ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΑΝ ΤΟ ΟΧΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ και ταυτόχρονα μας καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε Δημοκρατία.
- Είτε να τερματίσουμε αυτό το παράλογο και παράνομο θέατρο εξυπηρέτησης της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων, να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό και να ξεκινήσουμε από την αρχή με αντικατοχική διάθεση, στη βάση που μας επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Εθνική μας καταγωγή, ιστορία και πολιτισμός- ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ, ΕΚΑΜΕ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΚΑΜΝΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, 17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.. ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 2004 ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΌΧΟΥ.
No Comments